O ora in plus sau o ora in minus

Toata lumea ii invidiaza pe colectionarii de ceasuri pentru piesele lor de exceptie pe care le detin. Dar absolut nimeni nu se gandeste ce patimeste un colectionar de ceasuri dupa echinoctiul de primavara si dupa echinoctiul de toamna.

Fiindca va vad un pic nedumeriti o sa va spun tot eu de ce anume si ce se intampla atunci. Se face trecerea la ora de vara sau, dupa caz, la ora de iarna, iar colectionarul trebuie sa-si dea cu o ora inainte sau (dupa caz) cu o ora inapoi toate cele (deocamdata) 164 de ceasuri ale sale , acest lucru tinandu-l ocupat cel putin o saptamana. Aceasta deoarece sunt ceasuri de masa, de buzunar, de mana si de perete, avand configuratii diferite de la un model la altul si tehnicile de potrivire pot diferi in functie de mecanismul ceasului.

Daca la trecerea la ora de vara lucrurile sunt clare, toate ceasurile fiind date cu o ora inainte, problema intervine in ultimul weekend din octombrie (de regula), cand se trece la ora de iarna si toate ceasurile se dau cu o ora inapoi. Aceasta fiindca una din regulile de intretinere a ceasurilor spune clar ca acele ceasurilor nu trebuie date inapoi deoarece aceasta manevra afecteaza mecanismul. Prin urmare rezulta ca ceasurile sa fie date in urma cu o ora (conform normelor de intretinere) vor trebui date inainte cu 11 ore!

Pare o corvoada cand ai numai 4 – 5 ceasuri prin casa, dar ganditi-va ce inseamna sa faci acest lucru cu o intreaga colectie?!? Este permisa apelarea la ajutorul unor prieteni, insa cu recomandarea ca acestia sa aiba cat de cat habar de orologerie si sa-i stiti ca vor umbla cu mare atentie cu ceasurile din colectia dumneavoastra. Totusi, ceasurile mai sensibile si cu statut istoric ridicat vor ramane, in mod obligatoriu, in responsabilitatea dumneavoastra. Stiu ca nu v-ati gandit niciodata in mod serios la acest aspect din munca celor ce colectioneaza ceasuri, tocmai acesta este si unul din motivele pentru care a fost editat prezentul articol.

 

Intretinerea ceasurilor de colectie

Aceasta fara a mai pune la socoteala operatiunile simple (oare !?!?) de schimbarea bateriilor la ceasurile electronice si/ sau cu mecanism quartz (fiindca dupa consumare dintr-o baterie se poate scurge un lichid chimic care sa afecteze mecanismul), stergerea ceasurilor (insa cu materiale speciale care sa nu afecteze vopseaua ceasului), “simpla” asezare a ceasului pe locul sau de expunere necesita atentie, deoarece trebuie ferit de expunerea directa a razelor soarelui, la distanta de sursele de condens (aburii din baie sau cei din bucatarie), chiar daca s-a facut un efort financiar pentru achizitionareaunui dezumidificator, simpla lui mentinere in stare de functionare reprezinta in continuare un efort financiar, deoarece chiar daca acesta nu are un consum mare, contorul de energie electrica este neiertator si kilowatt cu kilowatt se vor aduna pe factura dumneavoastra de curent, emisa cu generozitate de compania furnizoare.

Unii vor spune ca doresc sa-i sperii si sa ii fac sa nu mai colectioneze ceasuri, insa acest material se vrea a fi pur si simplu unul informativ, care sa-i puna in garda pe aceia care vor sa se angreneze in aceasta intreprindere fascinanta, costisitoare si atractiva: colectionarea de ceasuri. Fiindca daca mi-as fi dorit sa va determin sa nu colectionati ceasuri atunci v-as fi vorbit de spatiul locativ (care devine tot mai restrans cu fiecare ceas adaugat la colectie), despre timpul liber (care devine tot mai ... “ocupat”), despre binevoitorii (care vor dori sa va vanda o replica drept un ceas original), despre resursele financiare (care vor fi din ce in ce mai insuficiente), despre relatia cu partener(a) de viata (care uneori nu va va mai intelege pasiunea), adica despre orice altceva decat despre partile pozitive nu.:)

Asa ca voi incheia acest scurt articol cu rugamintea de a nu conta pe prezenta si/ sau ajutorul meu in saptamana de dupa trecerea la ora de iarna sau la cea de vara, deoarece sunt in activitati de potrivire a ceasurilor din colectia mea!:)

Nota obtinuta:
9.6 (14 voturi)
2259 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Robert-Codescu Sâmbătă, 04 Octombrie 2014

Etichete pentru acest articol:

colectie ceasuri, colectionari de ceasuri, pentru ceasuri


S-ar putea sa va intereseze si:

Pasiune, indemanare si multa rabdare sunt calitatile ce nu trebuie sa ii lipseasca unei [..]
citeste si comenteaza
Muzica este pentru mine oaza de aer, intr-o lume zgomotoasa si plina de tertipuri menite [..]
citeste si comenteaza
Imi place foarte mult sa merg cu bicicleta, de fapt bicicleta a devenit “masina mea de [..]
citeste si comenteaza
Pasiunea este ceva de care te bucuri si pe care il faci oricand, nu conteaza ora, ziua, [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Ca Ploiestiul este plin de cladiri monument istoric se stie deja, ca Ploiestiul este o comunitate [..]
citeste si comenteaza
„Avem o tara frumoasa, care asteapta sa fie descoperita!” Poate suna a slogan de agentie de [..]
citeste si comenteaza
Recunosc ca citisem multe materiale despre cat de frumos si atractiv este orasul Galati, dar eu [..]
citeste si comenteaza
Filighera si scalari, Xifo, gupii, sanitari Neoni, molly si tipari! [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate