Muzeul Tarancii Maramuresene
Fiindca multi dintre cititorii acestei rubrici ne-ati intrebat si ne-ati cerut informatii despre Muzeul Tarancii Maramuresene, din Dragomiresti, judetul Maramures, redactia FemeiaStie.ro a decis detasarea, in regim prioritar, a unui reporter (Robert), la fata locului, pentru o documentare veridica, direct de la sursa.
Astfel, in continuare puteti afla unele informatii inedite si esentiale (asa se lauda redactorul nostru), despre acest muzeu spectaculos, insa prea putin cunoscut si promovat.
Localizare si istorie muzeu
Muzeul Tarancii Maramuresene se afla amplasat in orasul Dragomiresti si este gazduit de o cladire ce a fost construita in secolul al XVIII-lea, mai exact undeva in anii 1720-1721, din lemn de molid rotund, fiind cea mai veche constructie din lemn de pe intreaga Vale a raului Iza. Casa ce gazduieste muzeul este locuibila si a apartinut Ilenei Chis. Dupa trecerea ei in nefiinta, Nicoara Timis, avand sprijinul Primariei din localitate, a pus bazele muzeului.
Muzeografa sau mai corect spus „gazdoaia”, o localnica 100% va va lamuri ca oalele din trunchiul de pom din curtea muzeului reprezinta de fapt un mesaj si anume ca in acea gospodarie este o domnisoara necasatorita ce asteapta sa-si cunoasca alesul, o invitatie pentru feciorii satului. Cu cat oalele sunt mai multe si mai mari cu atat familia este mai instarita si zestrea fetei este mai mare, iar oala din varf este intotdeauna de culoare rosie. Patrimoniul muzeal cuprinde in afara de casa propriu-zisa si superba poarta maramureseana de la intrarea in muzeu si o serie de obiecte casnice, unelte, imbracaminte (port popular), foarte multe elemente decorative specifice si un mic monument de marmura dedicat Ilenei Chis.
Muzeul a fost inaugurat in anul 2001 si reprezinta un omagiu adus femeii pentru rolul sau important pe care l-a avut si il are in dezvoltarea societatii, pastrand vie, de veacuri intregi, credinta crestina, datinile, obiceiurile traditionale si portul popular.
Muzeul Tarancii Maramuresene nu are un site oficial (deocamdata), insa informatii care pot fi considerate oficiale si credibile veti gasi si pe site-ul Primariei orasului Dragomiresti, acolo de unde si dumneavoastra, printr-un simplu click, veti gasi si alte informatii periodic actualizate.
In incheiere, recomandarea noastra redactionala si calduroasa este, ca daca ajungeti in superba zona a Maramuresului, gestionati-va si organizati-va timpul si banii si mergeti sa vizitati si dumneavoastra micutul, dar ineditul si fascinantul Muzeu al Tarancii Maramuresene din Dragomiresti, fiindca va asiguram ca veti fi pe deplin fermecati de ceea ce veti gasi aici.
Postat de: Robert-Codescu Joi, 14 Noiembrie 2013
muzee in romania, muzee maramures, muzee dedicate femeii
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cum sa te imbraci la o cina romantica? 5 sfaturi utile
- Drepturile pasagerilor: tot ce trebuie sa stii inainte de zbor
- Ce trebuie sa stii despre asigurarea RCA cand inchiriezi o masina?
- Beneficiile utilizarii produselor de curatenie profesionale in gospodaria ta
- 3 sfaturi utile pentru curatarea si intretinerea pardoselilor