Manastirea Zamfira

Va scriu astazi despre unul dintre lacasurile de cult din Prahova devenit celebru datorita picturilor executate de marele pictor roman Nicolae Grigorescu. Manastirea Zamfira, manastire de maici cu hramurile Intrarea in Biserica a Maicii Domnului si Sfantul Nifon, important lacas de cult de pe Valea Teleajanului, ctitorie a epocii fanariote.

Manastirea este situata in lunca din stanga raului Teleajen, pe soseaua paralela cu DN 1A, la aproximativ 15 km de Ploiesti. Din punct de vedere administrativ - teritorial se localizeaza pe raza comunei Lipanesti, in imediata apropiere a satului Zamfira.

Incinta complexului monastic este de forma unui patrulater cu latura dinspre E-V cu marimea de aproximativ 170 m, celelalte 3 laturi avand dimensiuni de aproximativ 130 m. In afara acestui spatiu se gaseste cimitirul vechi imprejmuit de un gard de sarma si uluci, precum si gradinile ce tin de manastire.

Biserica „Sfanta Treime”, biserica veche, se afla in cimitirul din afara incintei. In ziua de azi biserica, substanţial modificata fata de cea din prima jumatate a secolului XVIII, are o forma trilobata, avand absidele laterale octogonale (la origine rotunde) cu peretii laterali ai pridvorului mai distantati. Initial vechiul pridvor deschis acum sprijina acoperisul refacut pe sase coloane din caramida cu capiteluri din piatra lucrate la Cluj.

Pereţii exteriori sunt simpli, zugraviţi in alb, singurul ornament care poate fi observat sunt doua brauri sablonate ce cuprind biserica, cu excepţia pridvorului; primul este situat la 1m sub cornisa, iar al doilea la 1,5m sub primul. Biserica este acoperita cu tabla galvanizata. Din acoperis creste un esafodaj cubic de zid, iar din acesta o turla octogonala. Pictura interioara (din cea veche nu s-a mai pastrat nici macar amintirea), in stil neo-bizantin, este de data recenta (terminata in 1982) si a fost executata cu maiestrie de catre pictorul Mihail-Bogdan Mochulschi. Pe peretele de sud se afla o incapere cu pivnita folosita drept osuar.

Biserica noua, o adevarata bijuterie arhitectonica este comparata cu un frumos chivot alb de catre cei ce au descris-o de-a lungul timpului. Pictura interioara este facuta de catre Nicolae Grigorescu la varsta adolescentei si Gheorghe Grigorescu, fratele marelui pictor. Conform pisaniei vechii biserici, constructia acesteia a inceput probabil in a doua domnie a a lui Nicolae Mavrocordat intre anii 1721-1730 la initiativa Zamfirei Apostoli, vaduva bogatului comerciant Manoil (Mano) Apostoli. La moartea Zamfirei sarcina terminarii lucrarilor ii revine norei acesteia Smaranda, fiica agai Ion Balaceanu si nepoata voievodului Serban Cantacuzino, vaduva si ea la acea data. La 29 iulie 1743 biserica este terminata si data spre folosinţa. Iniţial rolul acesteia, asa cum rezulta din pisanie, era, ori de biserica de mir a catunului de clacasi ce slujeau pe mosiile Manoileselor, ori chiar de biserica de curte a acestora caci profesorul Victor Bratulescu afla ca in imediata apropiere a bisericutei, aproximativ 60m mai la nord, s-ar fi aflat si conacul ctitorilor, astazi complet disparut.

Cutremurele din 1802 si 1838 aduc biserica in ruina astfel incat in 1842 arhimandritul Isaia Blejoianu, facand un inventar al bunurilor schitului, ia sub "stapanirea sa" bunurile pentru a putea sa le refaca. Interesant este faptul ca din acel inventar amanunţit lipseste orice menţionare cu privire la cladiri ce ar fi putut sa serveasca drept chilii pentru calugari sau calugariţe functia de schit a acestui lacas la acea data fiind pusa sub indoiala.

Odata cu accederea ierarhica a mitropolitului Nifon (1850-1875) incepe o perioada de inflorire pentru manastirile si metoacele ce tineau de Mitropolia de la Bucuresti. Acesta face o vizita in zona constatand ca: "nu se afla aici nici o alta urma care sa arate ca a existat aici, candva, acel asezamant, decat o mica biserica ruinata, in paraginire". Probabil tocmai aceasta stare deplorabila a asezamantului il decit pe mitropolit sa cladeasca o alta biserica mai mare la 400 de pasi spre nord de vechiul altar.

Noua biserica este terminata in 1858, dupa care incep lucrarile de refacere a celei vechi si de construcţie a unei clopotniţe noi. In 1860 sunt sistate lucrarile fara a se mai reface turla, pridvorul si curtea, astfel incat biserica Zamfirei si Smarandei devine, ceea ce este si astazi, un paraclis al noii ctitorii.

Cutremurele din 1940 si mai ales cel din 1977 aduc mari stricaciuni cladirilor asezamantului monahal impunand o ampla campanie de refacere ce se intinde pe perioada 1977-1982 prin grija preafericitului patriarh Iustin Moisescu.

Oricat de multe poze as pune si descrieri la superlativ as face nimic nu poate fi egalat de o vizita in acest superb lacas de cult, asa ca mie nu-mi mai ramane decat sa va doresc sa aveti sansa imensa de a vizita si voi aceasta splendida manastire!

Nota obtinuta:
10 (16 voturi)
3825 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Robert-Codescu Vineri, 28 Ianuarie 2011

Etichete pentru acest articol:

pelerinaje ortodoxe, ortodoxie, manastiri, manastirea zamfiraS-ar putea sa va intereseze si:

Atunci cand vizitezi un loc frumos, povestesti tuturor cunoscutilor despre el. Dar cel [..]
citeste si comenteaza
Fiindca foarte multi dintre dumneavoastra, cei care ne cititi, ne-ati cerut informatii [..]
citeste si comenteaza
Iata o lista completa cu lacasele de cult din judetul Prahova. Lista reprezinta un [..]
citeste si comenteaza
Asa este! Sunteti perfect indreptatiti sa va luati de mine, “Iar vine Robert sa ne [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Cormaia este o localitate componenta a statiunii Sangeorz-Bai, Cormaia este un rau in judetul [..]
citeste si comenteaza
Cu o suprafata de peste 110 hectare plus inca vreo 74 de hectare lacul Herastrau ceea ce face ca [..]
citeste si comenteaza
Titlul acestui articol nu se vrea a fi ceva spectaculos pentru a va atrage atentia, ci este (din [..]
citeste si comenteaza
Unul din brandurile “cu greutate” din lumea orologeriei este, fara doar si poate, si compania [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate