Ceas rau, de Gabriel Garcia Marquez

Sa scrii o recenzie de carte, al carei autor este laureat al Premiului Nobel pentru literatura, poate fi o intreprindere destul de riscanta. Totusi, daca vorbim despre prima scriere a laureatului (de dinaintea castigarii premiului), atunci lucrurile se schimba radical si devine o indatorire redactionala. La fel stau lucrurile si cu “La mala hora” (Ceas rau) al lui Gabriel Garcia Marquez, o carte de exceptie.
Actiunea din "Ceas rau" se desfasoara intr-un satuc din America Latina (nu ni se specifica nici numele satului, nici tara, dar cel mai probabil este in Columbia), unde, in fiecare noapte, cineva lipeste asa-zisele “pasquinades”, adica niste biletele cu diverse barfe, zvonuri sau zeflemele despre unii localnici. Aceste biletele vor transforma complet satul, ducand pana la crime si conflicte politice de anvergura, totul culminand cu decizia privind interzicerea pentru locuitorii satului de a mai circula odata cu lasarea serii.
In pofida pazei militare, biletelele continua sa apara la fel de des. Este un roman realist aproape pe de-a intregul, se pare ca autorul inca nu descoperise reteta realismului magic, insa exista elemente care dau un plus de farmec operei, fragmentele onirice in care personajele isi povestesc visele sau nebunia unuia dintre personajele feminine din roman.
Romanul, cu toate ca este scurt (are 160 de pagini, versiunea in limba romana de la Editura Rao), se citeste putin mai greu, indeosebi din cauza stilului incarcat al autorului, care foloseste jocuri de cuvinte, datorita descrierilor, nu abundente, dar dense si a povestii care se desfasoara, relativ lent.
Totul este descris cu un deosebit talent si Gabriel Garcia Marquez chiar stie sa se exprime foarte frumos, insa recomandarea noastra este sa cititi aceasta carte inainte de “Un veac de singuratate” (1967) si “Toamna Patriarhului” (1975), fiindca o veti aprecia si intelege mult mai mult.
Chiar daca “Ceas rau” nu a fost la vremea aparitiei sale (1962) o carte care sa atraga atentia criticilor literari, a avut totusi meritul de a fi acea carte avangardista care i-a largit orizontul literar lui Garcia Marquez, care 5 ani mai tarziu va scrie si publica “Un veac de singuratate” roman care-l va propulsa in elita mondiala a scriitorilor si care in 1982 ii va aduce Premiul Nobel pentru literatura facand juriul nobel sa editeze urmatoarea motivatie: “pentru romanele sale si povestiri scurte, in care fantasticul si realismul sunt combinate intr-o lume compusa bogat de imaginatie, reflectand viata si conflictele unui continent”.
“La mala hora” este acea carte recomandata tuturor acelora care vor sa studieze, sa analizeze si sa inteleaga evolutia literara a celui cu care am avut privilegiul sa fim contemporani (n. 6 martie1927 - d. 17 aprilie 2014) si pe care (stiu, suntem toti sortiti greselii!) nu l-am apreciat la adevarata sa valoare in timpul vietii.
Postat de: Robert-Codescu Luni, 03 Noiembrie 2014
Gabriel Garcia Marquez, scriitori latini
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa
- Beneficiile otetului de mere: utilizari in bucatarie si sanatate
- Secretele unei petreceri reusite: 5 reguli de care sa tii cont
- Tipuri de saltele pentru anumite categorii de oameni si/sau obiceiuri de dormit
- Sanatatea cerebrala: care sunt investigatiile care ajuta in evaluarea acesteia?