File de literatura romaneasca: Casa Memoriala Mihail Sadoveanu si Costache Negruzzi
Din negura timpului descoperim pe taram romanesc o frantura de literatura cu iz architectural si anume casa memoriala sadoveaniana si cea negruzziana. Cea dintai mentionata se afla in dealul Copoului, situata in zona Institutului Agronomic, denumita si vila cu “turnisor patrat”. Cea de a doua - pe taram molovenesc in satul Hermeziu din judetul Iasi.
Ambele case memoriale pastreaza inca vii clipele traite de proprietarii lor - figuri emblematice a ceea ce se poate denumi literatura romana de la origini pana in prezent. In aceasta casa de pe dealul Copoului, Sadoveanu a scris treizeci si cinci de opere. In perioada primului razboi mondial, a fost locuita de o mare personalitate a culturii romane, marele compozitor George Enescu care se stabileste temporar, in urma razboiului, la Iasi. In 1918 intr-un moment in care George Enescu era pe punctul de a se dezlipi de resedinta care ii devenise draga si in care compusese si cantase timp de trei ani, inatamplarea a facut ca Mihail Sadoveanu sa paseasca in casa din Copou. Vreme de mai multe luni de zile, muza muzicii si muza scrisului s-au prezidat amandoua in aceeasi casa. Astfel, in cele din urma, muza lui Mihail Sadoveanu a ramas sa stapaneasca singura si timp de doua decenii, pana in 1936 cand familia Sadoveanu se muta la Bucuresti, a vietuit nestingherita in acest cadru, inspirandu-l pe cel mai mare prozator al poporului nostru. In prezent castelul cu turn valorifica exponential manuscrise, editii prime, fotografii originale, unelte de vanatoare si de pescuit, mobilier, vestimentatie, lucrari de arta plastica. In prima duminica a lunii mai in care arborii din curte infloresc, aici se organizeaza traditionala “Sarbatoare a liliacului”.
Conacul familiei Negruzzi dateaza din perioada anilor 1807-1810, apartinand mai intai tatalui scriitorului, Dinu Negrut, care a primit in casatoria sa cu Sofia Hermeziu, ca zestre, mosia Trifestii Vechi - localitate care apoi s-a numit Hermeziu. Oaza de liniste si de verdeata, conacul de indata ce ii este trecut pragul te transpune in vremea cand scriitorul lua condeiul si lasa sa curga pe hartie sloavele gandului. Prispa ce margineste intreaga fatada a conacului pastreaza intacta forma arhitecturala initiala, marginind scara din piatra impozanta cu cele cateva trepte pana la usa.
Castelul cu turn sadovenian si conacul negruzzian zilnic isi asteapta iubitorii de istorie, literatura si istorie literara pentru a crea punti ale trecutului impletit cu prezentul, pentru a transpune istoria vremelnica celei actuale.
Un articol de: Diana Ciucardel
Postat de: Redactor-Colaborator Luni, 05 August 2013
conac, castelul, turnisor patrat, case memoriale, casa memoriala sadoveanu
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa
- Beneficiile otetului de mere: utilizari in bucatarie si sanatate
- Secretele unei petreceri reusite: 5 reguli de care sa tii cont
- Tipuri de saltele pentru anumite categorii de oameni si/sau obiceiuri de dormit
- Sanatatea cerebrala: care sunt investigatiile care ajuta in evaluarea acesteia?