Sa ne plimbam la Bellu: muzeul, nu cimitirul

bellu-manor-muzeu-urlati-prahova1

Faptul ca si cel mai mare si cunoscut cimitir bucurestean se numeste Bellu mi-a creat mereu o retinere si un disconfort in a vizita Muzeul Conacul Bellu din Urlati. Totusi, mi-am luat inima in dinti si gasca si am purces la o incursiune in acest fascinant muzeu, tocmai de aceea sunt in masura sa va ofer si dumneavoastra cateva informatii despre aceasta institutie muzeala spectaculoasa, de la noi din tara.

Afla: despre obiective turistice in Urlati, Parahova

Ca sa ajungi in Urlati nu este greu, 25 km. din Ploiesti, 57 km. din Buzau, 80 km. din Bucuresti sau 130 km. din Brasov, aceasta pe varianta rutiera, feroviar pe tronsonul Ploiesti-Buzau pana in gara Cricov din comuna Albesti-Paleologu si de aici 1,5 lei cu microbuzul pana in Urlati.

 

Muzeul se afla amplasat (cum altfel), in Parcul Bellu undeva pe deal, pe strada Orzoaia de Sus si este o cladire monument istoric inscrisa in Lista Monumentelor Istorice din Romania. Istoria muzeului incepe, practic, undeva in anul 1926 cand familia Bellu a donat Academiei Romane intreg complexul de cladiri aflat la Urlati.

 

Aproximativ 15 – 20 de minute de mers pe jos din centrul Urlatiului si gata ati ajuns pe fostul domeniu al Baronului Alexandru Bellu, descendent al unei bogate familii macedonene care s-a stabilit la Urlati si a detinut proprietati insemnate atat pe teritoriul patriei noastre, cat si in Europa, inclusiv terenul pe care se afla astazi Cimitirul Bellu, donat de familie in secolul al XIX-lea administratiei locale bucurestene.

 

Patrimoniul muzeului este unul mixt de arta plastica si decorativa, etnografie (ceramica, tesaturi, unelte, covoare romanesti din sec. al XIX-lea), coloane si capiteluri, chenare de usi si ferestre sculptate in piatra din secolul al XVII-lea si al XVIII-lea, carti rare in editii de lux, picturi din sec. al XIX-lea, faianta, mobilier stil din diverse epoci, arta orientala si extrem-orientala (vase si stampe japoneze, vase de arama, mobilier), icoane si arme din secolele al XVIII-lea si al XIX-lea. Mobilierul aproape in totalitatea lui a apartinut familiei Bellu: scaunele din sufragerie, salon si dormitor, scaunele cu spatar de panza care se strang din doua parti, scaunul cu tapiterie din piele in forma de tron, masa mare din sufragerie, din dormitor, masute de toaleta, de ceai sau turcesti incrustate cu sidef, biblioteca cu vitrina, dulap de haine, comoda, scrin cu sertare, patul cu baldachin etc.

Tot din colectia muzeului Bellu fac parte si tablourile: "Batran cersetor" de Theodor Aman, "Portret de barbat" de Pavel Dincovici, "Taranca" de Eugen Maximovici, icoane, candelabre, sfesnice, stampe japoneze si vasele orientale, statueta de bronz "Venus din Milo" (copie), un cap de copil din lut, un cap de satir din plumb, o caseta de farmacie, precum si valoroase litografii realizate de Carol Papp de Szathmary la jumatatea secolului al XIX-lea. Personal recunosc ca am fost incantat de cele 4 ceasuri de secol XVIII – XIX unul de perete, unul de birou si doua de semineu, care te transpuneau direct in acele timpuri trecute.

 

Dupa ce termini de vizitat camerele conacului multumesti doamnei muzeograf pentru ghidaj si…ai o surpriza, esti invitat sa-ti continui incursiunea in crama conacului unde iti vei reaminti ca te afli intr-una din cele mai mari zone viticole din tara noastra, teascuri, butoaie, zdrobitoare si multe alte unelte folosite la producerea vinului te vor teleporta si ele in secolele trecute. Uimirea te va cuprinde atunci cand vei afla ca ceea ce ai vizitat a fost de fapt fosta casa a servitorilor si ca ceea ce a fost odata conacul boierului Bellu a fost distrus de timp si de indiferenta tuturor acelor care au avut acest complex in administrare. Intreg domeniul Bellu se compunea din „Casa Mare”, conacul propriu zis, o cuhnie (bucatarie), o biserica, acum disparute, „Casa Mica”, actualul conac, si ansamblul portii de intrare.

foisoare celebre

Si daca tot am vorbit despre ”ansamblul portii de intrare”, nu pot sa nu mentionez ca aici se afla ”Expozitia permanenta Foisorul Conacului Bellu”, in fapt, un muzeu in muzeu, construit dupa modelul clopotnitei de la Manastirea Varbila, manastire de langa Urlati. Chiar daca nu este la fel de spectaculos precum conacul, ”Foisorul Conacului Bellu” ofera vizitatorului un patrimoniu compus din mobilier de arta, costume nationale romanesti si o atractiva colectie de icoane pe sticla, iar in prima casuta, la parter, se afla spatiul muzeal destinat expozitiilor temporare, noi am fost privilegiati ai sortii si am vizitat expozitia temporara ”Interferente culturale romano-bulgare la Dunarea de Jos”.

 

Programul de vizitare este (as putea zice) cel ”clasic”, adica de marti pana duminica intre orele 9.00 – 17.00, iar tarifele de intrare sunt dupa cum urmeaza: adulti 4 lei, grupurile organizate 2 lei, elevii, studentii si pensionarii 1 leu, angajatii I.C.O.M. personalul de specialitate din muzee, studentii in practica, persoanele cu handicap si insotitorii acestora au acces gratuit. Taxa foto 25 lei, ghidaj individual la cerere 3 lei, taxa de filmare 50 lei/ ziua si 100 lei/ noaptea. Totusi, in exterior fotografierea este libera motiv pentru care va pot delecta cu cateva poze menite sa va faca pofta sa vizitati si dumneavoastra Muzeul Conacul Bellu din Urlati.

 

Acum ca aveti principalele repere, nu-mi mai ramane decat sa va spun cand ar fi timpul ideal sa vizitati Conacul Bellu din Urlati. Vizitati Conacul Bellu vara atunci cand canicula este mult mai usor de suportat in parcul de aici de la conac, vizitati Conacul Bellu toamna cand se culeg strugurii si dealurile imbraca ruginiul toamnei, vizitati Conacul Bellu iarna atunci cand patura de zapada va va crea o atmosfera ”elvetiana”, vizitati Conacul Bellu primavara atunci cand natura reinvie si verdele invadeaza dealurile din Urlati, mai pe scurt vizitati Conacul Bellu oricand, va asigur ca va merita orice fel de efort ca sa ajungeti aici.

Nota obtinuta:
10 (10 voturi)
2801 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Robert-Codescu Vineri, 09 Octombrie 2015

Etichete pentru acest articol:

conacul bellu din urlati, foisoare celebre, muzee romania


S-ar putea sa va intereseze si:

Nu exista niciun dubiu ca unul din cele mai spectaculoase muzee din municipiul Ploiesti [..]
citeste si comenteaza
Romania este o tara minunata cu foarte multe monumente de exceptie. Turnurile cu ceas [..]
citeste si comenteaza
In acest articol vom supune atentiei dumneavoastra cateva informatii despre Turnul cu [..]
citeste si comenteaza
Din seria articolelor dedicate turnurilor cu ceas, initiate pe FemeiaStie.ro nu putea sa [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Mi-as cumpara un strop de fericire Dar la magazin au inchis de mult Si mi-as dori si-un kil de [..]
citeste si comenteaza
A, da, veti spune foarte multi, “alt articol despre Turnul cu Ceas din Sighisoara!” insa veti [..]
citeste si comenteaza
Titlul acestui articol nu se vrea a fi ceva spectaculos pentru a va atrage atentia, ci este (din [..]
citeste si comenteaza
Aflata in imediata apropiere a Ploiestiului, Manastirea Turnu asteapta mereu pe cei cu evlavie, [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate