Manastirea Zamfira

Va scriu astazi despre unul dintre lacasurile de cult din Prahova devenit celebru datorita picturilor executate de marele pictor roman Nicolae Grigorescu. Manastirea Zamfira, manastire de maici cu hramurile Intrarea in Biserica a Maicii Domnului si Sfantul Nifon, important lacas de cult de pe Valea Teleajanului, ctitorie a epocii fanariote.

Manastirea este situata in lunca din stanga raului Teleajen, pe soseaua paralela cu DN 1A, la aproximativ 15 km de Ploiesti. Din punct de vedere administrativ - teritorial se localizeaza pe raza comunei Lipanesti, in imediata apropiere a satului Zamfira.

Incinta complexului monastic este de forma unui patrulater cu latura dinspre E-V cu marimea de aproximativ 170 m, celelalte 3 laturi avand dimensiuni de aproximativ 130 m. In afara acestui spatiu se gaseste cimitirul vechi imprejmuit de un gard de sarma si uluci, precum si gradinile ce tin de manastire.

Biserica „Sfanta Treime”, biserica veche, se afla in cimitirul din afara incintei. In ziua de azi biserica, substanţial modificata fata de cea din prima jumatate a secolului XVIII, are o forma trilobata, avand absidele laterale octogonale (la origine rotunde) cu peretii laterali ai pridvorului mai distantati. Initial vechiul pridvor deschis acum sprijina acoperisul refacut pe sase coloane din caramida cu capiteluri din piatra lucrate la Cluj.

Pereţii exteriori sunt simpli, zugraviţi in alb, singurul ornament care poate fi observat sunt doua brauri sablonate ce cuprind biserica, cu excepţia pridvorului; primul este situat la 1m sub cornisa, iar al doilea la 1,5m sub primul. Biserica este acoperita cu tabla galvanizata. Din acoperis creste un esafodaj cubic de zid, iar din acesta o turla octogonala. Pictura interioara (din cea veche nu s-a mai pastrat nici macar amintirea), in stil neo-bizantin, este de data recenta (terminata in 1982) si a fost executata cu maiestrie de catre pictorul Mihail-Bogdan Mochulschi. Pe peretele de sud se afla o incapere cu pivnita folosita drept osuar.

Biserica noua, o adevarata bijuterie arhitectonica este comparata cu un frumos chivot alb de catre cei ce au descris-o de-a lungul timpului. Pictura interioara este facuta de catre Nicolae Grigorescu la varsta adolescentei si Gheorghe Grigorescu, fratele marelui pictor. Conform pisaniei vechii biserici, constructia acesteia a inceput probabil in a doua domnie a a lui Nicolae Mavrocordat intre anii 1721-1730 la initiativa Zamfirei Apostoli, vaduva bogatului comerciant Manoil (Mano) Apostoli. La moartea Zamfirei sarcina terminarii lucrarilor ii revine norei acesteia Smaranda, fiica agai Ion Balaceanu si nepoata voievodului Serban Cantacuzino, vaduva si ea la acea data. La 29 iulie 1743 biserica este terminata si data spre folosinţa. Iniţial rolul acesteia, asa cum rezulta din pisanie, era, ori de biserica de mir a catunului de clacasi ce slujeau pe mosiile Manoileselor, ori chiar de biserica de curte a acestora caci profesorul Victor Bratulescu afla ca in imediata apropiere a bisericutei, aproximativ 60m mai la nord, s-ar fi aflat si conacul ctitorilor, astazi complet disparut.

Cutremurele din 1802 si 1838 aduc biserica in ruina astfel incat in 1842 arhimandritul Isaia Blejoianu, facand un inventar al bunurilor schitului, ia sub "stapanirea sa" bunurile pentru a putea sa le refaca. Interesant este faptul ca din acel inventar amanunţit lipseste orice menţionare cu privire la cladiri ce ar fi putut sa serveasca drept chilii pentru calugari sau calugariţe functia de schit a acestui lacas la acea data fiind pusa sub indoiala.

Odata cu accederea ierarhica a mitropolitului Nifon (1850-1875) incepe o perioada de inflorire pentru manastirile si metoacele ce tineau de Mitropolia de la Bucuresti. Acesta face o vizita in zona constatand ca: "nu se afla aici nici o alta urma care sa arate ca a existat aici, candva, acel asezamant, decat o mica biserica ruinata, in paraginire". Probabil tocmai aceasta stare deplorabila a asezamantului il decit pe mitropolit sa cladeasca o alta biserica mai mare la 400 de pasi spre nord de vechiul altar.

Noua biserica este terminata in 1858, dupa care incep lucrarile de refacere a celei vechi si de construcţie a unei clopotniţe noi. In 1860 sunt sistate lucrarile fara a se mai reface turla, pridvorul si curtea, astfel incat biserica Zamfirei si Smarandei devine, ceea ce este si astazi, un paraclis al noii ctitorii.

Cutremurele din 1940 si mai ales cel din 1977 aduc mari stricaciuni cladirilor asezamantului monahal impunand o ampla campanie de refacere ce se intinde pe perioada 1977-1982 prin grija preafericitului patriarh Iustin Moisescu.

Oricat de multe poze as pune si descrieri la superlativ as face nimic nu poate fi egalat de o vizita in acest superb lacas de cult, asa ca mie nu-mi mai ramane decat sa va doresc sa aveti sansa imensa de a vizita si voi aceasta splendida manastire!

Nota obtinuta:
10 (16 voturi)
3842 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Robert-Codescu Vineri, 28 Ianuarie 2011

Etichete pentru acest articol:

pelerinaje ortodoxe, ortodoxie, manastiri, manastirea zamfira


S-ar putea sa va intereseze si:

Manastirea Brancoveanu este o manastire ortodoxa din Romania, aflata la poalele muntilor [..]
citeste si comenteaza
Toata lumea vorbeste numai de Biserica Domneasca si Manastirea Caraiman, atunci cand [..]
citeste si comenteaza
Din pacate, foarte putina lume stie ca pe teritoriul orasului valcean Calimanesti se afla [..]
citeste si comenteaza
In vremurile de inceput ale Bisericii Crestine si in timpurile in care Duhul Lui Isus era [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Peste 13 decenii de istorie, maiestrie si traditie orologerica au fost scrise de unul din cei mai [..]
citeste si comenteaza
Desi asa pare, precizam ca titlul articolului nu este o greseala, ci realitatea. Credem ca nu [..]
citeste si comenteaza
Nascut in anul 1933, profesorul de Educatie Fizica, de la Robert E. Lee High School (din [..]
citeste si comenteaza
Am acuma o problema O mirare si-o dilema, Ca nu stiu ce sa mai fac Sa nu am „aere”-n cap! [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate