Rock'n'roll: Buddy Holly
Fiindca am revazut filmul “Povestea lui Buddy Holly” si toata lumea ma intreba cine Dumnezeu este Buddy Holly, mi s-a parut profesional sa vin in fata dumneavoastra cu un nou articol in care sa va prezint viata si cariera unuia din cei mai influenti interpreti de rock’n’roll.
Date biografice
La data de 7 septembrie 1936 se nastea in Lubbok, Texas, Statele Unite, Charles Hardin Holley ca fiul lui Lawrence Odell si Ella Pauline (Drake) Holley. Se pare ca mama sa era descendenta a navigatorului englez Francis Drake, insa nu s-au gasit niciodata documente care sa justifice acest lucru. Parintii sai ii ziceau Buddy, alint cu care a ramas tot restul vietii.
In 1949, la varsta de 13 ani, Buddy canta pentru prima oara in fata unui public la scoala J.T. Hutchinson din orasul sau natal. Inainte studiase vioara si pianul, insa primele acorduri la chitara le-a invatat de la fratele sau mai mare Travis. Totodata, isi infiinteaza propria sa trupa, intitulata The Crickets, formatie din care faceau parte, la acea vreme, Buddy Holly (vocal si chitara), Niki Sullivan (chitara), Joe B. Mauldin (bass) si Jerry Allison (tobe).
Recunoasterea ca artist
La varsta de 19 ani (in anul 1955) este remarcat de catre Eddie Crandall, un cautator de talente, care reuseste sa ii obtina, in cateva luni, lui Holly un contract (ianuarie 1956) cu casa de discuri Decca Records. Dupa o serie de iese bune, dar fara cronici favorabile, urmeaza, in toamna anului 1957, lansarea piesei "That'll be the day" care ajunge pe prima pozitie in topurile americane si britanice. Au urmat, pana in luna februarie a anului 1959, o serie de hituri muzicale, unele cu inovatii remarcabile in materie de tehnica vocala si de utilizare a unor instrumente specifice muzicii clasice in orchestrarea unor piese pop-rock, cum sunt: "True love ways", "Not fade away", Rave on", "Peggy Sue", "Peggy Sue got married", "Raining in my heart", "Maby baby", "You're the one", "Crying, waiting, hoping".
In anul 1958, Buddy Holly, se casatoreste cu Maria Elena Santiago, un jurnalist muzical cu reputatie din New York, care-l va inspira, asa cum declara artistul, in scrierea piesei "True love ways".
3 februarie 1959, grabindu-se sa ajunga la un concert pe care urmau sa-l sustina in Clear Lake, Iowa, Buddy Holly, Ritchie Valens si Perry Richardson, vor inchira un avion sa-i duca spre locul concertului. Toti cei aflati in avion vor pieri in mod tragic, avionul prabusindu-se. Toata lumea a denumit ziua de 3 februarie 1959 „ziua in care muzica a murit” si au inceput editarile, reeditarile, biografiile si compilatiile in care Buddy Holly si The Crickets apareau in prim plan. Puternic influentat de Elvis Presley, despre care declara intr-un interviu: “Fara Elvis Presley nici unul dintre noi nu ar fi reusit", lumea si presa de specialitate se intreba, pe buna dreptate, care ar mai fi fost influenta muzicala a “regelui rock’n’rollului” daca Buddy Holly si-ar fi continuat cariera mai multi ani.
Imi voi permite sa inchei acest articol notand siteul oficial al artistului, pentru unele detalii, amanunte si informatii pe care acest articol nu le-a putut cuprinde. Si nu in ultimul rand, o sa-mi permit sa va las, spre auditie, piesa “True Love Ways” pentru a intelege mai bine acest foarte mic articol despre un foarte mare artist. Click aici.
Postat de: Robert-Codescu Vineri, 04 Ianuarie 2013
rock'n'roll, muzica veche, artisti internationali
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Creeaza o ambianta Zen intr-un Sushi Bar: idei de amenajare si decor
- Ergoterapia si Parkinson: Cum sa imbunatatesti calitatea vietii prin activitati zilnice
- Microfoanele lavaliera vs. microfoanele shotgun: care este mai potrivit pentru podcast?
- Stilouri Pelikan: ce sa alegi pentru copilul tau?
- De ce sa alegi produse de carmangerie provenite de la ferme certificate?