In vizita la un muzeu
Cand ai fost ultima oara la muzeu? Ai mai fost la muzeu!? De ce este rusine sa mergi la muzeu!?!?
Ma intreb oare cati dintre noi se mai bucura de o vizita la un muzeu si/sau o casa memoriala!? Fiindca in goana noastra, dupa senzational, supravietuire si bani, uitam sa ne mai amintim de cladirea aceea micuta de la noi din localitate unde vin mereu autocare cu turisti, pe care noi nu ne-o amintim nici in “Noaptea portilor deschise” sau “Zilele localitatii” (cand se intra gratuit)!
Asteptam sa vina strainii sa ne spuna ei ce bogatii culturale avem langa noi si noi le ignoram cu nonsalanta, ramanem uimiti cand ne intreaba de cateun muzeu aflat la noi in oras, tocmai fiindca atunci ai auzit prima oara de el, cu toate ca s-a scris in presa si-n ghidurile turistice despre el! Ne este greu sa luam autobuzul sau tramvaiul 2-3 statii si sa facem o vizita la muzeul care face din orasul nostru un punct de reper pe harta turistica a multor agentii straine.
Te gandesti ca vei da sute de mii de lei pe biletul de intrare (nu neg, sunt si astfel de complexe muzeale), dar vei ramane pur si simplu uimit cand vei vedea ca la doar 3-4 lei (si in grup, elev, student sau pensionar 50% reducere) poti sa intri intr-un muzeu si sa te bucuri de o colectie inestimabila si inedita.
Oare scoala a ramas singura “sursa” de turisti pentru muzee? Venim aici doar atunci cand Internetul nu ne mai ofera datele actualizate pentru referatul, conspectul sau tema pe care am primit-o la scoala !? Chiar nimeni nu mai simte placere sa descopere lucruri noi si inedite, pe care nu le stia sau le stia altfel, din surse neverificate si dubioase, sau pe care le-am auzit povestite la altii !?!
Daca este sa ne luam dupa DEX “muzeul este o institutie care colectioneaza, pastreaza si prezinta publicului obiecte de arta, relicve, documente istorice, stiintifice etc". Prin urmare, daca ar fi sa-i citam pe vechii greci oare cati dintre noi mai venim aici la templu muzelor sa ne umplem de inspiratie si creativitate, se pare ca in zilele noastre muzeografii (functionari de stat in majoritatea cazurilor) mai lucreaza doar din pasiune si daruire, nicidecum pentru salariul, niciodata suficient pentru un trai decent. Institutiile muzeale (ca toata cultura de altfel) reusesc foarte greu sa supravietuiasca conditiilor economiei de piata, iar fara noi, vizitatorii, care sa le trecem pragul din placere, nu din obligatie, acestea vor incepe sa-si inchida portile. Si cand vom ajunge in strainatate si o sa vedem un muzeu al ceasului, al petrolului, al chihlimbarului sau al satului, ne vom intreba oare noi de ce nu avem asa ceva, uitand ca de fapt existau, dar ignoranta si nepasarea noastra au facut ca acestea sa nu mai fie si sa-si inchida portile, cladirea fiind transformata intr-o carciuma de fite care va bucura papilele a celor cu dare de mana.
O sa inchei aici acest scurt articol al meu cu speranta ca muzeele totusi vor supravietui si-n tara noastra, indiferent de cat de dificila va fi aceasta tranzitie nesfarsita si vom reusi sa lasam generatiilor viitoare adevarate comori despre trecutul si prezentul nostru.
Postat de: Robert-Codescu Marți, 15 Noiembrie 2011
muzee, turism, in Romania
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cele mai frumoase plaje din Aruba: unde sa te relaxezi pe nisipul alb
- Curatarea pardoselilor din gresie, lemn si beton: ce detergent folosesti?
- Procedurile legale pentru import/export folosind containere maritime
- Top 5 cauze ale problemelor renale la caini si cum pot fi prevenite prin controale regulate?
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa