Prefata la Mirajul civilizatiilor si fascinatia muzeelor

muzee

Fiindca multa lume m-a acuzat de afinitati culturale fata de profesorul Dan Zamfirache,  am  decis redactarea prezentului material cu Prefatele, editiilor cartii “Mirajul civilizatiilor si fascinatia  muzeelor”, scrisa (cum altfel)  de profesorul Dan Zamfirache.

► Nu cunosc in literatura romaneasca consacrata monumentelor, muzeelor si locurilor istorice o sinteza de felul celei realizate de domnul Dan Zamfirache.

Cunoscut numismat si colectionar in domeniul cartofililiei, il declar prin aceasta carte drept un precis cunoscator de opere de arta dintr-un areal foarte vast.

Din Piata Navona pana la Ierusalim, din Burgas si Efes pana la Vatican si Cairo, din Singapore pana la Damasc si Amann, de la Sankt Petersburg pana la Londra, Paris si Berlin, de pe indepartatele taramuri americane pana la cele indiene, Dan Zamfirache este o calauza avizata!

Ideea sa de a insoti cartea cu DVD-uri este ingenioasa, moderna si plina de viitor. Il recomand pe acest autor si prezentarile sale mai mult decat turistice!

Muzee de talia Luvrului, Ermitaj, British museum, Tower of London, Victoria & Albert museum, Tate Gallery, Albertinum si Pergamon din Berlin, Musei Vaticani, Borghese Gallery, Metropolitan sau Brooklyn din New York, sunt prezente aici laolalta cu muzee aflate la mari departari.

Sunt produse culturale in intelesul cel mai bun al cuvantului.

1 august 2017

Academician, Razvan Theodorescu

 

► In loc de cuvant inainte:

Mirajul civilizatiilor şi fascinatia muzeelor este, cum o arata şi titlul, rodul unei iubiri: cea a autorului, pentru tot ce a produs civilizatia umana mai de pret, oriunde, in lumea veche sau in cea noua.

E adevarat ca dl. Dan Zamfirache a fost şi privilegiat de soarta, caci  s-a putut intalni constant cu obiectul admiratiei sale, arta, in formele ei supreme, adica acelea care, atingand perfectiunea, au ajuns a fi tezaurizate in muzeele şi palatele lumii, sau in centrele de elevatie spirituala ale comunitatilor, care sunt lacaşele de cult, fie ele catedrale sau temple.

Dar, desi sentimentele şi devotiunea sunt importante, pentru cine priveşte dincolo de imensitatea clipei, ele nu sunt de ajuns. Caci, aşa cum se spune, exista un timp al trairii şi un timp al marturisirii. Iar pentru a face ca lucrurile sa dureze, trebuie neaparat sa treci pragul ce desparte aceste etape ale experientei (culturale), intrand in teritoriul memoriei si impartasind astfel cu ceilalti, fiorul resimtit in fata absolutului artei.

De la tarile blocului comunist, vizitate inainte de 1989, pana la experientele postdecembriste, ale zonelor apropiate noua, dar si ale teritoriilor indepartate, din misterioasa Asie sau dinamica America, autorul realizeaza un periplu cultural, alcatuit cu aparenta acribie a memorialistului, dar centrat, de fapt, pe descoperirea faptului cultural, nu pe cronologia cotidianului.

De aceea, notatii ca cele care inregistreaza ziua pentru trecerea unei frontiere, de pilda, sunt mai curand un rasfat actorial, fiindca volumul de fata da prea putina atentie contextelor ce integreaza faptele culturale evocate, ele insele vietuind in teritoriul perenitatii. Dar aceste amanunte şi mici observatii, cum este amintirea galantarelor goale din magazinele Uniunii Sovietice, dau o anumita culoare textului si creeaza o anumita complicitate cu cititorii care au trait experiente similare.

In fine, dar nu in ultimul rand, acest volum ne indeamna implicit sa fim la fel de harnici ca autorul, in a inregistra harta experientelor noastre, ce pot avea semnificatii transindividuale. Iar cand este vorba despre domeniul artefactelor, exact acolo ne plasam. De aceea, sunt convinsa ca prezenta editie este doar inca una dintr-o serie ce va continua atata timp cat autorul nu va obosi sa exploreze lumea. Dar daca, in calitate de calatori, nu putem manifesta vointa de a zidi in cuvantul scris şi in imaginea inregistrata, incantarea descoperirilor culturale, ne ramane, desigur, libertatea de a recurge la o carte ca cea de fata, incarcata de informatii utile oricarui amator de a strabate mapamondul. Caci un trecator (prin lume) avizat valoreaza cat doi. Şi se poate oricand bucura de puterea cunoaşterii sale.

6 August 2017

Dr. Sanda Visan, Realizator TVR

 

► “Mirajul civilizatiilor si fascinatia muzeelor” - iata un titlu care ne  face  sa  mergem  cu  gandul  la  intalnirea  cu  mirajul  unor vechi civilatii disparute in timp, dar redescoperite in cartea domnului Zamfirache - un adevarat “impatimit” al descoperirilor relevate prin imensa sa pasiune de a ni le dezvalui in cele peste 400 de pagini, de la fata “locului” - prin vizitarea a peste 90 de muzee din intreaga lume, rodul unei imense munci timp de peste 30 de ani, prin descoperirea acestor “catedrale spirituale” - asa cum le numeste autorul in carte - adevarate capodopere - oglindite in marile muzee ale lumii.

Si nu este intamplator, Dan Zamfirache - desi matematician-informtician, autor al lansarilor de carti IT, a fost analist la Directia Patrimoniului Culturii in cadrul Muzeului de Istorie a Romaniei, perioda in care a studiat arhiva pricipalelor colectii din muzeele din     tara  pe timpul cat a lucrat la Consiliul Culturii si Educatiei. I-au trecut prin mana  fi]ele celor mai importante tablouri si obiecte din Bucuresti si provincie, pe care le-a studiat cu atentie si din care a invatat cum sa prezinte muzee de talia Luvrului, Ermitaj, British museum, Tower of London, Victoria & Albert museum, Tate Gallery, Albertinum si Pergamon din Berlin, Musei Vaticani, Borghese Gallery, Metropolitan sau Brooklyn din New York, dar si muzee aflate la mari departari - din India pana in Orientul Mijlociu, Europa, Africa de Nord si America.

Intors in tara cu o bogataa colectie de carti aparute la Cairo, realizeaza azi un adevarat Regal prin lansarile IT - o noutate in materie, care surprinde publicul prin prezentarile sale - fiecare carte fiind insotit` de cel putin un DVD cu filme ce surprind prin spectacolul de imagini live, uneori de pe bicicleta, alteori din masina - cu text direct, fara  vreo pregatire dinainte. Si aici surprinde prin descrierea in amanunt, uneori obiect cu obiect, din camera cu camera, a ceea ce este mai important de retinut din vizitele la muzeele descrise, unele chair in amanunt. Este cazul galeriei Borghese, muzeului de egiptologie din Cairo, comorii lui Tutankhamun...

Ce este caracteristic lucrarii? In primul rand, selectivitatea. Autorul a ales subiecte, le-a tratat in  profunzime si prezinta o bogatie de informatii cu multe incursiuni in istorie, dar si cu o observatie atenta a celui care a scris cartea, cu sublinierea pertinenta a actualitatii, a prezentului. Multe dintre informatiile generale despre New Delhi,  Bombay, Cairo, Berna, Zurich, Geneva, Londra, Paris, New York  si alte cateva zeci de orase vizitate in intreaga lume vin sa incite cititorul, ele fiind deosebit de utile pentru viitorii turisti romani in cautarea atator locuri descrise incat, dupa ce citesti cartea, ai impresia ca lumea  e totusi atat de mica!

Ce este caracteristic autorului? El nu este un observator neutru, distant, care sa dea aparenta de neutralitate. El este un indragostit de muzee! Atat de mult l-au impresionat cele vazute, incat s-a trasformat intr-un ardent partizan al ilustrarii celor mai deosebite capodopere oglindite in marile muzee, in ideea ca vizitatorul avizat sa nu treaca pe langa ele fara sa le fi observat!

Sper ca si celelate lucrari promise la incheierea cartii vor fi la fel de interesante si utile publicului doritor sa cunoasca cat mai multe despre destinatiile propuse, uneori exotice, alteori grandioase prin maretie.

Salutara dedicatia din titlu - putini avand sansa sa sarbatoreasca la ele acasa atatea evenimente odata  la un secol!

Marcel DIN, Ambasadorul Rom@niei la Cairo si prieten (2003 – 2007)

 

Dupa cum lesne se poate observa suntem deja un grup, asa ca subsemnatul, alaturi de Enciclopedia de Lifestyle  Feminin FemeiaStie.ro va asigura de faptul ca atata timp cat va fi vorba de cultura si valoare, oricine isi poate gasi locul aici, in paginile revistei noastre. Asa ca dati-ne un semn noi vom fi acolo.

Nota obtinuta:
10 (7 voturi)
1581 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Robert-Codescu Miercuri, 06 Septembrie 2017

Etichete pentru acest articol:

prefata, lansari carti


S-ar putea sa va intereseze si:

SF si filosofie orientala. As incepe cu un avertisment - daca citesti romanul scris de [..]
citeste si comenteaza
Dialogul din 27 septembrie de la Ateneul Român dintre Herta Müller și Gabriel Liiceanu [..]
citeste si comenteaza
Cine esti tu cu adevarat cand totul in jur e minciuna? Cum reactionezi in fata unui [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Am in glastra 5 lalele, In ghiveci 3 albastrele M-am indragostit de ele! [..]
citeste si comenteaza
Fara indoiala ca stiti despre cine o sa vorbesc in acest articol: este personajul negativ al [..]
citeste si comenteaza
“Uite altii care si-au facut ONG ca sa profite de saracia romanilor!”, asa se spune de cele mai [..]
citeste si comenteaza
Prezinta-te online fa-te cunoscut(a), ca sa ai mai mult succes in viata. Acum NU mai nicio scuza [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate