Calota polara in pericol. Incalzire globala. Sigur nu este sigur!

Cercetatorii trag noi semnale de alarma in ceea ce priveste calota polara, care de la o zi la alta, devine inexistenta, astfel se arata intr-un nou raport alarmant ca topirea rapida a ghetii din Oceanul Arctic este considerata a fi “o bomba cu ceas economica”.

Costurile la nivel global se vor ridica la cel putin 60.000 de miliarde de dolari (cati dintre noi am vazut oare macar o poza cu aceasta suma!?), din cauza efectelor schimbarilor climatice, afirma cercetatorii de la universitatile Cambridge si Erasmus, citati de prestigioasa publicatie Financial Times.

 

Interzis pentru oameni?

Reducerea suprafetei calotei polare arctice, la un nivel minimum record, a fost vazuta intr-o oarecare masura ca fiind, totusi, benefica din punct de vedere economic. Aceasta pentru ca, se spune, ar deschide mai multe cai pentru traficul naval si oportunitati de exploatare de resurse, intr-o regiune care ar putea contine 30% din rezervele inca nedescoperite de gaze naturale ale lumii si 13% din cele de petrol. Indiferent care ar fi interesele economice ar trebui ca interesele ecologice sa primeze, dar intr-o lume din ce in ce mai grabita si mai avida dupa senzational si “material”, tare ne temem ca planeta noastra si starea ei vor avea de suferit in continuare si ne vom putea trezi intr-o buna dimineata cu anuntul pus pe intreaga suprafata a Terrei: “Interzis pentru oameni!"

 

Totusi, rolul cheie al regiunii in reglarea oceanelor si a climei inseamna ca topirea gheturilor va cauza schimbari climatice care vor afecta recoltele agricole, vor produce inundatii si vor distruge infrastructura, afirma cercetatori de la Universitatea Cambridgesi de la Universitatea Erasmus din Rotterdam, citati de toate organizatiile ecologiste.

 

Astfel, toate aceste schimbari vor duce, fara nicio indoiala, la costuri care probabil vor depasi beneficiile de cel putin trei sau patru ori, a afirmat reputatul cercetator Chris Hope, de la Cambridge Judge Business School.

 

Calculele cercetatorilor europeni arata ca tarile in curs de dezvoltare vor suporta 80% din pagubele totale de 60.000 de miliarde de dolari, intrucat au o capacitate mai redusa de a face fata unor dezastre precum inundatii, secete sau furtuni. Ritmul galopant de crestere pentru temperaturile din regiunea arctica este de multi ani de cel putin doua ori mai rapid fata de restul planetei.

 

In urma cu doi ani, un studiu al departamentul de economie si probleme sociale al ONU, citat de ”The Telegraph”, arata ca peste 80 de trilioane de dolari, adica aproximativ 3% din PIB-ul mondial anual, ar trebui cheltuite in urmatorii 40 de ani, in investitii in tehnologia verde pentru a reduce foametea si efectele nefavorabile ale schimbarilor climatice. Cifrele sunt alarmante, dar in concordanta cu “stricaciunile” pe care noi oamenii le producem zi de zi planetei care (inca), ne suporta aici cu chirie, dar in acest ritm nu stiu pentru cata vreme Terra ne va mai suporta sa o deterioram zilnic de cate 7.000.000.000 de ori fara sa incercam macar sa ne reparam daunele pe care i le provocam cu atata lejeritate, normalitate si nonsalanta!

Nota obtinuta:
10 (18 voturi)
4495 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Robert-Codescu Marți, 01 Aprilie 2014

Etichete pentru acest articol:

calota polara, protectia mediului, ecologie, poluare, zona arctica


S-ar putea sa va intereseze si:

Seful de la Formula 1, Bernie Ecclestone se implica si-n activitati ecologice si de [..]
citeste si comenteaza
Miercuri 5 martie 2014, o stire sosita pe canalele de stiri a fost preluata cu [..]
citeste si comenteaza
Ecofriendly = prietenos cu natura! Oare cati dintre noi mai aderam la acest statut din [..]
citeste si comenteaza
Intr-un oras foarte poluat, realizarea unei zone verzi oricat de mica este o mana [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Recunosc, nu stiu unde mi-a fost mintea de nu v-am povestit, pana acum, nimic despre ineditul oras [..]
citeste si comenteaza
Asa cum v-am promis intr-un articol anterior revin cu cateva sfaturi pentru promovarea, cresterea [..]
citeste si comenteaza
Fiindca aceasta rubrica este dedicata tuturor marcilor de ceas care au avut o insemnatate in [..]
citeste si comenteaza
Asa cum deja v-am promis intr-unul din articolele noastre precedente, aducem azi in atentia [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate