Biserici in Romania, Biserica Sfantul Spiridon, Ploiesti

biserici-romania-sfantul-spiridon-ploiesti

Gaura din stratul de ozon, situatia emigrantilor, situatia economica precara, goana dupa un trai decent ne fac sa nu ne mai dam seama de “comorile arhitectonice”, pe langa care trecem zi de zi. Chiar si semnatarul acestor randuri recunoaste ca uneori se incadreaza in aceasta categorie.

Afla si despre: Biserica Maica Precista, din Ploiesti

Cu riscul de a crea pe FemeiaStie.ro o harta 3D a Ploiestiului si de a starni invidia altor site-uri de profil, veti lectura in continuare un mult prea scurt articol despre Biserica Sfantul Spiridon din orasul Ploiesti.

Deosebita: Catedrala Sfantul Ioan Botezatorul, din Ploiesti

 

Localizare

Amplasata relativ central, pe strada Valeni la numarul 98, biserica a fost ridicata, undeva in anul 1854 chiar pe locul unde se afla o alta biserica mai veche care avea hramul Sfantul Apostol Petru si Pavel, care a ars cu tot cu arhiva sa, motiv pentru care in prezent nu s-au mai pastrat date despre aceasta. Parohia Sfantul Mare Ierarh Spiridon face parte din Protoieria Ploiesti subordonata la randul ei Arhiepiscopiei de Bucuresti.

Initial ea a fost o parohie foarte intinsa ocupand toata partea de nord a municipiului Ploiesti, dar odata cu libertatea religioasa obtinuta in urma evenimentelor din ‘89, s-a inceput un amplu program de reinnoire a vietii religioase, si astfel mai mult de jumatate din aria parohiei a fost arondata la doua noi parohii ce au fost infiintate in aceasi zona a orasului: Parohia Sfantul Apostol Andrei si Acoperamantul Maicii Domnului. Chiar daca parohia nu mai este asa de mare, enoriasii continua sa mearga aici cu aceeasi evlavie si dragoste de Dumnezeu. Avand forma de cruce, biserica are dimensiuni impresionante: latimea de 12 metri, lungimea exterioara 33 de metri si inaltimea pana la varful turlei mari 25 de metri.

Ce stii despre: Sinagoga din Ploiesti?

Totusi timpul si timpurile si-au spus cuvantul, iar lucrari ample de restaurare si consolidare se impuneau a fi efectuate, astfel intre 1986 – 1989 biserica a fost readusa la maretia si stralucirea. Picturile insa au fost executate de abia intre 1995 – 1997 de catre pictorul Marcel Codrescu, impreuna cu  Petre Anton si Constantin Nechifor. Chiar daca pictura si mobilierul sunt de data recenta, biserica pastreaza, cu sfintenie, un numar insemnat de icoane de o valoare istorica si artistica mare, care sunt datate de la inceputul secolului al XX-lea si care sunt expuse pe cele 6 registre ale catapetesmei, lucrata din lemn sculptat si aurit.

 

In pofida celor 16 decenii de existenta, lucrarile (facute de multe ori “electoral”, fara specialisti) au dus la neincluderea acestei biserici pe Lista Monumentelor Istorice din Romania, totusi ploiestenii se mandresc cu acest lacas ortodox secular, din urbea lui nenea Iancu. Totodata, redactia FemeiaStie.ro isi ia angajamentul ca ori de cate ori va fi nevoie va va reaminti despre aceste comori seculare, pe care in lupta noastra continua cu timpul le cam ignoram de cele mai multe ori.

Nota obtinuta:
9.7 (11 voturi)
4499 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Robert-Codescu Miercuri, 21 Octombrie 2015

Etichete pentru acest articol:

biserica, Ploiesti, Sf. Spiridon, ortodoxie, istorie


S-ar putea sa va intereseze si:

Biserica Sfintei Manastiri Voronet, cu hramul Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, a fost [..]
citeste si comenteaza
Ca Ploiestiul este plin de cladiri monument istoric se stie deja, ca Ploiestiul este o [..]
citeste si comenteaza
Pentru prezentul articol redactia FemeiaStie.ro va invita pe meleaguri dambovitene, in [..]
citeste si comenteaza
La mai putin de cinci kilometri de Ploiesti se afla unul dintre cele mai cunoscute [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Pentru amatorii de ceasuri, dar si de glume simpatice, iata cateva randuri care sa va descreteasca [..]
citeste si comenteaza
Fara indoiala ca stiti despre cine o sa vorbesc in acest articol: este personajul negativ al [..]
citeste si comenteaza
A, da, veti spune foarte multi, “alt articol despre Turnul cu Ceas din Sighisoara!” insa veti [..]
citeste si comenteaza
Fiindca tocmai v-am povestit ca am fost invitat la cea de-a XX-a editie a Simpozionului National [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate