EcoCHINA: masuri pentru reducerea poluarii
Miercuri 5 martie 2014, o stire sosita pe canalele de stiri a fost preluata cu generozitate de toate mediile organizatiilor ecologiste si nu numai. Mai exact, primul ministru al Chinei - Li Keqiang - a anuntat ca “declara razboi” poluarii.
Astfel, dupa mai bine de trei decenii de industrializare si urbanizare accelerata, cea de-a doua economie mondiala, unde 70 la suta din energie este furnizata de centralele pe carbune, se confrunta cu o grava poluare atmosferica.
Premierul Li Keqiang a apreciat, intr-un discurs sustinut in deschiderea sesiunii anuale a Adunarii Nationale Populare (ANP) de la Beijing, ca deteriorarea mediului reprezinta “un avertisment al naturii in fata unui model de dezvoltare orb si ineficient”.
“Trebuie sa declaram cu fermitate razboi poluarii, asa cum am facut impotriva saraciei”, a subliniat premierul chinez.
“50.000 de centrale pe carbune vor fi inchise in cursul acestui an”, centralele termice vor fi modernizate si “sase milioane de masini vechi vor fi scoase din circulatie”, a precizat premierul Li Keqiang. Bineinteles ca numarul este infim daca ne gandim ca este vorba de cea mai populata tara din lume, dar este un prim pas si daca ne gandim ca din 2014 vor disparea 50.000 de surse majore de poluare, acest fapt nu ar trebui decat sa ne bucure. Nu stim cat de realist este acest numar de centrale care vor fi inchise, dar cu siguranta acest lucru va avea impact si in mediul social, mai ales prin prisma faptului ca toti angajatii acestor centrale vor deveni dintr-odata someri si nu stim (puterea exemplelor proprii din Romania) cati dintre acestia vor reusi sa se recalifice mai ales dupa o anumita varsta.
Premierul a mai declarat, fara sa detalieze, ca autoritatile de la Beijing vor stabili un plafon pentru consumul de energie, iar masuri vor fi luate pentru a limita poluarea apei, protectia solului si refacerea zonelor desertificate. Fara indoiala va fi o adevarata batalie pe care guvernul si poporul chinez o va avea de dus cu poluarea, provocata de industrializarea puternica si haotica pe care China a promovat-o in ultimele decenii ale secolului al XX-lea.
Autoritatile chineze promit periodic sa inchida termocentralele, insa continua sa se echipeze cu surse de energie poluante, aproximativ alte 570 de centrale pe carbune sunt in proiect sau sunt in constructie in China, sustine Greenpeace. Daca tragem linie, socotim, analizam si facem un raport relativ simplu 570 centrale tehnologizate modern, in functiune la 50.000 de centrale poluante inchise, autorul acestui articol considera ca este un procent demn de luat in seama si de celelalte guverne ale tarilor mai mult sau mai putin industrializate.
Totusi intre noi fie vorba daca a doua putere economica mondiala decide sa faca un pas atat de mare, ne vedem nevoiti sa salutam aceasta initiativa si sa ne dorim ca in viitor toate tarile dezvoltate sa adopte astfel de initiative, iar casa noastra Terra sa isi permita un mic moment de respiro si sa ne mai suporte pe noi cei 7.000.000.000 de chiriasi ai sai, pentru inca ceva vreme!
Postat de: Robert-Codescu Luni, 17 Martie 2014
ecologie, initiative, protectia mediului, china, poluare
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Transformarea pielii cu retinal: ingredientul de 10 ori mai puternic decat retinolul
- Top 5 motive pentru care anvelopele de vara Barum sunt o alegere excelenta
- Cum sa-ti rambursezi creditul mai rapid: strategii eficiente
- Ce sa porti la o conferinta de afaceri: idei de tinute office chic
- Costul fatetelor dentare: cum poti sa iti planifici financiar pentru un zambet perfect?