Castelul Julia Hasdeu din Campina

OK, m-am uitat la ceasurile mele si la horoscop si am considerat ca este momentul oportun sa va prezint si dumneavoastra o noua institutie muzeala cu informatii, poze si opinii de la Castelul Julia Hasdeu din municipiulul prahovean Campina.

Pentru toti aceia dintre dumneavoastra, care ma vor intreba de ce am accentuat cuvantul Julia, le spun ca vreau sa respect intru totul adevarul de la fata locului, adica pe frontispiciul castelului scrie foarte clar "Castelul JULIA HASDEU" asa ca nu deformati realitatea existenta.

Castelul Julia Hasdeu a fost ridicat intre 1894 si 1896 de catre marele savant si scriitor roman Bogdan Petriceicu Hasdeu in memoria fiicei lui, Julia Hasdeu decedata la varsta de 18 ani. B.P. Hasdeu afirma ca planurile castelului i-au fost spuse de catre spiritul fiicei sale, intr-una din multele sedinte de spiritism pe care acesta obisnuia sa le tina.

Dupa ridicarea castelului si decesul lui B. P. Hasdeu castelul este revendicat de mai multi asa zisi descendenti care-si aroga titlul de unici urmasi. Ca orice lucru care apartine tuturor, dar nu obliga pe nimeni, Castelul Julia Hasdeu intra un puternic proces de degradare. Gratie eforturilor depuse de profesorul de istorie Nicolae Simache, cel care a fondat aproape toate muzeele din judetul Prahova, aici va fi deschis la data de 9 aprilie 1965, Muzeul Memorial "B.P.Hasdeu". Totusi, bucuria de a avea un nou muzeu nu va tine decat 12 ani, cand dupa marele cutremur din 1977, Castelul Julia Hasdeu este avariat si inchis din nou publicului vizitator. Si cum o nenorocire nu vine niciodata singura, unii pseudorestauratori acopera cu vopsea albastra (invocand lipsa materialelor) picturi de o inestimabila valoare care se aflau pictate pe cupola si peretii interiori ai castelului. Dupa alti zeci de ani, in februarie 1995, Castelul Julia Hasdeu este reintrodus in circuitul cultural si turistic, aceasta in ciuda faptului ca lucrarile de restaurare nu se incheiasera.

 

Localizare

Ca si amplasament, Castelul Julia Hasdeu se afla pe Bulevardul Carol la numarul 199, undeva mai in sus, dar pe partea stanga, fata de Muzeul Memorial Nicolae Grigorescu, pe care il puteti vizita in aceeasi zi.

Lumea spune ca atunci cand intri in Castelul Julia Hasdeu simti prezenta spiritului celei care a fost Julia Hasdeu, poate ca sunt eu mai nesimtitor, sau poate a fost conjuctura astrala, sau hanoracul meu negru cu "AC/DC - Back In Black" au intimidat-o, dar eu unul nu prea i-am simtit, mirosit sau vazut prezenta acolo! Fiindca niciodata nu reusesc sa retin toate informatiile, am sa-mi permit sa va mentionez si site-ul oficial.

Exista anumite zile in care muzeul nu se viziteaza; iata programul de vizitare: marti - duminica: 10.00 - 17.00, dar sa va spun si de cele 3 date importante din viata castelului.

1) 28 februarie "In memoriam" manifestari prilejuite de ziua de nastere ale lui Bogdan Petriceicu Hasdeu;

2) 2 iulie "Sarbatoarea celor doua Iulii" este data la care B.P. Hasdeu isi aniversa simbolic fiica si sotia;

3) 14 noiembrie "Julia Hasdeu in memoriam"  se desfasoara un program inchinat poetei Julia Hasdeu;

Mai mentionez ca din anul 1999, Castelul Julia Hasdeu a intrat (cum era normal, zic eu) sub administrarea Consiliului Local al municipiului Campina. De acum, avand informatiile de baza la dispozitie nu imi mai ramane decat sa va invit si pe dumneavoastra ca in drumurile spre sau dinspre Valea Prahovei sa faceti un mic efort si sa va opriti pentru cateva minute pentru a vizita acest loc deosebit de la noi din tara cu care ar trebui sa ne mandrim mai mult!

Nota obtinuta:
10 (23 voturi)
2307 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Robert-Codescu Sâmbătă, 21 Decembrie 2013

Etichete pentru acest articol:

muzeu Julia Hasdeu, muzee prahova, muzee romania


S-ar putea sa va intereseze si:

Asa cum deja v-am promis intr-unul din articolele noastre precedente, aducem azi in [..]
citeste si comenteaza
Romania este o tara minunata cu foarte multe monumente de exceptie. Turnurile cu ceas [..]
citeste si comenteaza
Istoria muzeului. La 26 noiembrie 1933, era inaugurat la Ploiesti, chiar de regele Carol [..]
citeste si comenteaza
Daca ajungeti in Gara Regala din Sinaia, veti fi cu siguranta atrasi de ceea ce este [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Ne propunem ca in prezentul articol sa aflam cine este colectionar si cine detine o colectie, [..]
citeste si comenteaza
Aflandu-se amplasat chiar la…“Capatul Vestului”, West End este un alt brand orologer, secular [..]
citeste si comenteaza
Cea mai directa, accesibila, aproape si fara complicatii cale, de a acumula noi cunostinte este [..]
citeste si comenteaza
In luna septembrie 2010 am achizitionat (din curiozitate) o noua aparitie ce se anunta saptamanala [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate