Muzeul Judetean de Arta Ion Ionescu Quintus

Una din cladirile emblematice ale Ploiestiului este, fara doar si poate, si cladirea situata pe bulevardul Independentei (Castanilor) la numarul 1. Constructia este datata inca de la sfarsitul secolului al XIX-lea, mai exact din anul 1885 si este inscrisa in Lista Monumentelor Istorice din Romania cu codul PH-II-m-A-16267. Aici a fost infiintata incepand cu luna noiembrie din anul 1931 Pinacoteca Municipiului Ploiesti, cea care sta la baza Muzeului de Arta care si-a deschis portile in anul 1955. In actualul amplasament institutia va fi mutata de abia in 1969 (pana atunci cladirea gazduind Prefectura Judetului Prahova).

Dupa tumultoasele evenimente din decembrie '89, s-a inceput cavalcada retrocedarilor de cladiri, solicitate de mostenitorii legitimi ai proprietarilor. Mostenitorii familiei Quintus au decis ca aceasta constructie sa-si pastreze destinatia si a donat-o autoritatilor. Datorita acestui gest conducerea Consiliului Judetean Prahova a decis printr-o hotarare ca muzeul sa poarte denumirea actuala, adica: „Muzeul Judetean de Arta Ion Ionescu Quintus”.

Revenind acum la muzeu, precizam ca el se afla localizat in plin centrul municipiului Ploiesti, chiar langa statia R.A.T.P. „Posta Mare” (una din cele mai importante ale Ploiestiului) asa ca despre accesibilitatea catre acest loc nu se poate pune problema. Tot de acest muzeu apartine (ca sectie muzeala) si Muzeul Memorial Nicolae Grigorescu din Campina. De aici de la muzeu si pana la Gara de Sud se intinde un superb bulevard (Independentei) mult mai cunoscut sub denumirea de „Bulevardul Castanilor”, pe care va veti putea plimba in zilele caniculare de vara la umbra foarte racoroasa a batranilor castani.

Patrimoniul muzeului este unul de o inestimabila valoare: grafica (Alexandru Steriadi, Stefan Popescu, lucrari de arta plastica romaneasca (pictura din secolul al XIX-lea: Anton Chladek, Sava Hentia, Misu Popp, Gheorghe Tattarescu, Theodor Aman, Ioan Andreescu, Nicolae Grigorescu, din secolul al XX-lea: Stefan Luchian, Theodor Pallady, Gheorghe Petrascu, Ion Tuculescu; sculptura: Frederic Storck, Oscar Han, Ion Jalea) si multi alti artisti de notorietate locala.

Tot Muzeul Judetean de Arta Ion Ionescu Quintus este locul de desfasurarea a unei foarte interesante manifestari culturale si anume: Bienala Internationala de Gravura Iosif Iser, o actiune culturala ajunsa anul acesta (2012) la cea de-a 10-a editie devenita deja un eveniment artistic international de, tot mai mare, amploare.

Imi voi permite sa inchei acest cu informatiile de acces aici la muzeu:

Programul este marti-duminica 9.00-17.00, iar ca sa fiti siguri ca nu sunt alte manifestari sau actiuni care va vor ingradi accesul aici contactati intai muzeul la: telefon: 0244-522.264 sau 0244-511.375 sau un e-mail la office@artmusem.ro. Pentru intrare sa aveti pregatiti 8 lei, iar daca sunteti elev student sau in grup cu 50% mai putin.

In rest, avand toate informatiile si expunerea mea de motive, nu vad absolut nici un impediment sa nu mergeti si dumneavoastra la o incursiune in lumea si istoria artei aici la Muzeul Judetean de Arta Ion Ionescu Quintus din Ploiesti! Si stiti deja regula: daca banuiti ca NU va descurcati sa ajungeti aici, dati-mi un „racnet” si voi fi extrem de bucuros sa fiu ghidul dumneavoastra prin orasul meu, Ploiesti!

Nota obtinuta:
10 (14 voturi)
2722 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Robert-Codescu Sâmbătă, 30 Iunie 2012

Etichete pentru acest articol:

muzee in romania


S-ar putea sa va intereseze si:

Observatorul Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Stiintele Naturii Galati a [..]
citeste si comenteaza
Daca tot v-am povestit aici ca am fost la Iasi, mi-am zis ca este momentul sa va spun [..]
citeste si comenteaza
Fiindca am ajuns din nou la poalele Caraimanului, in superbul oras Busteni, despre care [..]
citeste si comenteaza
Pe drumul de la Suceava catre Gura Humorului pe un drum lateral, pietruit, ce trece [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Daca statiunea Sinaia este supranumita “Perla Carpatilor”, atunci fara indoiala orasul Busteni [..]
citeste si comenteaza
Nu ma indoiesc de faptul ca ati auzi cu totii de Sighisoara acest superb municipiu din judetul [..]
citeste si comenteaza
Iata o noua cronica de disc la un vechi album, marca AC/DC. [..]
citeste si comenteaza
Asa cum v-am promis intr-un articol precedent revin cu acest nou material pentru a face o scurta [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate