Lynyrd Skynyrd, un nume in lumea rock

Nascut in anul 1933, profesorul de Educatie Fizica, de la Robert E. Lee High School (din Jacksonville, Florida), Leonard Skinner nu isi inchipuia ca va avea o asa influenta asupra a 6 adolescenti pletosi:  Ronnie Van Zant, Allen Collins, Gary Rossington, Larry Junstrom, Steve Gaines si Bob Burns, care atunci (in 1973) cand au decis sa-si infiinteze trupa lor de rock au ales pentru numele trupei chiar un derivat fonetic al numelui profesorului, adica Lynyrd Skynyrd.

Aceasta uimire era data si de faptul ca profesorul era cunoscut ca un inversunat oppozant al baietilor ce veneau la scoala cu parul lung.

 

Inceputurile

Primul album al formatiei, “Pronounced 'lĕh-'nérd 'skin-'nérd” (1973) vine sa inlature dubiile asupra pronuntiei corecte a numelui trupei. Formatia si albumul se bucura de un fulminant si neasteptat succes cu acest album de debut, astfel ca nu mira pe nimeni atunci cand albumul primeste doua “discuri de platina” pentru vanzari record in Statele Unite. Urmeaza, un an mai tarziu „Second Helping” (1974) album ce este la fel de bine primit si apreciat ca cel de debut, astfel ca cele doua „discuri de platina” primite in Statele Unite, nu mai mira pe nimeni. In aceleasi acorduri care a consacrat trupa, este lansat în 1975 cel de-al treilea album „Nuthin’ Fancy” care primeste un binemeritat „disc de platina”. In interiorul albumului se gaseste o fotografie personala a profesorului care a dat numele trupei, Leonard Skinner care a fost extrem de bucuros s-o ofere fostilor sai elevi. Recompensat doar cu “discul de aur” albumul “Gimme Back My Bullets” este la fel de bine primit atat de tot mai numerosii fani ai formatiei, cat si de critica muzicala de specialitate.

 

Accident cu pierderi importante

20 octombrie 1977, la numai 3 zile de la lansarea albumului “Street Survivors”, vine nenorocirea: intr-un accident de avion, 3 membri ai formatiei (Ronnie Van Zant, liderul, vocalistul si sufletul formatiei - Steve Gaines - un excelent ghitarist, si fratele lui, Cassie Gaines) decedeaza, iar ceilalti membrii ai trupei sunt raniti foarte grav. Faptul ca albumul inregistreaza vanzari record si ajunge din nou dublu disc de platina” nu mai bucura pe nimeni, iar acest disc devine spuneau revistele musicale ale acelor timpuri “Cantecul de lebada a ceea ce a devenit o legenda a muzicii Lynyrd Skynyrd!”

 

Lynyrd Skynyrd reloaded

La comemorarea unui deceniu de la accidental aviatic, in 1987, fratele cel mic al lui Ronnie Van Zant, Johnny Van Zant le propune supravietuitorilor accidentului o reunire a trupei Lynyrd Skynyrd, avandu-l pe el ca frontman. Chiar daca albumele ce-au urmat de atunci: “Lynyrd Skynyrd (1991), “The Last Rebel” (1993), “Twenty” (1997), Edge Of Forever” (1999), “Christmas Time Again” (2000), “Vicious Cycle” (2003), “God & Guns” (2009) nu au avut succesul albumelor de debut, istoria Lynyrd Skynyrd continua sa se scrie si-n zilele noastre, facandu-ne mandri sa ne laudam ca am fost contempporani cu un asa nume de legenda al muzicii rock.  Asta chiar daca pe 20 septembrie 2010, profesorul Leonard Skinner cel care a dat numele trupei a trecut in nefiinta.

Va recomandam - pentru delectarea dumneavoastra personala - o capodopera a muzicii mondiale purtand semnatura Lynyrd Skynyrd si anume piesa “Free Bird”, piesa aflata pe albumul lor de debut. De abia atunci veti intelege mai bine acest scurt articol!

 

Nota obtinuta:
9.8 (18 voturi)
3425 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Robert-Codescu Miercuri, 11 Ianuarie 2012

Etichete pentru acest articol:

Lynyrd Skynyrd, muzica rock, cei mai buni, legende rock


S-ar putea sa va intereseze si:

OHW One Hit Wonder este denumirea data trupelor si artistilor muzicali care de-a lungul [..]
citeste si comenteaza
De-a lungul deceniilor de activitate trupa australiana AC/DC a reusit sa creeze [..]
citeste si comenteaza
Cine nu admirat-o pe artista Anca Parghel? Dar cati dintre noi ii cunoastem macar [..]
citeste si comenteaza
Considerata (pe buna dreptate) cea mai buna trupa live din toate timpurile AC/ DC a [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Muzeul Memorial Nichita Stanescu se afla situat pe strada (coincidenta sau nu) Nichita Stanescu la [..]
citeste si comenteaza
Sa dam drumul la resorturi Fara prea multe eforturi, S-aflam totul despre sporturi! [..]
citeste si comenteaza
Fiindca nu ne indoim nicio clipa ca deja multi dintre dumneavoastra ati citit aici articolul [..]
citeste si comenteaza
As dori asa si-n rime, Sa-nvat 8 limbi straine Sa-mi mearga si mie bine! [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate