Este sau nu rentabil sa fii colectionar?
Daca m-am starnit sa va vorbesc despre lumea colectionarilor, am zis ca ar fi momentul oportun sa stabilim daca a fi colectionar este sau nu este rentabil. Rentabilitatea (financiara) a unei colectii sau a unui colectionar tine de mai multe aspecte ale acestei activitati. Si fiindca, deja, va vad nedumeriti consider ca este strict necesar sa va fac o scurta expunere a acestor aspecte.
Au facut istorie: Ouale Faberge, cu adevarat de colectie
Pasiunea este elementul esential pentru un colectionar si acest lucru se va rasfrange cu siguranta asupra celui cu care negociezi un obiect pentru colectia ta, deoarece cand te va vedea asa pasionat vei beneficia de un discount.
Comercialul este cel mai rentabil aspect al colectionatului, iei din targul de vechituri ceva ce ai vazut ca se cauta pe Internet, ii pui un pret ”nesimtit” si astepti sa pe cineva sa cumpere, dar aici nu avem pasiunea.
Cererea si oferta este, fara doar si poate, sloganul economiei de piata care se potriveste cel mai bine, daca exista 10 ceasuri Paul Garnier de secol XVIII si ai 100 de doritori atunci vanzatorul poate decide ce pret vrea el.
Informatia atunci cand ai cunostinte temeinice intr-un anumit domeniu nimeni nu va putea sa te dea la intors si numai tu, prin cunostintele tale, vei fi acela care va hotari cat de rentabila este colectia ta.
Prezentarea este, fara nici un dubiu, un aspect important in rentabilizarea colectiei tale fiindca o anumita valoare au niste tablouri intinse pe o patura in targ si cu totul alta aceleasi tablouri expuse intr-un magazin de antichitati.
Expunerea daca ai o colectie valoroasa lumea va dori sa-ti admire colectia, iar cu siguranta, o institutie muzeala iti va face o propunere pentru o expozitie temporara care-ti va mai rentabiliza colectia.
Legislatia este unul din aspectele cele mai importante de rentabilitate, fiindca degeaba iti ofera cineva 5.000 de euro sa-ti expui tabloul tau semnat N. Grigorescu, la Paris, iar legea patrimoniului nu-ti permite sa-l scoti din tara.
Publicitatea chiar daca ai o colectie de ceasuri de buzunar de secolul al XIX-lea foarte valoroasa de care stii doar tu si familia ta nu te astepta ca lumea sa te solicite sa participi la vreun simpozion tematic.
Nu exista nicio indoiala ca aceasta scurta lista a mea poate fi oricand adaugita si rentabilizata cu alte aspecte cu caracter local si/ sau cultural. Dar nu imi doresc sa plictisesc cititorii sau (mai rau) sa ii determin sa renunte la a mai colectiona ceva.
De interes: Muzee si colectii de ceasuri in lume
Postat de: Robert-Codescu Miercuri, 07 Octombrie 2015
despre colectionari, ce inseamna sa fii colectionar, valoarea colectiilor
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cele mai frumoase plaje din Aruba: unde sa te relaxezi pe nisipul alb
- Curatarea pardoselilor din gresie, lemn si beton: ce detergent folosesti?
- Procedurile legale pentru import/export folosind containere maritime
- Top 5 cauze ale problemelor renale la caini si cum pot fi prevenite prin controale regulate?
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa