Informatorul. Informatii pe surse

Inca de la inceputul articolului dorim sa eliminam orice urma de confuzie si sa va spunem ca nu vom face referire la vechi oameni si metehne si nici la informaticieni, ci pur si simplu ne vom referi la colectionarii de ceasuri, carora le place sa fie intotdeauna informati despre ceasurile pe care le colectioneaza si despre ce este de actualitate in „breasla” colectionarilor de ceasuri.

In continuare vom incerca sa identificam, care sunt sursele (plauzibile si de incredere) de unde pasionatii de orologerie se pot informa?!?

 

Internetul o sursa inepuizabila de informare, insa trebuie sa „te pricepi” sa gasesti site-urile, forumurile si blogurile care prezinta informatii pertinente si reale, fara riscul unei dezinformari voite sau cu opinii intentionat partinitoare. Aici nu este de ajuns sa ai habar de orologerie, este obligatoriu cunostinte solide de internaut.

 

Targurile fara nicio indoiala ca targurile de antichitati, locale, regionale si nationale reprezinta un Paradis al colectionarilor de ceasuri, insa dificultatile organizatorice - si nu numai - fac ca numarul, amploarea si periodicitatea acestor targuri sa fie de la o editie la alta tot mai scazute.

 

Reprezentantele multe din companiile producatoare de ceasuri ofera, prin reprezentantele sale din orasele importante, cataloage si/sau reviste tematice care contin foarte multe informatii care sunt publicate online mult mai tarziu decat data aparitiei informatiei in materialul respectiv.

 

Mass media – din pacate (fata de anii '90), publicatiile din presa scrisa de la noi din tara sunt la fel de rare precum unele piese de orologerie din colectiile noastre, totusi acum doua publicatii „Antichitati - Romania” si „Temporis” incearca din rasputeri sa mentina ridicat standardul presei scrise dedicate colectionarilor de ceasuri.

 

Prietenii in special aceia care sunt cat de cat ancorati in fenomenul colectionarii si au habar de ceea ce inseamna si ce implica o colectie. De multe ori un prieten cunoscator poate „returna” mai multe informatii plauzibile decat Wikipedia si Google la un loc, devenind astfel o sursa de informare demna.

 

Anticarii aproape fiecare oras mai important are un magazin de antichitati, unde patronii (pe care-i gasim de obicei vanzand aici), sunt foarte bine informati despre cat de facil sau dificil este de gasit un anumit ceas dintr-o anumita perioada, acesti reprezinta de asemenea o sursa pertinenta de informare.

 

Despre sursele pertinente si de incredere, de informare s-ar putea scrie pagini intregi, insa fiecare colectionar este singurul care decide, in functie - de cele mai multe ori - de potenta sa financiara, dar si de abilitatile sale de comunicare si negociere. Este de recomandat sa fii foarte bine informat pe un anume domeniu, decat cate putin din mai multe ramuri si subiecte. Daca alegi prima varianta vei fi foarte surprins ca in scurta vreme o sa fii recunoscut ca un specialist si fin cunoscator pe un anumit segment, iar toata lumea care va fi interesata sa afle amanunte si detalii din segmentul in care ai devenit specialist va apela (inevitabil), la cunostintele si informatiile tale unanim recunoscute ca fiind cele mai de incredere si pertinente.

 

Informatorul va fi, intotdeauna, un colectionar apreciat si respectat in lumea colectionarilor de ceasuri (si nu numai) si avand mereu informatia corecta, pertinenta si avizata ii va fi facil sa ofere celor interesati, la tariful corect (adica cel solicitat de el), toate informatiile si cunostintele acumulate de el de-a lungul anilor. Aceasta deoarece a fi colectionar si cunoscator pe un anumit segment din orologerie este o actiune ce se intinde pe ani de zile si nicidecum (asa cum isi inchipuie multi neavizati) o intreprindere inceputa acum un an, dupa care sa te dai cunoscator si sa ai pretentia ca multi oameni sa te recunoasca a fi un lider de opinie in domeniu.

 

Putem spune (fara teama de a gresi), ca un colectionar informat este un bun evaluator (al originalitatii si pretului), pentru aproape orice fel de piesa de orologerie, iar noile (si tot mai accentuatele) campanii anti-fake desfasurate online, in scris si chiar video, nu fac altceva decat sa vina in ajutorul tuturor acelora care-si doresc sa achizitioneze produse originale si nu falsuri ordinare sau replici nereusite ale unor modele foarte valoroase.

 

Insa despre activitatea evaluatorilor si expertilor din acest foarte vast domeniu, vom reveni intr-un material ulterior deoarece este un subiect larg ce nu poate fi  inghesuit tot aici.

Nota obtinuta:
10 (15 voturi)
2525 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Robert-Codescu Sâmbătă, 01 Martie 2014

Etichete pentru acest articol:

surse de informatii, cum sa ne informam, surse de incredere


S-ar putea sa va intereseze si:

Daca m-am starnit sa va vorbesc despre lumea colectionarilor, am zis ca ar fi momentul [..]
citeste si comenteaza
Coltul colectionarului este un anticariat online, cu o bogata oferta de carte, acoperind [..]
citeste si comenteaza
V-ati gandit vreodata cum ar fi sa inotati printre pesti si sa faceti cunostinta cu lumea [..]
citeste si comenteaza
Desi nu este inca foarte raspandita in fata publicului romanesc, tehnica spiralarii [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Multa lume si-ar dori Sa scriu iarasi poezii, Dar ma-ntreb v-ati informat Cu mine ce [..]
citeste si comenteaza
Fara nicio indoiala ca unul din brandurile “cu greutate” din fascinanta lume a orologeriei, [..]
citeste si comenteaza
Compania Internationala de Ceasuri sau International Watch Company (asa cum au numit-o elvetienii) [..]
citeste si comenteaza
Ne propunem ca in prezentul articol sa aflam cine este colectionar si cine detine o colectie, [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate