Efectul luminii asupra somnului pe timp de noapte

Uneori seara tarziu, atipim cu televizorul aprins, iar a doua zi ne trezim obositi si nu stim de ce. Alteori este vorba de un obicei ce se mentine inca de cand eram copii si ne era frica de intuneric.

Sau, mai mult, este vorba de copiii nostri care nu pot dormi decat cu o mica lampa de veghe. In oricare dintre situatii, studiile demonsteaza ca o buna functionare a organismului si un somn odihnitor pe timp de noapte nu pot fi obtinute decat atunci cand este intuneric deplin.

Dormitul cu lumina aprinsa interfereaza cu modul in care melatonina ne protejeaza ADN-ul. Exista acesta teorie, fundamentata stiintific, potrivit careia nivelul de melatonina este afectat negativ atunci cand dormim pe timp de noapte cu luminile aprinse si acest lucru este valabil mai ales la copii.

Melatonina este un hormon secretat de glanda pineala din creier. Aceasta ajuta la reglarea altor hormoni si mentine ritmul circadian al organismului. Ritmul circadian este ca un "ceas" intern care are 24 de ore si care joaca un rol esential pentru momentul in care adormim sau cel cand ne trezim. Atunci cand este intuneric, corpul nostru produce mai mult melatonina, iar atunci cand este lumina, productia de melatonina scade. Fiind expusi la lumini stralucitoare, seara, sau lumina prea putina pe timpul zilei, se poate ajunge la perturbarea ciclurilor normale de melatonina ale organismului. In prezenta unui nivel redus al melatoninei, ADN-ul nostru poate deveni sensibil la oxidare. “Rezultatul poate fi un ADN modificat care functioneaza haotic si se transforma intr-un factor cancerigen”, spune autorul a numeroase studii pe acesta tema, profesorul de biologie celulara si structurala Russel Reiter, de la Universitatea din Texas.

In afara de leucemie, tulburari de metabolism, diabet sau tensiune, un alt rezultat posibil al scaderii nivelului de melatonina este cresterea tumorilor. Melatonina, acest produs chimic natural din corpurile noastre, impiedica celulele canceroase sa creasca prin obstructionarea patrunderii acizilor grasi in aceste celule.

Totodata, alte studii arata ca emisiile de radiatii de la aparatele electrice, cum ar fi becuri, monitoare PC, televizoare, si chiar si unele dispozitive electronice, cum ar fi telefoanele mobile, pot avea urmari asupra sanatatii, urmari pe care organismul nu le percepe imediat.

Dupa renuntarea la lumina pe timpul noptii si dupa o acomodare ce poate dura si cateva saptamani, somnul devine mai calitativ si continuu, fara macar o usoara intrerupere.

 Sursa foto 

Nota obtinuta:
9.7 (14 voturi)
2989 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Dalina-Maria-Andrei Vineri, 29 Noiembrie 2013

Etichete pentru acest articol:

radiatii, melatonina, modificare ADN, cancer de piele


S-ar putea sa va intereseze si:

Kinetoterapia, cunoscuta si sub denumirea de chineziterapie sau kinetologie medicala, [..]
citeste si comenteaza
Ai trecut de varsta copilariei si medicul ti-a recomandat purtarea unui aparat dentar? [..]
citeste si comenteaza
Caldura mare, soare puternic, statiuni pline, plaja aglomerata nu doar de turisti ci si [..]
citeste si comenteaza
Indiferent daca te confrunti cu o simpla ameteala sau episoade repetate de vertij, nu [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Citrice mai putin cunoscute. Sweetie este un hibrid realizat in Israel prin incrucisarea soiurilor [..]
citeste si comenteaza
Femeile care arata mai tinere pentru varsta lor este posibil sa traiasca mai mult decat semenele [..]
citeste si comenteaza
Stresul, o denumire atat de "la moda" indica o stare a organismului normala pana la un [..]
citeste si comenteaza
Usturoiul este bine cunoscut ca un remediu de sanatate natural, inca din antichitate fiind folosit [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate