Muzeul Etnografic din Vatra Dornei

Fiindca ati fost informati ca redactia femeiaStie.ro a avut un redactor detasat, in scop de documentare, la Vatra Dornei, in prezentul articol va vom prezenta o alta institutie muzeala din aceasta spectaculoasa zona din Romania. Intrucat despre Muzeul de Stiintele Naturii si Cinegetica din zona am scris deja, in acest material va vom prezenta Muzeul Etnografic din statiunea suceveana Vatra Dornei.

Muzeul se afla amplasat pe strada Mihai Eminescu la numarul 17, in Palatul Comunal, chiar la baza Turnului cu Ceas  si a fost inaugurat in anul 1986, punand la dispozitia vizitatorilor sai, in regim permanent, nu mai putin de 12 expozitii intinse pe o suprafata de aproximativ 600 de metri patrati. La vizitarea muzeului va sfatuim sa va rezervati timp suficient fiindca veti fi fascinati de fiecare exponat in parte. Si fiindca am adus vorba de exponate va spunem ca aici, in muzeu, sunt expuse obiecte de ceramica specifice celor mai importante centre din aceasta zona, mai exact centrele Radauti, Marginea si Paltinoasa, iar vedeta expozitiei este reprezentata de catre ceramica neagra din Marginea, aceasta facandu-se remarcata prin eleganta si sobrietate. In ceea ce priveste sectia destinata tesaturilor din interior, Muzeul Etnografic va prezinta cergi (paturi), stergare (prosoape), laicere (covoare), toate acestea facute din lana, bumbac sau canepa. Aceste tesaturi impresioneaza turistii prin elementele ornamentale folosite, prin colorit, dar si prin vechime, deoarece intalnim si exponate mai vechi de o suta de ani. In vizita sa, redactorul nostru a dat cu privirea de un tablou vechi, reprezentand o tanara in costum popular specific Vaii Dornelor si intreband cine este i s-a raspuns de catre doamna muzeograf “O fata dorneanca!”. Un alt vizitator a intrebat “Nu sunteti cumva dumneavoastra ?”, “Cum sa fiu eu, aceea este o tanara eu sunt o femeie batrana, cu riduri?!?” a raspuns joviala doamna muzeograf, “Da, dar trasaturile si caracteristicile fetei se pastrasera, tradand-o pe interlocutoarea noastra. Exponatele de ceramica sunt si ele bogat reprezentate prin realizarile specifice ale celor doua importante centre: Radauti si Marginea, dar si a unui centru mai putin cunoscut cel de la Paltinoasa.

Pentru ca restituirea ambiantei casei taranesti sa fie cat mai bine realizata, au fost reconstituite doua bucatarii traditionale bucovinene, "casa mica" in lexicul popular zonal, care au ca volum principal - vatra, punctul de maxim interes mai ales pentru multifunctionalitatea ei: prepararea hranei, loc de odihna si  sursa de caldura, o adevarata geneza mirifica de basme si intelepciune populara pura. Vatra deschisa este modelul cultural mai vechi, ea beneficiaza de un inventar specific, la care s-au adaugat in mod echilibrat: lantul, pirostreii, vatraiul si fierul de calcat cu jar. Ouale incondeiate au dublu statut: de exponat si … suvenir fiecare putand fi cumparate de vizitatori si avand fiecare o poveste de spus pentru aceia care sunt, cu adevarat, dispusi sa asculte.

 

Incheiem acest material lasandu-va datele de contact si programul de vizitare: Str. Mihai Eminescu, Nr. 17 , Vatra Dornei,  Cod 725700, Jud. Suceava, Tel. 0230-371 720.

Program vizitare: marti – duminica 10 – 18, lunea fiind inchis.

 

Fara nicio indoiala ca Muzeul Etnografic din statiunea Vatra Dornei este acel loc deosebit din tara noastra pe care redactia FemeiaStie.ro este onorata sa vi-l prezinte in acest mult prea scurt material si pe care vi-l recomanda tuturor cu cea mai mare caldura!

Nota obtinuta:
10 (6 voturi)
2204 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Robert-Codescu Luni, 12 Ianuarie 2015

Etichete pentru acest articol:

muzee bucovinta, oua incondeiate, statiune vatra dornei


S-ar putea sa va intereseze si:

Fiindca multi dintre cititorii acestei rubrici ne-ati intrebat si ne-ati cerut informatii [..]
citeste si comenteaza
Daca locuitorii orasului Satu Mare sunt satmareni, cei din Bucuresti sunt bucuresteni, [..]
citeste si comenteaza
Fiindca nu ne indoim nicio clipa ca deja multi dintre dumneavoastra ati citit aici [..]
citeste si comenteaza
De cativa ani, in incinta Mausoleului Eroilor din Primul Razboi Mondial de la Marasesti [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Fiindca in multe din articolele de la rubrica “Blogosfera” am vorbit despre faptul ca multe [..]
citeste si comenteaza
Unul din numele celebre in industria orologeriei este- fara nicio indoiala - si Hublot. Un motiv [..]
citeste si comenteaza
Ar fi frumos si bestial Sa fiu un poet spatial, Unu’ grandios si genial! [..]
citeste si comenteaza
In primul meu an de activitate, aici pe FemeiaStie.ro v-am povestit despre Baile Herculane, despre [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate