In vizita la Marasesti - Vrancea, marasastean pentru o zi
Daca locuitorii orasului Satu Mare sunt satmareni, cei din Bucuresti sunt bucuresteni, cei din Sibiu sunt sibieni si cei din Oradea sunt oradeni sa se determine cum se numesc locuitorii orasului Marasesti?!?
Cu aceasta dilema ce nu-mi dadea pace de ceva vreme, m-am suit dis de dimineata in tren si m-am indreptat spre orasul Marasesti spre a vizita, printre altele, Mausoleul Eroilor Romani cazuti in luptele din Primul Razboi Mondial. Dupa 2 ore si 50 de minute, cei 160 kilometri dintre gara Ploiesti Sud si gara Marasesti s-au terminat, asa ca iata-ma in gara Marasesti incercand sa aflu cum ajung la mausoleu intreg un organ de ordine, pe care-l consider cel mai abilitat si responsabil sa ma informeze: ”O luati pi asilea pisti linii si dupa movila seea si plopi tresiti drumu’ si acolo ii mausoleul!”. Asa dezleg o prima parte a dilemei mele: locuitorii din Marasesti sunt…moldoveni!
Nu am sa va repet lucrurile pe care le stiti dinainte de ’89 si de pe net, despre mausoleul care a fost ridicat, pentru cinstirea ostasilor romani (480 de ofiteri si peste 21.000 soldati) cazuti in luptele grele cu armata germana, in august 1917, in cursul Primului Razboi Mondial, care au oprit ofensiva germana spre Moldova pe linia de aparare Marasti - Marasesti - Oituz. Monumentul a fost construit in doua etape: 1923 - 1924 si 1936 - 1938 (cand a fost construit etajul) si restaurat in perioadele 1973 - 1977 si 1983 - 1988. Initiativa construirii Mausoleului Eroilor apartine Societatii Ortodoxe Nationale a Femeilor Romane in cadrul Congresului din 8 iunie 1919. Piatra de temelie s-a pus in data de 6 august 1923. La 28 septembrie 1924 s-au inaugurat criptele, in prezenta Reginei Maria si a unor personalitati ale timpului, la 18 septembrie 1938, in prezenta Regelui Carol al II-lea s-a desfasurat ceremonia inaugurarii mausoleului. In vara anului 1924 a inceput reinhumarea osemintelor ostasilor cazuti pe campul de lupta in criptele mausoleului, iar in august s-au depus osemintele generalului Eremia Grigorescu, comandantul Armatei I Romane pe timpul luptelor de la Marasesti. Fata de ceea ce cunosteam deja m-a impresionat foarte mult si Muzeul Luptelor de la Marasesti aflat la cativa metri in stanga mausoleului, un muzeu care reda in fapt si o radiografie (prin picturi imense pe pereti), a luptelor pentru pastrarea identitatii si integritatii neamului romanesc, de la Decebal pana la cele din cel De-al Doilea Razboi Mondial. Dupa vreo 3 ore cat m-am bucurat de istoria noastra a romanilor (si fiindca mai era mult timp pana cand venea trenul de intoarcere), am decis sa iau Marasestiul la pas pentru o scurta radiografie turistica si de aceea pot sa raportez acum ca …
Marasesti este un oras aflat in partea de est a judetului Vrancea la granita cu judetul Galati. Conform Institutului National de Statistica are o populatie de 10.671 locuitori eu personal nu am vazut decat liniste totala pe strazile orasului, dar I.N.S.-ul fiind organism oficial ii voi da crezare si voi accepta acest numar de locuitori furnizat. Orasul se afla la distanta aproximativ egala de municipiile Focsani, Tecuci, Adjud si orasul Panciu, ceea ce i-a conferit un avantaj in promovarea valorilor cultural-turistice ale acestui oras. Din punct de vedere economic orasul se poate lauda cu producerea betoanelor, producerea prefabricatelor, morarit si panificatie. Sistemul financiar bancar este reprezentat de cateva ATM-uri, doua agentii bancare si cooperative de credit. Transportul urban in comun din Marasesti este…nejustificat, deoarece intr-o jumatate de ora traversezi orasul de la nord la sud sau de la est la vest, pe jos. Exista totusi numeroase taxiuri care acopera cu brio, necesitatea de transport pe suprafata orasului. Parcul eolian ce tine de Primaria Marasesti este de asemenea un agent economic foarte important prin prisma realitatii social-economice actuale a orasului. Gara din Marasesti a fost construita undeva la sfarsitul secolului al XIX-lea, dar luptele duse aici au distrus-o fiind reconstruita ulterior si acum este introdusa in Lista Monumentelor Istorice din Romania avand codul VN-II-m-B-06518, pe peronul garii se mai gaseste si azi un ceas istoric si functional Paul Garnier. In spatele garii si peste drum de mausoleu se vad inca si astazi, incercarile de construire ale ”canalului Siret-Baragan” si nu poti sa nu te gandesti oare care ar fi fost azi starea orasului daca acest canal ar fi fost construit?!
Pe principiul ”p-astia ii avem si cu ei defilam” si ”ai nostri ca brazii”, orasul se mandreste cu fii sai nascuti in Marasesti: actorul Emanoil Petrut (8 februarie 1932 – 8 august 1983), regele Milan I al Serbiei (22 august 1854 – 11 februarie 1901), trupa Provincialii (infiintata in anul 2001), de asemenea au mai fost decernate titluri de cetatean de onoare multor alte personalitati care s-au implicat activ in viata si dezvoltarea orasului Marasesti.
Dar fiindca ma stiti ca va vreau corespunzator informati, imi voi lua permisiunea sa va las o scurta lista cu ceea ce trebuie vizitat atunci cand veti ajunge aici in orasul Marasesti:
* Complexul Monumental Joffre;
* Muzeul Luptelor de la Marasesti,
* Bustul sublocotenentului Gabriel Pruncu (realizat in 1927);
* Mausoleul Eroilor din Primul Razboi Mondial;
* Monumentul eroilor Regimentului 10 Dorobanti (realizat in anul 1909);
* Cimitirul ostasilor germani aflat pe drumul spre Panciu,
* Muzeul Veteranilor de Razboi din Romania;
* Bustul lui Alexandru Ioan Cuza din parcul cu acelasi nume (realizat in 1908);
* Gara Marasesti (cod VN-II-m-B-06518);
Bineinteles ca, la fel ca peste tot in tara si la Marasesti ar fi foarte multe lucruri de imbunatatit si remediat, dar ne mentinem speranta ca orasul isi va recapata gloria si maretia pe care bataliile istorice si eroice i le-au adus. Asa ca inchei acest articol invitandu-va sa vizitati si dumneavoastra orasul istoric si turistic Marasesti.
Postat de: Robert-Codescu Luni, 10 August 2015
despre marasesti, marasesti vrancea, lupte maresesti oituz
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cele mai frumoase plaje din Aruba: unde sa te relaxezi pe nisipul alb
- Curatarea pardoselilor din gresie, lemn si beton: ce detergent folosesti?
- Procedurile legale pentru import/export folosind containere maritime
- Top 5 cauze ale problemelor renale la caini si cum pot fi prevenite prin controale regulate?
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa