Ceasornicarii, doctori ai timpului

Ceasornicar_RO_(7)

Experienta traita deunazi, m-a determinat sa redactez si sa supun atentiei dumneavoastra prezentul material despre una din meseriile care tinde sa devina istorie si anume, cea de ceasornicar. Tocmai de aceea va propun tuturor o scurta incursiune in lumea ceasornicarilor.

Ce este ceasornicarul?

Potrivit DEX: Ceasornicar / ceasornicari, s. m.=

1. Persoana care repara sau vinde ceasuri.

2. Insecta daunatoare, mica de 4-5 mm, care face galerii in lemnul constructiilor si al mobilelor si produce zgomote asemanatoare cu tic-tacul ceasului (Anobium pertinax). — Ceasornic + suf. -ar.

Potrivit codului 7311 al COR: Grupa de baza 7311 face parte din

Grupa majora 7 - Muncitori calificati si asimilati

Subgrupa majora 73 - Muncitori calificati in domeniul produselor manufacturiere si muncitori tipografi

Grupa minora 731 - Muncitori calificati in domeniul produselor manufacturiere. Muncitorii calificati in fabricarea si/ sau repararea instrumentelor si aparatelor de precizie confectioneaza, calibreaza, repara, intretin, regleaza si monteaza ceasuri de mana mecanice, pendule, instrumente si echipamente de precizie nautice, meteorologice, optice, ortopedice si, de asemenea, se ocupa cu reglarea acestora pentru o functionare corecta.

Cum spuneam astazi am luat la pas (fara sa-mi propun aceasta), toate ceasornicariile Ploiestiului, cu un ceas Victoria Arad din anul 1965 cu speranta ca aniversarea lui (a ceasului), de o jumatate de secol de anul viitor il va gasi in stare de functionare. Ce am descoperit la fata locului?!? Ceasornicarii sunt toti +50 ca varsta (chiar si doamna Monica, de pe Republicii) si sunt terifiati de ceasurile romanesti vechi, deoarece piese pentru ele nu se mai fabrica.

 

Cum arata o ceasornicarie?

Este o incapere micuta chiar si 2 X 2 m, amplasata la intrarea in bloc, “sub scara la Hala”, in statia de tramvai, intr-o ghereta veche inchiriata pe bani multi, fiindca (mai nou), pentru firmele amplasate pe acea ghereta se percep taxe, firma a devenit din ce in ce mai mica si ceasornicarii din ce in ce mai greu de gasit. Fiindca intr-o era in care este mai rentabil sa-ti iei un ceas quartz chinezesc de cativa lei, decat sa duci ceasul la reparat sau chiar decat sa-i schimbi bateria, o era in care smartwatch-urile (intr-o puternica ascensiune) se repara online cu un simplu click si un “Free dowload”, cine se mai apuca sa duca ceasul vechi la reparat la ceasornicar?

 

Experienta personala la ceasornicar

Sincer, acum realizez ca din cele 7 ceasornicarii vizitate azi in Ploiesti, este miraculos ca am gasit intr-una pe cineva care sa se incumete sa curete, sa schimbe arcul soneriei, sa regleze ceasul meu de colectie. Daca vom merge in acest ritm, noi colectionarii vom ajunge sa reparam ceasurile din colectiile noastre la restauratorii din muzee, pe bani multi. Meseria de ceasornicar va ajunge sa fie exponat in cadrul Muzeului Ceasului din Ploiesti si alaturi de multe alte mestesuguri sa devina o alta pagina de istorie. Ceasornicarii si colectionarii de ceasuri traiesc, in zilele noastre, intr-o perfecta simbioza deoarece colectionarii aduna piesele orologere de valoare, pe care le duc (tot mai putinilor ceasornicari) la reparat, devenind astfel singura sursa existentiala a celor care inca mai cunosc arta mestesugareasca a ceasornicariei.

 

Nu vreau sa se creada ca-i preaslavesc pe ceasornicari (intre noi fie vorba, le-am lasat zeci de milioane), dar nu pot sa nu observ cu regret cum dispar, unul cate unul, acesti “doctori ai timpului”, iar locul lasat de ei gol va ramane asa deoarece nu mai avem cu cine sa-i inlocuim.

Daca acest scurt articol vi s-a parut o pledoarie pentru meseria de ceasornicar autorul va multumeste, daca dimpotriva vi s-a parut un semnal de alarma autorul va multumeste, insa daca aceasta scriere vi s-a parut doar o vaicareala orologera, ghiciti ce, autorul va multumeste, daca acest articol vi s-a parut o campanie pentru pasionatii de ceasuri autorul va multumeste, daca prezentul material vi s-a parut o publicitate pentru ceasornicarii autorul va multumeste!:)

Nota obtinuta:
9.7 (32 voturi)
2918 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Robert-Codescu Luni, 03 Februarie 2014

Etichete pentru acest articol:

ceasornicari, meseria de ceasornicar


S-ar putea sa va intereseze si:

Noi, femeile, avem nevoie de relaxare, de hobby-uri antrenante, ce ne ajuta sa evadam din [..]
citeste si comenteaza
Dansul este o forma de exprimare ce ofera libertate, bucurie si relaxare. De asemenea, [..]
citeste si comenteaza
Inca de la inceputul articolului dorim sa eliminam orice urma de confuzie si sa va spunem [..]
citeste si comenteaza
Dansul este acea forma de conectare dintre om si univers , este mai mult decat miscare [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Un nou brand orologer soseste acum catre dumneavoastra chiar din „Tara Ceasurilor”, Elvetia. [..]
citeste si comenteaza
Fiindca v-am povestit deja ca am fost la editia a 8-a FemeiaStie.ro si ma stiti ca-mi place sa iau [..]
citeste si comenteaza
Stiu, numarul foarte mare de articole despre Ploiesti, de recenzii de carti despre Ploiesti, despre [..]
citeste si comenteaza
La cei peste un milliard de locuitori ai sai, ar fi fost foarte dubios, ca India sa nu aiba si ea o [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate