O destinatie aleasa – Muzeul Cotroceni
Complexul muzeal Cotroceni cuprinde Palatul Cotroceni si Biserica cu acelasi nume. Vizitarea complexului muzeal se face numai dupa un program strict de vizitare si de preferat cu programare prealabila. Vizitarea este ghidata, asa ca se poate beneficia de informatii valoroase.
Pe parcursul a doua ore, cei care aleg sa treaca pragul Palatului pot avea parte de cateva lectii interesante de istorie si de religie. Interiorul palatului, cel care se poate vizita desigur, este impresionant. Palatul este construit pe locul unor vechi case domnesti ale ctitorului Serban Cantacuzino, la initiativa intaiului rege al Romaniei, Carol I.
Muzeul poarta amprenta arhitectului casei regale, Paul Gottereau. In majoritatea incaperilor, decoratiunile interioare sunt poleite cu foita de aur, in stil francez, iar scarile sunt pavate cu marmura de Carrara.
Cateva incaperi sunt de influenta germana, cu lambriuri din lemn, mobilier de piele veritabila si covoare persane, care dateaza din acea vreme. Salonul preferat al Reginei Maria, sotia regelui Ferdinand, al doilea rege al Romaniei, este decorat in stil neorenascentist italian, totul este alb-crem, draperiile sunt brodate manual, geamurile au vitralii, inca se pastreaza pianul Reginei, dar si alte obiecte de mobilier care i-au apartinut si care sunt de o frumusete si de o valoare inestimabile.
Alte incaperi memorabile sunt camera de lucru a Regelui Ferdinand si biblioteca situata pe doua etaje si care pastreaza numeroase carti autentice ale familiei regale. O mare parte din aceste carti (in jur de 2000 de volume) au fost arse in perioada comunismului, chiar in curtea palatului.
In camera de consiliu a casei regale se afla acum sculptura lui Constantin Brancusi numita “Cumintenia Pamantului”, aprig disputata de statul roman si cel care a cumparat-o de la insusi marele sculptor.
Palatul este imprejmuit de o gradina cu alei largi si arbusti ornamentali. Gradina a luat fiinta in anul 1852, la initiativa domnitorului Barbu Dimitrie Stirbei, care totodata realiza in acel an si o modernizare a intregului locas. Nu departe de palat se afla Biserica Cotroceni, biserica nou reconstruita pe ruinele vechii biserici ridicate de Domnitorul Serban Cantacuzino.
In perioada comunista, cand biserica veche se darama, o serie de personalitati (arhitecti, constructori, preoti, peste 1000 de persoane) au reusit sa comploteze si sa ascunda timp de ani de zile, parti din fostele ziduri. Coloanele de sustinere ale bisericii au fost pastrate la Manastirea Cernica, iar picturile de pe pereti au fost decupate cu tot cu zid pentru a putea fi pastrate prin subsoluri, asa ca le putem vedea si in biserica noua.
In timpul saptamanii, in biserica domneste linistea si se simte un miros dulceag de acuarela proaspata, amestecat cu miros de flori si de mir. Este in lucru chiar catapeteasma bisericii....
Am aflat ca aici se tin slujbe numai duminica dimineata, la fel ca la orice biserica, insa nu se savarsesc tainele sfinte ale botezului, cununiei sau sfantului maslu.
Locul are o incarcatura emotionala aparte, este ca o poarta in timp in istoria, religia si entitatea poporului roman.
Postat de: Dalina-Maria-Andrei Joi, 28 Noiembrie 2013
Muzeul Cotroceni, Biseroca Cotroceni, vechea resedinta regala de la Cotroceni
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Transformarea pielii cu retinal: ingredientul de 10 ori mai puternic decat retinolul
- Top 5 motive pentru care anvelopele de vara Barum sunt o alegere excelenta
- Cum sa-ti rambursezi creditul mai rapid: strategii eficiente
- Ce sa porti la o conferinta de afaceri: idei de tinute office chic
- Costul fatetelor dentare: cum poti sa iti planifici financiar pentru un zambet perfect?