Cimitirul Vesel Sapanta

Cu siguranta unul din cele mai cunoscute obiective turistice din Romania este Cimitirul Vesel din comuna maramureseana Sapanta.

 

Cimitirul cu cruci albastre precum cerul senin este asezat chiar in mijlocul comunei. Iti va fi imposibil sa-l ratezi pentru ca sunt indicatoare care te ghideaza inspre el inca de la intrarea in localitate. Incepand de la ora 7.00 dimineata si pana se intuneca, indiferent de anotimp, portile cimitirului sunt larg deschise nu neaparat pentru turisti, cat pentru locuitorii din Sapanta care il strabat cu nonsalanta ori de cate ori au nevoie sa ajunga dintr-o parte in alta a satului, oprindu-se uneori, din proprie initiativa, sa le mai spuna strainilor de sat cate o poveste despre Ion Stan Patras, creatorul muzeului, si crucile lui. Cum nu exista un ghid pentru vizitatori, intalnirile cu localnicii pe aleile cimitirului sunt mai mult decat binevenite.

 

Intemeietorul cimitirului vesel

Nu exista niciun dubiu ca mesteri cioplitori in lemn au existat la Sapanta de cand lumea, insa acela care a ridicat standardele pentru arta locala a prelucrarii lemnului a fost mesterul Ion Stan Patras, nimeni altul decat autorul straniului cimitir care a starnit si starneste admiratia fara rezerve atat a specialistilor, cat si a vizitatorilor obisnuiti. Inca din frageda tinerete, Patras a fost atras de sculptura in lemn, de pictura si de poezie, faurite dupa canoanele creatiei populare, avand dintotdeauna un gand sa-si reuneasca talentele intr-un amplu proiect. Fiind un creator complex, a realizat o serie de obiecte lucrate artistic: cuiere, coltare, scaune, dulapuri, blidare, lingurare si lucrari monumentale, cum ar fi troite si porti. Creativul si nastrusnicul mester si-a inaltat o casa si, fiind sigur ca va fi vizitata de multi, si-a impodobit-o toata, chiar si gardurile, incarcand-o cu arta. Intre anii 1934 si 1977, Patras a realizat aproximativ 700 de cruci, care au creat faima mondiala comunei Spanta. De altfel, incepand cu anul 1990 Cimitirul Vesel de la Sapanta este asociat UNESCO si se afla sub controlul integralitatii sale si protectia acestuia.

 

Din pacate, Mesterul Patras nu a avut baieti care sa-i continue arta, dar a avut talentul si inspiratia sa stranga in jurul lui ucenici. Cel mai apreciat de el era Stan Vasile a lui Coltun, nascut in anul 1936, care a lucrat aproximativ 65 de cruci, dar, trecand la alt cult religios, a renuntat la mestesug. Alt continuator al lui Patras a fost Toader Turda, zis Sepe, nascut in anul 1958, care a lucrat aproximativ 90 de cruci in stilul mesterului. Singurul care i-a ramas credincios maestrului si ii continua si in zilele noastre opera este Pop Dumitru Tincu, care a mesterit cele mai multe cruci in acest stil.

 

Pentru o mai buna intelegere a acestui fenomen - Cimitirul Vesel de la Sapanta - ne vom lua libertatea sa va notam cateva din epitafurile de pe crucile sculptate de aici: “Sub aceasta cruce grea\ Zace biata soacra-mea\ Trei zile de mai traia\ Zaceam eu si citea ea! Voi care treceti pe aici\ Incercati sa n-o treziti\ Ca acasa daca vine\ Ii iara cu gura pa mine. Da asa eu m-oi purta\ Ca-napoi n-a inturna\ Cei care cititi aici\ Ca mine sa nu patiti\ Soacra buna va gasiti\ Cu ea bine sa traiti.” sau pe o alta cruce un alt epitaf care spune asa: “Aici eu ma odihnesc\ Stetca Ion Frincu ma numesc\ Citam trait în vecie\ Lucru greu mi-a fost dat mie. La IFET am tot lucrat\ Si vagoane am incarcat\ Bani ce am cistigat\ Tot pamint am cumpărat\ Si la colectiv le am dat”.

 

Insa pentru tot spectacolul de la Cimitirul Vesel din Sapanta, autorul articolului va lanseaza invitatia de a merge si dumneavoastra sa vizitati acest loc senzational din Romania pe care cu mandrie patriotica il numim Cimitirul Vesel de la Sapanta.

Nota obtinuta:
10 (9 voturi)
2211 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Robert-Codescu Marți, 17 Decembrie 2013

Etichete pentru acest articol:

cimitirul vesel de la sapanta, traditii sapanta, in maramures


S-ar putea sa va intereseze si:

Datand de aproape doua milenii, Baile Herculane reprezinta o zona a carei istorie [..]
citeste si comenteaza
Pentru o incursiune in istorie, in tainele secolului al XIII – lea, te invit la [..]
citeste si comenteaza
Multi dintre domniile voastre stiti deja ca Moneasa este o comuna si statiune balneara in [..]
citeste si comenteaza
Comuna Chiojdu se afla in nord vestul judetului Buzau, la granita cu judetul Prahova. Asa [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Ca gramatica limbii romane este una foarte complexa si plina de reguli care mai de care mai [..]
citeste si comenteaza
In anul 1857, Romania a inregistrat trei premiere mondiale: [..]
citeste si comenteaza
Londonezii il au pe „Amiralul Horatio Nelson”, cei din Copenhaga o au pe „Mica Sirena”, [..]
citeste si comenteaza
Una din cladirile istorice ale municipiului Ploiesti este si casa CC Dobrescu care se afla [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate