Muzeul de Etnografie din Brasov

Asa cum deja v-am promis intr-unul din articolele noastre precedente, aducem azi in atentia dumneavoastra o noua institutie muzeala a municipiului Brasov. De aceasta data veti citi despre Muzeul de Etnografie din Brasov.

Muzeul se afla amplasat central, pe Bulevardul Eroilor la Nr. 21A in aceeasi impunatoare si impresionanta cladire cu Muzeul de Arta, cladire datata 1902. Daca veniti cu trenul in Brasov, din fata Garii luati traseul 4, numarati 4 statii si la a 4-a (statia “Parc”), coborati iar langa Hotel Capitol, aproape de Primarie si in fata Parcului Nicolae Titulescu se afla acest foarte atractiv si inedit muzeu brasovean.

Muzeul de Etnografie din Brasov a fost infiintat imediat dupa evenimentele din ’89 si este consacrat etnologiei regionale din sud-estul Transilvaniei, ilustrand prin patrimoniul sau extrem de valoros de peste 10.000 de piese, civilizatia comunitatilor rurale din zona Bran, zona Rupea, Tara Oltului si Tara Barsei. Avand o structura administrativa foarte complexa si bine organizata, Muzeul de Etnografie functioneaza cu 3 sectii muzeale in trei localitati: Brasov, Sacele si Rupea.

In pavilionul central Brasov este organizata o ampla expozitie permanenta care cuprinde, intr-o tratare succinta, o indeletnicire comuna tuturor zonelor etnografice: mestesugul tesutului si aplicarea lui functionala in organizarea interiorului si in costumul popular. Prezentarea are un pronuntat caracter pedagogic, cu accent pe reconstituirea autenticitatii contextului rural prin unelte, tehnologii, dar si produse specifice. Si fiindca vorbim de tehnologii veti fi impresionati de ecranul touch screen care va va purta si virtual prin toate ungherele muzeului (personal am “butonat” un sfert de ora) si va completa armonios ghidajul doamnei muzeograf.

Ca la fiecare muzeu, daca esti atent la prezentare, inveti unele lucruri noi, asa am aflat ca butnarii (si breasla lor) erau aceia care se ocupau cu facutul butoaielor, ceea ce noi, muntenii numeam dogari, dar si de unde vine numele cartierului Darste. Mai exact, in urma cu 100-150 de ani, principala preocupare a locuitorilor de aici era darstaritul straielor, cu ajutorul unei instalatii traditionale, mestesugul s-a pierdut in negura timpului, dar numele a ramas.

Inchei acest material cu informatiile “tehnice”:

Muzeul poate fi vizitat de la 9:00 la 17:00 (iarna, de marti pana duminica, luni fiind inchis) sau de la 10:00 la 18:00 (vara, tot de marti pana duminica, lunea este inchis).

Tariful de vizitare la Muzeul de Etnografie din Brasov este de 5 lei, insa grupurile organizate si pensionarii beneficiaza de pret redus (3 lei), iar elevii si studentii platesc numai 1.5 lei. Intre noi fie vorba mult mai scump este sa tipareasca biletul, dar despre aceasta deja am discutat in articolul despre biletele la muzee.

In caz ca autorului i-a scapat vreun detaliu care v-ar fi putut interesa, iata site-ul oficial al muzeului , unde, printr-un simplu click, fiecare dintre dumneavoastra poate obtine restul de informatii care este posibil sa fi scapat autorului acestui mult prea scurt material.

La plecare am intrebat cum se ajunge in Piata Sfatului, care este la 10 minute de mers pe jos de aici si dupa ce ne-a explicat doamna muzeograf ne-a recomandat cu caldura sa vizitam aici in Piata Sfatului Muzeul Civilizatiei Urbane a Brasovului. Asa am facut asa ca revin cu un nou material (muzeu) spectaculos din orasul de la poalele Tampei.

Nota obtinuta:
10 (8 voturi)
2186 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Robert-Codescu Marţi, 15 Iulie 2014

Etichete pentru acest articol:

muzee brasov, muzee romania, muzee transilvania


S-ar putea sa va intereseze si:

Vineri, 4 noiembrie 2011, cu incepere de la ora 13.00, la sediul Complexului Muzeal de [..]
citeste si comenteaza
Cand ai fost ultima oara la muzeu? Ai mai fost la muzeu!? De ce este rusine sa mergi la [..]
citeste si comenteaza
Din seria articolelor dedicate turnurilor cu ceas, initiate pe FemeiaStie.ro nu putea sa [..]
citeste si comenteaza
Ma intreb acum: oare cati dintre noi si-l mai amintesc pe „Fram, ursul polar”, oare [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Amplasat pe strada Republicii la numarul 68 in centrul orasului Sangeorz-Bai, undeva mai in sus de [..]
citeste si comenteaza
Muzeul Natura Vaii Teleajenului, este un muzeu amplasat in localitatea prahoveana Valenii de Munte! [..]
citeste si comenteaza
Sulful sau pucioasa este un element chimic ce are numarul atomic 16 si are simbolul chimic „S”. [..]
citeste si comenteaza
Capitala Portugaliei, Lisabona, este una din cele mai incitante destinatii pe care am avut [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate