Manastirea Ciolanu - Buzau
Ca reper, pe harti, se poate lua localitatea Magura, manastirea fiind plasata in imediata vecinatate a Taberei de Sculptura de la Magura.
Aceasta manastire este singura dintre asezarile monahale ale judetului Buzau atestata documentar inca din secolul al XVI-lea. Are doua biserici, cu ceva distanta intre ele. Aici exista si un muzeu unde pot fi admirate icoane, unele pictate de Gheorghe Tattarescu prin 1886, obiecte de cult si vesminte religioase.
Ce spune istoria?
Dupa traditie, manastirea ar fi fost ctitorita de Doamna Neaga la 1590, desi alte izvoare indica drept ctitori, la 1568, pe boierii Dumitru Ciolanu din Transilvania, Radu si Dragomir Sorescu din Vernesti. Cladirea bisericii din vale dateaza din 1828, fiind cladita de episcopul Chesarie al Buzaului. Biserica din deal este mai veche si mult mai interesanta. Intrarea sobra, impozanta, casutele care formeaza incinta manastirii, biserica mare, cimitirul in miniatura si linistea din jur, formeaza un tot unitar.
Se mai spune ca numele ar mai proveni si de la oasele unor sihastri, oase care au fost descoperite in aceasta poiana. Se pare ca aici si-au gasit refugiul cativa calugari scapati din Bizantul care fusese ocupat de turci, in secolul al XV-lea.
Manastirea Ciolanu este o manastire de calugari
Intr-o racla, in biserica mare, se afla moastele mai multor sfinti aduse din Grecia in jurul anului 1830. Hramul Manastirii Ciolanu este Adormirea Maicii Domnului astfel ca la 15 august este asaltata de pelerini care vin sa asculte frumoasa slujba oficiata de mai multi preoti. Manastirea este situata intr-un loc mirific. Cine isi indreapta pasii spre aceste locuri incarcate de istorie, ii va fi greu sa le uite vreodata. Din marginea padurii, acest lacas este strajuit de statuia Doamnei Neaga, care sugestiv, parca ne spune ca si ea si-a purtat pasii pe aceste meleaguri. Daca sunteti in trecere pe aici nu ezitati sa vizitati aceasta manastire.
Nu poti spune in cuvinte ceea ce simti atunci cand pasesti pragul acestui loc sfint. Simti ca deja oricat ai fi de pacatos esti cu putin mai aproape de Dumnezeu, iar gandul este acolo sus, iar sufletul si-a gasit in sfarsit linistea de care avea nevoie.
Manastirea Ciolanu este, in sine, o oaza duhovniceasca. Cine isi indreapta pasii spre aceasta manastire, gusta din raiul pamantesc. Frumusetile locului, viata manastireasca, tabara de sculptura - Magura si, nu in ultimul rand, schitul Cetatuia te introduc intr-o lume mirifica, o lume inteleasa doar de sensibilitatile sufletului.
Postat de: Laura-Miinea Joi, 22 Septembrie 2011
manastirea Ciolanu, liniste sufleteasca, istorie, religie, Dumnezeu
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cele mai frumoase plaje din Aruba: unde sa te relaxezi pe nisipul alb
- Curatarea pardoselilor din gresie, lemn si beton: ce detergent folosesti?
- Procedurile legale pentru import/export folosind containere maritime
- Top 5 cauze ale problemelor renale la caini si cum pot fi prevenite prin controale regulate?
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa