Casa memoriala Cezar Petrescu, Busteni, Prahova

Ma intreb acum: oare cati dintre noi si-l mai amintesc pe „Fram, ursul polar”, oare cati dintre noi am citit aceasta carte in copilarie si oare cati dintre noi stim cine a scris-o? De teama unui rezultat ca la examenul de Bacalaureat de anul acesta, va ofer raspunsurile corecte in cele ce urmeaza.

Stiu, multi vor prefera filmul, in loc sa citeasca ei cartea, iar altii vor citi cateva recenzii pe undeva si vor extrage doar esenta, insa eu (spre disperarea unora, dar mai ales spre delectarea multora), ma voi apuca sa va povestesc despre Muzeul Memorial Cezar Petrescu, din orasul Busteni.

Prin urmare, ramane stabilit ca el, Cezar Petrescu, este autorul cartii copilariei noastre „Fram, ursul polar”.

Intr-o cladire, monument istoric, amplasata pe strada Tudor Vladimirescu la numarul 1, colt cu strada (cum altfel !?) Cezar Petrescu, se afla din 17 decembrie 1967 Muzeul Memorial Cezar Petrescu. Cladirea este exact cea pe care scriitorul o cumparase in anul 1937, cand s-a decis sa se stabileasca in acest peisaj de poveste din Busteni. Dupa decesul lui Cezar Petrescu (9 martie 1961), mostenitorii sai au decis sa doneze cladirea cu absolut tot ceea ce era legat de munca, viata si opera scriitorului, statului, conditionandu-si donatia de realizarea acestui muzeu memorial, in Busteni.

Astfel, un important si inestimabil patrimoniu cultural a dus la infiintarea unei noi sectii a Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie Prahova,  la poalele muntelui Caraiman. Cum intri In muzeu (dupa vitrina de suveniruri si dupa ce-ti iei bilet) ii Intalnim pe Horea, Closca si Crisan in 3 busturi daruite scriitorului de catre sculptorul Oscar Han. Urmeaza sufrageria si biroul de primire, unde gasim de asemenea piese de patrimoniu cum ar fi: biblioteca, care numara peste 1 700 volume, majoritatea in limba franceza, mobilier lucrat in stil popular, ceramica din Transilvania, o icoana pe sticla, doua tablouri semnate Biltiu-Dancus, mobilierul a fost comandat special dupa gustul scriitorului, covorul a fost realizat in cel mai autentic stil oltenesc si perdelele lucrate ornamental pe panza topita.

Urmeaza sa vizitam cel de-al doilea nivel al casei, unde de asemenea gasim din nou dovezi si marturii din viata, activitate si opera lui Cezar Petrescu, cum ar fi: camera de lucru (sau „biroul de iarna” cum i se mai spunea) unde se mai pastreaza masa de lucru a scriitorului, fotoliul si uneltele zilnice de scris, scrumiera (a fost un fumator pasionat), ibricul si serviciul de cafea. Cartile din acest birou reprezinta doua categorii distincte: cartile cu dedicatie (aproximativ 600 de volume) si clasicii romani in vechi editii. Biroul de vara era reprezentat de veranda, unde pe masa de lucru a ramas un ultim articol, iar alaturi, pe o masuta rotunda, vegheaza si astazi serviciul de cafea, alaturi de tigari si medicamente. Cu exceptia dormitorului, in toate incaperile de la acest nivel al casei, sunt biblioteci, adapostind cele 10000 volume, cat numara biblioteca scriitorului.

Cabinetul de presa este incaperea in care au fost conservate si prezentate colectiile de ziare si reviste pe care Cezar Petrescu le-a adunat incepand din primii ani de liceu si pana la ultimul ceas al vietii. Ele i-au servit drept sursa de informatie, atat in activitatea de publicist, cat si in cea de romancier. Printre colectiile prezentate aici se afla: “Adevarul”, “Dimineata”, “Gandirea”, “Convorbiri Literare”, “Revista Fundatiilor Regale” si foarte multe altele.

 

Program de vizitare Casa memoriala "Cezar Petrescu"

Fiind o institutie muzeala, programul de vizitare este de marti pana duminica, intre orele 9-17, iar tarifele sunt mai mult decat generoase: adulti: 8 lei, adulti - grup organizat: 4 lei, elevi, studenti – grup organizat – 2 lei, (se considera grup organizat minim 10 persoane), persoanele cu dizabilitati au acces gratuit, iar taxa foto este 25 lei.

Pot sa va mai spun ca perioada ideala de vizitare a muzeului este primavara, atunci cand natura se trezeste la viata, vara, atunci cand canicula din orase nu se mai simte in racoarea muntelui, toamna, atunci cand ruginiul frunzelor creeaza un peisaj de basm si bineinteles iarna, atunci cand statiunea freamata de iubitorii sporturilor de iarna si drumetii montane. Intr-un cuvant: oricand! Totusi, nu ar strica sa sunati inainte daca veniti de departe (telefon muzeu: 0244/321.080), intrucat aici sunt programate manifestari culturale in circuit inchis.

Este foarte posibil ca fascinat de vizita mea aici sa-mi fi scapat, unele amanunte care, foarte probabil v-ar fi interesat, asa ca o sa-mi permit sa va mentionez site-ull Muzeului de Istorie si Arheologie Prahova, acolo unde veti gasi o intreaga sectiune si galerie foto despre acest inedit si fascinant muzeu memorial.

Stiu, va ganditi asa „Dar ce, eu vin la Busteni sa vizitez muzee!?”. Totusi, Muzeul Memorial Cezar Petrescu este mai mult decat un muzeu, este o pagina de istorie, un bastion al literaturii romane, o delectare a sufletului si o bucurie culturala pentru fiecare dintre noi. Ma intreb, oare de ce trebuie de fiecare data sa asteptam pe altii din alte locuri sa vina sa ne deschida ochii spunandu-ne ce „comori” avem de-a lungul si de-a latul Romaniei !?     

Avem o tara minunata care ne asteapta doar sa o descoperim, pas cu pas si sa o apreciem si noi la adevarata ei valoare! Intr-un numar viitor va voi fi ghid virtual in al loc senzational, dar pe care-l apreciem la fel de putin.

Nota obtinuta:
10 (34 voturi)
3720 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Robert-Codescu Joi, 30 August 2012

Etichete pentru acest articol:

muzee in romania, casa memoriala, Prahova, busteni


S-ar putea sa va intereseze si:

In anul 1857, Romania a inregistrat trei premiere mondiale: [..]
citeste si comenteaza
Cea mai noua institutie muzeala prahoveana este, fara nicio indoiala, Muzeul Crama 1777 [..]
citeste si comenteaza
Una din cladirile istorice ale municipiului Ploiesti este si casa CC Dobrescu care se [..]
citeste si comenteaza
Cand ai fost ultima oara la muzeu? Ai mai fost la muzeu!? De ce este rusine sa mergi la [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Recunosc, nu stiu unde mi-a fost mintea de nu v-am povestit, pana acum, nimic despre ineditul oras [..]
citeste si comenteaza
Aflandu-se amplasat chiar la…“Capatul Vestului”, West End este un alt brand orologer, secular [..]
citeste si comenteaza
Cu un nume ce te face sa te gandesti, mai degraba, la Franta, Maurice De Mauriac este de fapt un [..]
citeste si comenteaza
Fiindca am ajuns din nou la poalele Caraimanului, in superbul oras Busteni, despre care v-am [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate