Targoviste, orasul - muzeu: obiective turistice

Asa cum deja ati aflat, redactia FemeiaStie.ro a avut un redactor detasat in zona Dambovitei (judetul, nu raul:D), iar tocmai de aceea urmatorul articol a fost realizat direct la fata locului in fosta Cetate de Scaun a Tarii Romanesti, Targoviste. Resedinta judetului Dambovita, fosta capitala a Tarii Romanesti (1396 – 1714), municipiul Targoviste este unul din locurile spectaculoase din tara noastra, pe care am avut privilegiul sa-l vizitez in mai multe randuri, iar tocmai de aceea prezentul articol ii este dedicat.

Tot in zona: obiective turistice judetul Dambovita

Prima atestare documentara a orasului, este facuta undeva in jurul anul 1396 de catre cruciatul bavarez Johann Schiltberger, care a vizitat orasul cu ocazia pregatirilor pentru lupta de la Nicopole. Tot acum (in perioada domniei lui Mircea Cel Batran 1355 – 1418), este refacuta Curtea Domneasca, iar Targoviste devine capitala Tarii Romanesti. Domnitorul Vlad Tepes, urca pe tron in anul 1456 (avand sprijinul prietenilor sai Ioan Huniade si Stefan cel Mare) si se inscrie in istorie pentru victoria din 1462 impotriva sultanului Mehmet al II-lea, cuceritorul Constantinopolului. In timpul sau a fost construit Turnul Chindiei cladire emblematica, simbol al orasului chiar si-n zilele noastre. In anul 1659, sub domnia lui Gheorghe Ghica, Bucurestiul devine capitala Tarii Romanesti, din ordin turcesc, pentru a avea o capitala in zona de campie si aproape de Dunare, mai usor de controlat in comparatie cu Targoviste.  O buna perioada de timp Targoviste ramane, capitala tarii in parallel cu Bucurestiul, dar usor, usor interesele diplomatice, economice, politico-militare si cultural-artistice al Tarii Romanesti, se vor muta la Bucuresti, lasand Targoviste doar un oras de provincie. Acest lucru a facut ca orasul sa fie mai ferit de distrugeri in urma celor 3 revolutii (1821, 1848, 1989) si doua razboaie mondiale ( 1914 – 1918 si  1939 – 1945), insa ce nu a reusit sa fie distrus in aceste evenimente a reusit sa distruga comunismul. Astfel cladiri si lacase de cult medievale au fost demolate cu generozitate si mandrie socialista pentru a transforma Targovistea (asa cum i se spune in popor), intr-un oras muncitoresc puternic industrializat, menit sa duca spre culmile comunismului clasa muncitoare de aici. Asa  au aparut mastodonti industriali precum Combinatul de Oteluri Speciale, Fabrica de becuri, Fabrica de tigle, faianta si teracota „Dambovita” si Fabrica de caramida presata „Victoria” erau inteprinderile socialiste, unde trebuia sa fi mandru ca lucrezi. La evenimentele din decembrie ’89 Targoviste si-a luat tributul fiind orasul unde au fost judecati si executati sotii Elena si Nicolae Ceausescu.

 

Astazi cladirile istorice care au rezistat secole de-a randul vremii si vremurilor, au fost inscrise in Lista Monumentelor Istorice din Romania conferindu-le un statut si o siguranta arhitectonica speciale care ar trebui sa bucure multe generatii de acum incolo. Aceste cladiri au reusit sa faca din Targoviste un oras-muzeu, un adevarat spectacol  arhitectonic un magnet pentru turisti. Si fiindca tocmai am vorbit de muzee, iar eu sunt unul din cei care se poate mandri ca le-am vizitat pe toate de aici din Targoviste, imi voi lua permisiunea ca in continuare sa vi le enumar si dumneavoastra:

► Muzeul Tiparului si al Cartii Vechi – este parte componenta a ansamblului muzeal Curtea Domneasca, iar vizitatorii pot vedea o succesiune de aspecte privitoare la dezvoltarea scrisului dar si a tipariturilor pe intreg teritoriul romanesc.

► Muzeul Scriitorilor Damboviteni - inaugurat la 30 decembrie 1968 acest muzeu este gazduit chiar de casa in care a trait si a creat scriitorul Ioan Alexandru Bratescu-Voinesti,  structurat pe mai multe sectiuni, acest muzeu ne introduce in atmosfera Evului Mediu cand Targoviste era primul centru cultural al tarii.

► Muzeul National al Politiei Romane - Fosta Casa a Coconilor ridicata de catre domnitorul Constantin Brancoveanu pentru fii sai, cladire realizata in stil neoclasic cea fost refacuta in secolul al XIX-lea, gazduieste, de la 7 iulie 2000,  acest muzeu unic in tara noastra.

► Muzeul Memorial Vasile Blendea – a fost constituit in urma donatiei familiei Maria si Constantin Blendea, iar patrimoniul sau este alcatuit din lucrari de arta: sculptura, pictura, desene, schite de arta monumentala, piese de mobilier, dar si textile, materiale de lucru, ceramica si obiecte personale.

► Muzeul Evolutiei Omului si Tehnologiei in Paleolitic -  este primul de acest fel din Romania si din Europa Centrala si de Sud-Est. Acest muzeu este centrat pe descoperirile cele mai importante facute in paleoliticul superior si mijlociu din tara noastra.

► Muzeul de Istorie – inaugurat in septembrie 1986, in cladirea fostului Palat de Justitie si prezinta istoria noastra, a romanilor, de la Cultura Gumelnita pana in zilele noastre, se afla amplasat in vecinatatea Muzeului de Arta dar si a Muzeului „Curtea Domneasca”.

► Muzeul de Arta –  gazduit de o cladire de secol XIX, in acest muzeu pot fi intalnite tehnici de lucru variate, cu traditie sau altele mai noi, de la tempera pe lemn si fresca pana la pastel si ulei pe diferite suporturi, dar si culorile specifice fiecarui artist expus aici.

► Galeriile Stelea - functioneaza in fosta cladire a Muzeului Regional de Istorie, este o institutie muzeala ce a aparut din necesitatea infiintarii unui muzeu in vechea cetate a Basarabilor era un deziderat mai vechi al oamenilor de cultura de aici din oras.

► Complexul National Muzeal ”Curtea Domneasca” - este perla muzeala a Tagovistei si reprezinta de fapt un ansamblu ce grupeaza monumente din secolele XV-XVIII, este dominat de Turnul Chindiei care, de-a lungul secolelor s-a impus ca un simbol si punct de reper al orasului Targoviste;

► Casa Atelier Petrascu - 12 aprilie 1970 este data la care a fost inaugurata casa care vine sa aminteasca vizitatorului de clipele petrecute de cel care s-a legat inseparabil, prin multe din picturile sale de Targoviste.

 

Cum ajungem la Targoviste?

Pentru a ajunge la Targoviste puteti opta pentru varianta rutiera  50 Km. de la Ploiesti (pe DN 72),  111 Km. de la Brasov (pe DN 1A pana in Sinaia apoi pe DN 71), 70 Km. pana la Pitesti (pe DN 72 pana la Gaesti, apoi pe DN 7) sau 80 Km. pana la Bucuresti (pe DN 71 si DN 7). Daca veti opta pentru varianta feroviara veti fi fascinati inca de la coborarea din tren de ”Muzeul Targoviste”, deoarece gara de aici, construita la 1884, este inscrisa si ea pe Lista Monumentelor Istorice din Romania si aici ajung trenuri directe din Bucuresti, Ploiesti, Titu si Pietrosita.

 

Personalitati din Targoviste

Pe principiul ”Ai nostri ca brazii” sau ”Pe astia ii avem, cu ei defilam”, Targovistea se mandreste cu o serie de personalitati nascute aici, din care ii amintim pe Ion Heliade Radulescu (1802 – 1872) scriitor, filolog si om politic roman, Ioan Alexandru Bratescu-Voinesti (1868 -  1946) prozator, Sorana Cirstea (1990) jucatoare de tenis, Theodor Stolojan (1943) economist si politician, Laurentiu Reghecampf (1975), fotbalist si antrenor de fotbal, Grigore Alexandrescu (1810 - 1885) poet si fabulist, Cornel Dinu (1948) fotbalist si antrenor de fotbal, Trooper (1995) formatie de heavy metal, Ileana Sararoiu (1936 – 1979) cantareata de muzica populara, sau Mircea Horia Simionescu (1928 – 2011) prozator, publicist si eseist.

 

Targoviste este deja o atractie turistica a Romaniei pe care fiecare dintre noi ar trebui s-o bifeze macar odata. Iar fiindca un singur articol nu este suficient, semnatarul acestor randuri si redactia FemeiaStie.ro isi iau angajamentul sa revina cu un nou material mai detaliat ca acesta, despre bisericile medievale (mult mai numeroase) din fosta cetate de scaun a Tarii Romanesti.

Nota obtinuta:
10 (5 voturi)
3172 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Robert-Codescu Luni, 14 Martie 2016

Etichete pentru acest articol:

obiective turistice, targoviste


S-ar putea sa va intereseze si:

Multi dintre domniile voastre stiti deja ca Moneasa este o comuna si statiune balneara in [..]
citeste si comenteaza
Toamna vine cu o vreme mai capricioasa si cu un val de proiecte care trebuie neaparat [..]
citeste si comenteaza
Timisoara este o destinatie tentanta gratie ofertei sale arhitecturale, dar si numarului [..]
citeste si comenteaza
Fiindca stiti ca am fost in superbul oras dunarean Galati, fiindca ma stiti pasionat de [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Un recenzor este o persoana care se ocupa de recensamant. OK, veti spune dumneavoastra, aceasta [..]
citeste si comenteaza
Infiintat in patria orologeriei, Elvetia, Oris este una din companiile ce activeaza in acest vast [..]
citeste si comenteaza
Un alt brand orologer de provenienta elvetiana este si Jowissa si fiindca multa lume nu stie de [..]
citeste si comenteaza
Pe Adelina Popa am cunoscut-o pe una dintre platformele de blogging (poate singura), de la noi din [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate