Cand si de ce a devenit o rusine sa mergi la muzeu? Si totusi, unii dintre noi asa vedem un patefon

muzee-de-etnografie

Ati observat cum, noi, oamenii, ne dorim cu atata ardoare lucrurile pe care nu le avem, incat uitam sa ne bucuram de lucrurile simple, dar poate spectaculoase, care ne inconjoara la tot pasul. In aceasta categorie, a lucrurilor simple se incadreaza si muzeele (nu ma refer  aici la complexele muzeale nationale), cele care sunt in statiunile tari si care (de regula), pentru mai putin de un euro ne spun povesti fascinante. Din pacate a devenit o rusine sa spui ca ai fost sa vizitezi un muzeu, fiindca noi uitam mereu sa apreciem simplitatea si decenta.

Un alt motiv pentru care nu mergem la muzeu este acela ca nu avem cu cine si ne gandim ca daca mergem singuri nu suntem primiti, dar uitam ca muzeografii se bucura la fel de un grup de vizitatori, de o familie, act  si de un vizitator solitar.

Sub aceste auspicii a decurs si incursiunea mea la Muzeul de Etnografie si Folclor din orasul dambovitean Pucioasa. Si fiindca am fost un privilegiat al sortii permiteti-mi sa va povestesc si dumneavoastra ce si cum stau lucrurile cu acest muzeu.

Muzeul de Etnografie si Folclor se afla amplasat central pe strada Primaverii la nr. 1 (colt cu strada Trandafirilor) si este gazduit de Casa Dobrescu, o cladire seculara inscrisa in Lista Monumentelor Istorice din Romania la pozitia DB-II-m-B-17667. Cand am ajuns aici doamna muzeograf mi-a zambit larg si m-a invitat sa vizitez muzeul.:)

Am inceput cu parterul, acolo unde, in cele 3 sali expozitionale, se afla expuse fotografii document, obiecte specifice bailor, harti, documente, obiecte din lemn de uz caznic (linguri, blide, donicioare, piua cu pisalog) obiecte utilizate in industria casnica textila (darac, piepteni, furci de tors) si de prelucrare a lemnului (barda, topor, rindea). Alaturi de piesele din lemn sunt prezentate si vasele ceramice cum ar fi oale, strachini, ulcioare, dar si stergare si bluze populare.

Dupa ce am finalizat vizitarea parterului am urcat la etajul cladirii, acolo unde sunt amenajate doua interioare traditionale locale: unul de sat si celalalt de oras. Daca in interiorul traditional de sat vizitatorii vor descoperi lavita, lada de zestre, scaunele si masa cu dulap, in cel de oras vor putea sa asculte la un vechi patefon o romanta veche. In ultima sala de la etaj, se gasesc costumele populare traditionale, care vorbesc despre traditia seculara pe aceste plaiuri dambovitene. Muzeul se poate defini a fi o istorie in imagini si obiecte a orasului Pucioasa. Ca marea majoritate a muzeelor dambovitene si acest muzeu tine, din punct de vedere administrativ, de Complexul National Muzeal ”Curtea Domneasca” din Targoviste. Sper ca pozele atasate acestui material sa va faca pofta de o incursiune la Muzeul de Etnografie si Folclor din statiunea damboviteana Pucioasa. Mai tin sa mentionez si urmatorul amanunt si anume ca muzeul a fost inaugurat in luna martie 1976, deci in acest an va aniversa 4 decenii de existenta.

Nu stiu daca era programul de iarna insa in sejurul meu programul de vizitare era miercuri, joi, vineri 9.00 – 17.00, iar taxa de vizitare era 5 lei. (grupurile organizate, elevii, studentii si pensionarii aveau 50% reducere, adica 2,5 lei/persoana). Magnetii de frigider au pretul de 5 lei bucata, iar cu 2,5 lei am achizitionat o harta turistica ce avea toate obiectivele turistice din Targoviste si fiindca la momentul redactarii prezentului articol le-am vizitat pe toate, promit sa revin cu un material nou despre aceste atractii spectaculoase din Targoviste.

Revenind la Muzeul de Etnografie si Folclor din statiunea Pucioasa vreau sa va las o invitatie sa lasati jena, timiditatea si rusinea deoparte si sa mergeti cu nerusinare:D si sa vizitati si dumneavoastra acest muzeu fascinant, doamna muzeograf se va bucura de prezenta domniilor voastre, iar dumneavoastra veti face o incursiune in timp si veti afla istoria si traditiile orasului Pucioasa.

Iata aici: o lista intreaga de muzee care chiar merita vizitate!

Subsemnatul va asigura de faptul ca merita sa faceti orice efort si sa vizitati Muzeul de Etnografie si Folclor din Pucioasa!

Nota obtinuta:
10 (1 vot)
1625 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Robert-Codescu Vineri, 12 Februarie 2016

Etichete pentru acest articol:

vizite la muzeu, muzee in romania, muzee dambovita


S-ar putea sa va intereseze si:

OK, m-am uitat la ceasurile mele si la horoscop si am considerat ca este momentul oportun [..]
citeste si comenteaza
„La Casa de Targovet”, „La fosta Casa Nichita Stanescu”, „La Konaque”, „La [..]
citeste si comenteaza
Complexul muzeal Cotroceni cuprinde Palatul Cotroceni si Biserica cu acelasi nume. [..]
citeste si comenteaza
Nu exista niciun dubiu ca unul din cele mai spectaculoase muzee din municipiul Ploiesti [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Aparuta in anul 2015, la Editura Societatii Culturale Ploiesti-Mileniul III, cartea CONSTANTIN [..]
citeste si comenteaza
Ma intreb oare cati dintre noi stiu cate ceva despre acest organ vital al organismelor de origine [..]
citeste si comenteaza
Ma intreb acum: oare cati dintre noi si-l mai amintesc pe „Fram, ursul polar”, oare cati dintre [..]
citeste si comenteaza
Fiindca suntem convinsi ca ati observat in magazinele de orologerie respectabile sigla Panerai si [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate