Biserica Neagra Brasov

Cateodata esti asa convins ca ai facut ceva, incat vei fi complet uimit cand vei vedea ca, de fapt, ai facut acel lucru numai in mintea ta. La fel s-a intamplat si cu autorul prezentului articol, care era ferm convins ca scrisese deja un articol despre spectaculoasa Biserica Neagra din orasul Brasov.

Asa ca, nutrind speranta ca va beneficia de clementa dumneavoastra, redactorul nostru s-a deplasat la Brasov (a cata oara deja nu mai stie) pentru a vizita, documenta si realiza un articol despre Biserica Neagra din Brasov.

Daca ajungi in Brasov, relaxeaza-te, toata lumea va sti sa te indrume catre Biserica Neagra si oricum peste tot gasesti indicatoare catre acest obiectiv turistic al Brasovului. Daca ajungi cu trenul, din fata Garii Brasov iei traseul 51, care are o statie chiar in apropierea bisericii, statie ce se numeste chiar asa “Biserica Neagra”.

Constructia acestei impresionante biserici vanghelice in stil gotic a inceput undeva in jurul anului 1383, in timpul parohului Thomas Sander, si initial a fost numita Biserica Sfanta Maria. In anul 1421, mare parte din constructie a fost distrusa in urma invaziei turcesti, motiv pentru care abia in 1477 s-au finalizat lucrarile. Incepand cu anul 1542 se introduc slujbele religioase de rit evanghelic-luteran, acestea se tineau in limba germana, iar modificarea statutului Bisericii Negre, pana atunci catolica, in biserica luterana a avut loc la initiativa umanistului Johannes Honterus.

Johannes Honterus, umanist si om de cultura cu importante contributii la dezvoltarea culturala si economica a zonei Brasovului (a scris carti, a avut initiativa construirii unei fabrici de hartie in Brasov), este inmormantat in Biserica Neagra si acesta este si motivul pentru care in curtea bisericii este o statuie ridicata in onoarea marelui umanist, iar liceul din vecinatatea bisericii ii poarta numele.

In prezent este considerata cel mai mare lacas de cult din Romania, avand dimensiuni impresionante: 90 de metri lungime, de la 25 la 37 de metri latimea si inaltimea turnului cu cruce atinge 65 de metri, iar inauntrul ei pot fi primiti circa 5000 de oameni. Mai mult, in turn se gaseste cel mai mare clopot din tara, care cantareste 6,3 tone.

Marele incendiu din anul 1689 a distrus indeosebi acoperisul si interiorul cladirii. Este si momentul in care biserica este denumita prima oara “Neagra” din cauza peretilor sai arsi si innegriti de fum. Renovarea care a urmat a durat aproape 100 de ani, rastimp in care a fost ridicat acoperisul inalt de 20 m in forma care se pastreza si astazi. Cu aceasta ocazie acoperisul s-a prelungit si deasupra galeriei, care inainte era descoperita. Galeria este sculptata cu patru lobi ajurati si inconjoara biserica la baza acoperisului. Prin dimensiunile sale Biserica Neagra este in continuare considerata cel mai mare edificiu de cult in stil gotic din sud-estul Europei, masurand 89 de metri lungime si 38 de metri latime. Corul bisericii, sustinut de contraforti exteriori decorati cu edicole care adapostesc statui de sfinti, constituie unul din putinele exemple de acest tip din Transilvania. Colectia de covoare orientale a Bisericii Negre este, fara indoiala, cea mai bogata de acest tip din toata Romania. Orga se incadreaza in categoria orgilor baroce si a supravietuit in perioada de la constructie pana in prezent aproape neschimbata. Incepand din anul 1953 au loc recitaluri de orga, traditie inceputa de organistul Victor Bickerich si continuata de catre Hans Eckart Schlandt.

In prezent Biserica Neagra a devenit un adevarat simbol al orasului Brasov si poate fi vizitata dupa urmatorul program:

Marti – Sambata 10.00 – 19.00, Duminica 12.00 – 19.00, iar lunea este inchis.

Tarifele de vizitare sunt: Adulti 8 lei, Studenti 5 lei, Elevi si Copii 3 lei, Copiii sub 7 ani si persoanele cu dizabilitati avand intrarea gratuita.

In incheierea acestui material mentionam site-ul oficial al Bisericii Negre din Brasov si de unde, printr-un simplu click, fiecare dintre dumneavoastra poate obtine toate detaliile care nu au mai incaput in acest scurt articol.

Totusi, sfatul nostru este sa mergeti personal si sa vizitati si dumneavoastra Biserica Neagra din Brasov.

Nota obtinuta:
10 (12 voturi)
2554 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Robert-Codescu Marți, 15 Iulie 2014

Etichete pentru acest articol:

biserici in Romania, muzee in romania


S-ar putea sa va intereseze si:

Asa cum deja v-am promis intr-unul din articolele noastre precedente, aducem azi in [..]
citeste si comenteaza
Amplasat in apropierea autogarii din statiunea Vatra Dornei, mai exact pe strada Unirii [..]
citeste si comenteaza
Inca de la inceputul articolului doresc sa-mi pun cenusa in cap, sa-mi fac mea culpa, sa [..]
citeste si comenteaza
La intrarile in municipiu Ploiesti exista un indicator pe care scrie: „Bun venit in [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Cand te inregistrezi cumva, undeva in lumea virtuala cu siguranta te gandesti ca vei avea de [..]
citeste si comenteaza
Imi doresc cu multa ardoare, Sa stiu despre calculatoare, Cum se utilizeaza oare! [..]
citeste si comenteaza
In acest articol vom supune atentiei dumneavoastra cateva informatii despre Turnul cu Ceas din [..]
citeste si comenteaza
Fiindca am observat ca in articolul precedent nu am fost, se pare, suficient de explicit readuc in [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate