Mici bucurii pe care le-am pierdut in societatea moderna
Daca ne uitam in urma si ne gandim la bunicile noatre s-ar putea sa ne incerce un sentiment de compatimire: spalau de mana, stand cu orele aplecate peste ligheanul de rufe, pofta de ceva dulce a copiilor era satisfacuta la bucatarie, in fata cuptorului.
Pe vremea lor strazile nu erau ticsite de magazine si magazinase cu rafturile pline cu dulciuri, deschise pana la miezul noptii sau chiar non-stop. Diviziunea muncii in gospodarie nu se “inventase” ori poate ca da, insa nu in randul maselor.
Asociem adeseori cuptorul cu microunde, expresorul, internetul, telefoanele inteligente, job-urile office, mallurile si hypermarketurile cu civilizatia si confortul. Pana la un punct asa si este, insa nu ar trebui pierdute din vedere cele cateva mici bucurii pe care am uitat sa le traim asa cum sunt ele, simple, fara pretentii.
Inchide televizorul tableta/ telefonul. Petrece-ti o seara in pat, citind dintr-o carte. Incearca sa patrunzi in universul personajelor despre care citesti. Este relaxant, placut si cu siguranta mai reconfortant decat serialul pentru care platesti sa-l vezi in avans, filmul cu impuscaturi, investigarea ultimelor noutati de pe Facebook.
O cana de cafea vara, in diminetile racoroase, pe balcon, la geam, in curte daca ai. Trezeste-te cu 10-15 minute mai devreme si acorda-ti acest ragaz. Aerul este mai proaspat, furnicarul orasului - in repaos. Inlocuieste pentru o zi cana de cafea de la munca sau pe cea de acasa, bauta in graba intre machiaj si imbracare, merita efortul.
La iarba verde care nu inseamna gratar cu mici, muzica si bere. Sunt suficiente o patura pe care sa te intinzi, o revista, un ziar si o companie placuta. Lasa soarele sa te incalzeasca si uita 1-2 ore de ce nu ai terminat x lucru la job, ca trebuie cumparat y obiect pentru casa si alte maruntisuri.
Confectioneaza martisoare, mici bijuterii, obiecte decorative. Foloseste-te de etamina, plastelina fimo, materiale naturale ca piatra, lemnul. Nu este nevoie sa ai o inclinatie naturala catre lucru manual, nu zice nimeni sa faci o cariera din aceasta, este ca un fel de terapie pentru suflet. Costurile nu sunt mari, iar beneficiile pe masura.
In vizita la rude reuniunile duminicale au fost o practica comuna in perioada interbelica, mentinuta oarecum si in vremea comunismului. Renunta o data la vizita fugara la mama, bunica, matusa, in cursul saptamanii, dupa job si rezerva treaba asta pentru duminica. Fara presiunea timpului, mai odihnita, mai dispusa la povesti.
Placinta la cuptor nu trebuie sa fii o bucutareasa experiementata. In weekend-urile ploioase de toamna merita sa te avanti in lumea prajiturilor homemade. Mirosul de mere cu scortisoara care invaluie intreaga casa nu poate fi inlocuit de un desert cumparat, oricat ar fi acesta de rafinat si aratos.
Postat de: Alexandra-Florentina-Matei Sâmbătă, 23 Mai 2015
mici bucurii, societatea moderna, iarba verde, placinta cu mere
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cele mai frumoase plaje din Aruba: unde sa te relaxezi pe nisipul alb
- Curatarea pardoselilor din gresie, lemn si beton: ce detergent folosesti?
- Procedurile legale pentru import/export folosind containere maritime
- Top 5 cauze ale problemelor renale la caini si cum pot fi prevenite prin controale regulate?
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa