Ceasurile franceze marca Lip

ceasuri_dama_lip

Fiindca multa lume m-a criticat ca popularizez prea mult ceasurile americane, elvetiene, germane si japoneze, neglijand alte branduri la fel de celebre si faimoase din alte tari, am considerat ca este timpul sa indrept aceasta stare de fapt si in acest articol sa va vorbesc despre un ceas cu o istorie de peste doua secole. Si fiindca observ ca v-am captat deja atentia va mai spun ca este o companie din Franta: Lip.

Se considera ca istoria ceasurilor Lip a inceput in 1807, atunci cand comunitatea din Besancon, Franta, ii ofera imparatului Napoleon un ceas mecanic cu cronometru creat de Emmanuel Lipmann. Dupa sase decenii, in anul 1867, nepotul lui Emmanuel Lipmann infiinteaza un atelier de ceasuri sub denumirea de Comptoir Lipmann. Dupa inca un sfert de secol aceasta devine Société Anonyme d'Horlogerie Lipmann Frères (Societatea Anonima de Orologerie Fratii Lipmann), pentru ca in anul 1896 sa apara pentru prima oara numele Lip pentru a desemna cronometrul fabricat de companie. Pe atunci se realizau in jur de 2.500 de astfel de ceasuri pe an.

In anul 1903, Lip devine unul dintre brandurile frantuzesti care investesc masiv in reclama si publicitate. In anul 1914, compania Lip angajeaza 150 de specialisti in fabricarea ceasurilor si fabrica primele ceasuri de mana comandate de Armata Franceza pentru ofiterii sai de artilerie. Dupa alti 25 de ani, in anul 1939, prinzand gustul patriotismului si al oportunitatilor in afaceri, Lip fabrica ceasuri si pentru Aviatia Franceza.

La sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial in anul 1945 Fred Lip preia compania si reconstruieste fabrica, distrusa in timpul razboiului. Compania Lip demareaza un proiect de cercetare pentru a dezvolta ceasurile electronice. In anul 1948, Guvernul Francez ii prezinta si ii ofera lui Winston Churchill un ceas T18 LIP auriu.

Anul 1950, este considerat unul revolutionar in istoria companiei Lip, deoarece in acest an se instaleaza prima linie de asamblare automata pentru ceasurile mecanice. Doi ani mai tarziu, in 1952 LIP lanseaza modelul "Electronic", iar primele modele au fost purtate de sefi de stat precum Generalul de Gaulle si presedintele Statelor Unite, D. Eisenhower.

Inceputul anilor ’70 marcheaza o noua etapa in istoria companiei Lip care prezinta primele prototipuri de ceas cu quartz. Totodata noua colectie de ceasuri revolutionare este creata cand cativa designeri se alatura companiei. Printre ei il regasim si pe Roger Tallon, designer-ul TGV si al seriei, MACH 2000. Lip dezvolta o linie indrazneata de ceasuri viu colorate, de plastic, al caror potential va fi pe deplin realizat abia in 1980, de catre o companie elvetiana acum foarte cunoscuta.

In anii ’80 incepe declinul si chiar daca angajatii Lip  au pus bazele unei cooperative, nici comenzile, nici resursele financiare nu sunt suficiente pentru a le sprijini eforturile de a revitaliza compania. Astfel, in anul 1990 Jean-Claude SENSEMAT preia afacerea si intemeiaza compania numita Lip France. In anul 1994, la cea de-a 50a aniversare a Eliberarii Europei, Jean-Claude Sensemat ii prezinta presedintelui S.U.A., Bill Clinton, un ceas comemorativ. Ceasul va ramane singurul cadou primit in cadrul vizitelor oficiale pe care Clinton il va fi pastrat vreodata pentru sine. 4 ani mai tarziu in 1998, imediat inainte de introducerea Euro ca moneda nationala, Compania Lip FRANCE lanseaza ceasul "EUROLIP", care putea fi folosit de asemenea si drept convertor valutar. Anul 1999 - Lip lanseaza ceasul comemorativ MERMOZ. In anii '30, ceasurile Lip si cronografele aeronautice erau cu predilectie folosite de aviatorul francez Jean MERMOZ in zborurile sale de pionierat in livrarea de scrisori in Africa, Atlanticul de Sud, America Latina. In zilele noastre compania Lip distribuie ceasurile sale in concept store-uri, magazine cu obiecte de design, muzee, magazine de fashion.

Iata si siteul oficial al companiei LIP si veti descoperi multe alte amanunte si informatii care nu au "incaput" in acest articol fiindca nu poti insera doua secole de istorie intr-un singur material!

Nota obtinuta:
8.9 (36 voturi)
5972 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Robert-Codescu Marți, 04 Decembrie 2012

Etichete pentru acest articol:

ceasuri dama, ceasuri barbatesti


S-ar putea sa va intereseze si:

Unul dintre celebrele branduri din lumea orologerie este fara doar si poate Orient. [..]
citeste si comenteaza
Fiindca multi dintre dumneavoastra ne-ati atras atentia ca am inceput sa scriem mai mult [..]
citeste si comenteaza
Nascut la data de 4 mai 1836, Louis-Ulysse Chopard a fost un ceasornicar elvetian [..]
citeste si comenteaza
Unul din simbolurile si legendele orologeriei este fara indoiala si ceasul Vostok. Spun [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

De-ar fi soarele albastru Si-as avea un cal maiastru Atunci lesne se intelege, Ca as fi un mare [..]
citeste si comenteaza
Brosa, Barja si Brosura, Intr-o zi s-au apucat, Sa strige cat le tine gura: C-au fost trase pe [..]
citeste si comenteaza
Asa cum v-am promis intr-unul din articolele precedente revin pentru cei interesati si pasionati de [..]
citeste si comenteaza
Este foarte usor sa scrii o recenzie despre o carte care ti-a placut, iar daca dupa aceea ai vazut [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate