Muzeul Ceasului din Ploiesti
Muzeul se afla localizat pe strada (cum altfel !?) Nicolae Simache, la numarul 1, in Ploiesti, undeva in spatele fostei „Casa Casatoriilor”, langa fostul Restaurant Bulevard si este gazduit de o cladire datata undeva in anul 1890, cladire ce a apartinut omului politic Luca Elefterescu.
A fost infiintat prin grija profesorului, Nicolae Simache (1905-1972), in anul 1963 intr-o sala din Palatul Culturii de aici din Ploiesti. Prin staruinta si implicarea sa profesorul Nicolae Simache obtine de la autoritatile vremii (1971) actuala locatie, iar muzeul incepe sa cunoasca faima atat la nivel national, cat si international. De altfel, ca o recunoastere a meritelor profesorului Nicolae Simache la infiintarea acestui muzeu, in curtea muzeului se afla un bust al profesorului, strada pe care se afla muzeul poarta numele lui Nicolae Simache si insasi denumirea oficiala a muzeului a fost adaugata cu numele profesorului „Muzeul Ceasului Nicolae Simache Ploiesti”.
Este unicul muzeu de acest fel din tara si cuprinde o bogata colectie de ceasuri faurite de mesteri vestiti din Europa, cele mai multe fiind adevarate opere de arta.
In prezent, muzeul are o colectie de aproape l.000 de piese (insa numai in parte expuse), printre care: cadran solar, pendul construit din lemn in 1634, ceas pus in miscare printr-o cadere de apa (Londra, 1654), primul ceas de buzunar (oul de Nurnberg), ceasul de mana construit in acelasi an de Courvoisier (cu efigia lui Ludovic al XIV-lea), orologii de turn, o piesa din anul 1693 (realizare a ceasornicarului Ralf Gout), piese realizate de mari maestrii londonezi, de ceasornicari francezi, austrieci sau elvetieni. Pot fi vazute ceasuri cu mecanisme muzicale care cinta Marseilleza, Desteapta-te romane, valsurile lui Strauss. Sunt prezentate ceasuri care au apartinut unor personalitati (Constantin Brancoveanu, Alexandru Ioan Cuza, Mihail Kogalniceanu, Cezar Bolliac, Bogdan Petriceicu Hasdeu, Ion Luca Caragiale, Duiliu Zamfirescu, Ioan Al. Basarabescu, Alexandru Moruzzi, pictorul Theodor Aman, Nicolae Iorga, Pastorel Teodoreanu s.a.), ceasuri distractive, ceasuri cu diverse indicatii in afara orelor, ca si alte obiecte legate de tema.
Programul de vizitare
Marti - duminica 9-17 (luni inchis), iar tarifele de vizita sunt: 4 lei/persoana, la grupurile organizate de copii, elevi, militari, pensionari, eroi ai revolutiei se percepe o reducere de 50% (se considera grup minim 10 persoane), taxa de ghidaj, la solicitarea vizitatorilor individuali este de 5 lei, intrarea gratuita pentru urmatoarele categorii: membrii I.C.O.M., personalul de specialitate din muzee, Asociatia colectionarilor de arta, membrii Comisiei Nationale a Muzeelor, Comisiei Nationale de Arheologie, Comisiei Nationale a Monunentelor, Directiei muzeelor si colectiilor, angajatii Ministerului Culturii, veteranii de razboi, pensionarii care au lucrat in muzee, ghizii care insotesc grupurile, scolile speciale pentru persoane cu dizabilitati, studentii care efectueaza practica.
Asa ca, acum, avand toate elementele informative si ajutatoare nu va mai ramane decat sa efectuati si dumneavoastra o vizita aici, la Muzeul Ceasului Nicolae Simache din Ploiesti, ca sa apreciati timpul ceva mai mult!
Postat de: Robert-Codescu Luni, 19 Decembrie 2011
muzeul ceasului
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Creeaza o ambianta Zen intr-un Sushi Bar: idei de amenajare si decor
- Ergoterapia si Parkinson: Cum sa imbunatatesti calitatea vietii prin activitati zilnice
- Microfoanele lavaliera vs. microfoanele shotgun: care este mai potrivit pentru podcast?
- Stilouri Pelikan: ce sa alegi pentru copilul tau?
- De ce sa alegi produse de carmangerie provenite de la ferme certificate?