Muza sau ce anume de inspira?
Ce faci cand esti redactor, poet sau pictor si nu mai ai inspiratie despre ce sa scrii, sa pictezi sau ai rime si este neaparat necesar sa creezi ceva?! Incerci sa ademenesti muza sa treaca pe la tine si sa-ti aduca acel suflu de inspiratie de care ai mare nevoie. OK, dar cine este muza si cum faci sa o ademenesti?
Conform DEX: MUZA, muze, s. f. 1. (Mitol.) Fiecare dintre cele noua divinitati alegorice ocrotitoare si inspiratoare ale artelor si ale stiintelor; spec. Zeita a poeziei, care inspira pe poeti 2. Inspiratie poetică. 3. (Livr.) Poezie, literatura. – Din lat., it. musa, fr. muse, ngr. músa, germ. Muse. Prin urmare, fiind la feminin, muza este “o ea”, aceasta inseamna ca noi, barbatii, ar trebui sa ne descurcam mai bine cu ea sau ...
Unii oameni au un talent nativ, iar muza nu ii paraseste niciodata, dar cum facem noi - “muritorii de rand” - sa avem inspiratie atunci cand ne pregatim sa creem ceva?!? In primul rand, atmosfera creatoare trebuie sa fie una propice, fiindca una vei crea intr-un pod intunecat si prafuit si cu totul altceva intr-o camera curata si luminata, iar daca respectiva incapere este amenajata de tine si mai ales pentru tine, restul procesului de creatie este floare la ureche. Un alt aspect, deloc de neglijat este ambientul, fiindca una vei crea cand asculti manele si cu totul altceva cand asculti AC/DC! Muzica este obligatoriu sa-ti sune tie bine in urechi si nicidecum celor din jurul tau, fiindca este o creatie a ta si nicidecum una colectiva.
Muza sta intotdeauna aproape de cei ce au cunostinte si informatii, uraste habarnistii, asa ca nu te apuca sa creezi ceva intr-un domeniu cu care nu ai nicio tangenta, numai asa, fiindca ai vazut tu ca este cool si in trend. Mai bine scrie o pagina despre ceva despre care ai cunostinte decat un roman de informatii aiurea adunate de peste tot si puse haotic si apoi sa ai pretentia ca lumea sa te aprecieze.
Starea autorului este si ea un factor ce va face ca muza sa fie (sau nu) prezenta atunci cand te pregatesti sa creezi ceva, aceasta deoarece o creatie cand tocmai ai fost concediat si bancile iti bat la usa nu este o creatie, ci se numeste disperare. Cu totul altceva vei crea atunci cand stare emotionala, financiara si de sanatate este stabila si nu este sub influenta vreunui factor (sau cumul de factori), din exterior. Daca muza va auzi “vantul” batand prin stomacul tau cu siguranta ca nu va aparea, deoarece cunoaste zicala “scrierea-i nasoala cand o faci pe burta goala!”, asa ca daca in ajunul Craciunului ii lasi lui Mos Craciun un pahar de lapte si niste prajiturele, poate nu ar strica sa ai si tu niste pepsi si clatite, atunci cand te apuci sa creezi ceva.
Referindu-ne strict la redactori, muza va veni de cele mai multe ori in redactiile unde domneste armonia si intelegerea, asa ca, mare atentie cand va alegeti mediul in care sa lucrati si/sau sa va dezvoltati profesional, fiindca degeaba lucrezi in cea mai tare redactie de sport si primesti diurne si deplasari la toate etapele de F1 si tu nu te pricepi decat la gradinarit si la protectia mediului, muza va incerca sa nu te “incurce” incercand sa te inspire cu ceva de care nu ai auzit decat la altii, decat sa faci ceva prost din obligatie, mai bine fa ceva de exceptie din placere fiindca in articolul tau se vor rasfrange (vrei nu vrei) si cunostintele pe care tu le-ai acumulat de-o viata, iar cititorii te vor taxa pentru aceasta.
Muza vine cand, cat si daca vrea ea, noi putem cel mult sa apelam la mici trucuri ca sa o ademenim si sa profitam cat mai mult de “serviciile” ei, lasandu-ne ghidati si condusi de ceea ce ea ne dicteaza si cu siguranta va iesi ceva bun!
Postat de: Robert-Codescu Luni, 24 Februarie 2014
despre muze, despre inspiratie, despre creatii
De interes in online:
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cum sa alegi palaria potrivita pentru forma fetei tale - sfaturi si recomandari
- Cele mai sincere mesaje de buna dimineata pentru el
- Depozitarea gemurilor facute in casa: Cum sa te asiguri ca raman proaspete
- Sfaturi despre alegerea dimensiunii si a formei cutiilor de prajituri de nunta
- Calele: Semnificatie si simbolism in diferite culturi