7.000.000.000 oameni - populatia planetei + o lectie de ecologie

Exact, atati locuitori am fost anuntati (oficial) ca suntem pe planeta, in luna octombrie a anului 2011. Personal, sunt ceva mai sceptic si sunt ferm convins ca sapte miliarde eram cu mult inainte de anuntarea statisticilor oficiale.

Lucru care este ingrijorator nu este numarul locuitorilor, ci faptul ca resursele planetei scad proportional cu cresterea populatiei. Asa ca ma intreb oare ce va fi pe masa noastra in 25-30 de ani, care vor fi standardele umane, ce scopuri se vor mai urmari. De altfel, cifra de 8 miliarde de oameni este mult mai aproape decat se „straduiesc” statisticienii sa ne convinga. Spun asta deoarece unele tari cu demografie puternica (India, Brazilia sau unele tari africane) au si o rata de analfabetism ridicata si foarte multi copii nou-nascuti nu sunt declarati la nastere si nu au acte de identitate pana la adolescenta.

In aceste conditii stau si ma intreb, alaturi de dumneavoastra: „Oare cine mai are timp de actiuni ecologice!?” Raspunsul ar trebui sa fie: „Noi toti!”, dar oare grijile cotidiene, goana dupa reputatie si popularitate: sa mai iau un „LIKE” pe site-uri de socializare, vecinul sa vada ce masina beton mi-am luat, sa fiu cazat mai U.A.I. decat colegul meu, sa-mi schimb telefonul invechit de luna trecuta, ne mai fac oare atenti la lucruri simple si minore!?!?

Toata lumea spune: „Inainte era mai frumos si mai bine, aerul mai curat!”. Asa as putea sa zic si eu, facand abstractie de faptul ca in 1972, cand m-am nascut, eram 3,5 miliarde de locuitori, iar padurile (furnizoarele noastre de oxigen) ocupau o buna parte din planeta. Cat despre gaura din stratul de ozon pe atunci era numai un scenariu SF. Progresul stiintific a dus si la o explozie demografica, necontrolata care incepe sa-si arate laturile negative din ce in ce mai mult si mai accentuat. Ca sa nu va mai plimb pe toata planeta, ma voi referi la cele din Romania. Pentru prima oara in istoria meteorologica a Romaniei s-a inregistrat o tornada. Diferente extreme, iarna aspra cu – 30¡ C si vara ecuatoriala cu temperaturi de + 39,5¡ C (deocamdata) raze UV care produc, aproape instantaneu, arsuri sau (din ce in ce mai des), cancer de piele sunt lucruri care ar trebui sa ne dea de gandit mai des si la modul cel mai serios cu putinta.

 

„Ce pot eu sa fac, asa marunt si neinsemnat!?”

Exista foarte multe lucruri mari pe care le puteti intreprinde: sa stingeti lumina atunci cand nu aveti nevoie imediata de ea, sa colectati deseurile selectiv, sa plantati un pom si sa-l ingrijiti, sa reciclati (aici deja este business), sa evitati deversarea substantelor toxice (acizi, uleiuri) in rauri, sunt foarte multe lucruri marunte care inmultite cu 7.000.000.000 vor rezulta lucruri mari pentru sanatatea planetei noastre si pentru viitorul frumos al copiilor nostri.

In actualele conditii de crestere demografice si scaderea drastica a resurselor, nu stiu cat va mai suporta planeta noastra sa ne „tina in gazda” si sa nu disparem total! Poate aveti si dumneavoastra dreptate si sunt cam alarmist, insa realitatile care ne inconjoara, ma determina sa adopt aceasta atitudine, asta chiar daca de fiecare data cand plantez un pom, cand colectez selectiv sau cand ma apuc sa economisesc o resursa, se gaseste cineva care sa fie zeflemist si arogant si sa-mi zica: „Ce, salvezi tu planeta cu asta!?”, poate ca nu eu, poate ca nu el, dar cu siguranta noi toti, 7 miliarde putem face ceva sa mai indreptam din dezastrul pe care l-am creat, in numele progresului, negand in continuare responsabilitatea noastra a ceea ce este rau in jurul nostru!

Nota obtinuta:
10 (33 voturi)
4498 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Robert-Codescu Sâmbătă, 30 Iunie 2012

Etichete pentru acest articol:

ecologie


S-ar putea sa va intereseze si:

Organizatiile si asociatiile ecologiste trag un semnal de alarma, anuntand ca [..]
citeste si comenteaza
Miercuri 5 martie 2014, o stire sosita pe canalele de stiri a fost preluata cu [..]
citeste si comenteaza
In fiecare zi suntem asaltate de reclame care ne indeamna sa ducem o viata eco, sa luam [..]
citeste si comenteaza
Cercetatorii trag noi semnale de alarma in ceea ce priveste calota polara, care de la o [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Una dintre cele mai frumoase destinatii turistice din Romania este statiunea Calimanesti-Caciulata. [..]
citeste si comenteaza
Un alt nume important din tumultoasa industrie orologera este, fara nicio indoiala, si Audemars [..]
citeste si comenteaza
High Voltage (Inalta Tensiune) este unanim recunoscut ca fiind primul album din discografia trupei [..]
citeste si comenteaza
“Dati-mi si mie, va rog frumos 11 vederi!”, vanzatoarea de la chiosc se uita la mine total [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate