Muzeul National al Petrolului
In anul 1857, Romania a inregistrat trei premiere mondiale:
1. Apare in statisticile internationale cu o productie de titei oficial inregistrata de ... 275 tone.
2. La Ploiesti a fost construita prima rafinarie din lume, de catre fratii Mehedinteanu.
3. Bucurestiul a fost primul oras din lume iluminat public cu petrol lampant.
Tinandu-se cont de toata aceasta indelungata traditie a petrolului in tara noastra, in anul 1957, odata cu sarbatorirea centenarului industriei petroliere, s-a luat hotararea inaugurarii la Ploiesti a unui muzeu al petrolului.
Muzeul a fost infiintat prin Hotararea Consiliului de Ministri nr. 1341 din 16 septembrie 1959.
Obiectul activitatii acestui muzeu consta in ilustrarea industriei petroliere romanesti, a stiintei si tehnicii petroliere, precum si a contributiei acestei ramuri industriale la procesul economic si social al tarii.
Tematica muzeului National al Petrolului cuprinde urmatoarele aspecte:
- Istoria exploatarii si valorificarea petrolului, legislatie si regulamente petroliere, fenomene sociale si politice generate de aceasta ramura industriala;
- Inceputul si evolutia cercetarii geologice de profil petrolier in Romania;
- Evolutia utilajului pentru forajul, extractia si prelucrarea petrolului.
Pe baza acestei tematici s-a trecut la organizarea muzeo-tehnica a expozitiei de baza, muzeul fiind inaugurat la data de 8 octombrie 1961.
Expozitia de baza se constituie dintr-o sala climatizata cu o suprafata de 500 metri patrati, care prezinta documente originale si in facsimil, harti geologice, documentatie tehnica de profil, fotografii si machete care reproduc utilaje specifice industriei petrolului si diverse procese tehnologice.
Un al doilea spatiu de expozitie este reprezentat de un parc de utilaje-exponate in care sunt etalate diverse utilaje folosite in industria petroliera, toate cu o vechime de cel putin 90 de ani.
Cel de-al treilea spatiu este constituit din hala de scule, unelte si aparatura folosite in foraj-extractie si in industria de prelucrare a petrolului. Muzeul mai dispune de depozite de documente originale, fototeca si videoteca. Biblioteca muzeului contine peste 3000 de volume cu continut tehnic si documentar.
Daca in anul 1961 patrimoniul de documente si utilaje-exponate marca 700 de unitati de inventar, astazi exista peste 10 000 de unitati. Alaturi de cele mai valoroase exponate de tehnica, unicate in lume, muzeul mai poseda documente si documentatii originale referitoare la mari personalitati din lumea petrolului. Printre acestea se remarca:
- Ion Popescu-Voitesti, Ludovic Mrazec, Valeriu Patriciu, personalitate din domeniul geologiei;
- Virgiliu Tacit, Ion Basgan, Andrei Dragulanescu personalitate din domeniul forajului si extractiei;
- Lazar Edeleanu, Nicolae Debie, Gheorghe Radulescu personalitate din domeniul petrochimiei.
De-a lungul existentei sale, muzeul a primit peste un milion de vizitatori (elevi, personalitati politice si culturale, delegatii din strainatate etc). Din anul 2004, cladirea muzeului (str. Dr. Bagdasar, Nr.8) este inclusa in Lista monumentelor istorice, cu titlul "Casa, sfarsit sec. XIX". Institutia face parte din Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania, afiliata la NEMO (Reteaua Muzeelor Europene) si, alaturi de muzee de profil din Germania, Austria, Norvegia, Suedia, Ungaria si Polonia, apartine retelei muzeelor petroliere europene. In prezent, muzeul este subordonat S.C.Petrom S.A Membru OMV Grup, cel mai mare grup de petrol si gaze din Europa Centrala si de Est.
Cu speranta ca v-am convins sa il vizitati, va precizez ca programul muzeului este Marti-Duminica 9-17 , iar tarifele de vizitare: bilet adulti 4 lei; bilet elevi si studenti 2 lei.
Accesul este gratuit pentru pensionari si pentru persoanele cu handicap;
Intrarea este libera cu ocazia diverselor evenimente desfasurate in timpul anului:”Noaptea muzeelor”, „Ziua internationala a muzeelor”, „Ziua internationala a copilului”, „Ziua petrolistului”, „Zilele Orasului Ploiesti”, vernisaje de expozitii organizate la sediul muzeului.
Postat de: Robert-Codescu Joi, 08 Decembrie 2011
muzee in romania, muzeul petrolului
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cum sa te imbraci la o cina romantica? 5 sfaturi utile
- Drepturile pasagerilor: tot ce trebuie sa stii inainte de zbor
- Ce trebuie sa stii despre asigurarea RCA cand inchiriezi o masina?
- Beneficiile utilizarii produselor de curatenie profesionale in gospodaria ta
- 3 sfaturi utile pentru curatarea si intretinerea pardoselilor