Manastiri in Bucovina (II): Manastirea Voronet

Biserica Sfintei Manastiri Voronet, cu hramul Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, a fost construita in 1488, in doar 3 luni si 3 saptamani (din 26 mai la 14 septembrie) si pictata in interior in 1496. Arhitectura sa este reprezentativa pentru stilul moldovenesc.

Legenda

Legenda “originii” Bisericii uneste pe vecie doua mari personalitati din destinul nostru national: ctitorul Manastirii, Voievodul Stefan cel Mare si Daniil Sihastrul, primul Staret al Manastirii, unul dintre cei mai mari Sfinti pe care i-a odraslit pamantul Moldovei, sihastru si duhovnic vestit.

In vremea Sfantului Cuvios Daniil Sihastrul, Manastirea a fost binecuvantata cu calugari, cu aleasa viata duhovniceasca, fiind o adevarata lavra a isihasmului romanesc.

Ctitori

In 1547, un uncenic al Sfantului Cuvios Daniil Sihastrul, Mitropolitul Grigore Rosca, erudit cu preocupari largi, a marit biserica adaugandu-i pe latura vestica un pridvor inchis, dupa care a inceput sa impodobeasca intregul lacas cu minunate fresce exterioare. Tot atunci a fost pictat si interiorul pridvorului.

In stanga usii de la intrare, sub Pisania din 1547, se afla zugravite chipurile celor doi ctitori ce se odihnesc sub lespede de piatra in biserica Manastirii: Mitropolitul Grigorie Rosca si Sfantul Daniil Sihastrul.

Albastrul de Voronet

Frescele de pe peretii exteriori, finalizate la numai un an de la moartea lui Petru Rares, apartin, alaturi de cele de la Probota, Humor, Moldovita si Arbore, epocii acestui domnitor. Culoarea dominanta a Manastirii este albastrul – albastrul de Voronet.

Teme principale in pictura exterioara

Fatadele pridvorului sunt utilizate pentru reprezentarea unor teme de care Mitropolitul Grigore Rosca se atasase in mod special: pe contrafort, Sfantul Gheorghe omorand balaurul, spre nord, Vamile vazduhului

Fatada de vest devine o imensa scena pe care se desfasoara in culori stralucitoare - Judecata de Apoi -  o uriasa compozitie, unica in arta intregului Orient Crestin.

Pe peretii exteriori ai bisericii Sfantul Stefan cel Mare, iconografia urmeaza liniile traditionale. Pe peretii absidei Altarului si  pe absidele laterale, Procesiunea tuturor Sfintilor din Vechiul si Noul Testament se indreapta spre Rasarit catre Mantuitorul Iisus Hristos.

Fatada de sud reprezinta Arborele lui Iesei si Profetii Vechiului Testament incadrati pe coloanele verticale de filosofii greci. Pe fatada de nord sunt reprezentate Imnul Acatist al Bunei Vestiri si cateva imagini din Geneza.

Descrierea interiorului

Restaurarea aproape integrala a picturii interioare ne dezvaluie in toata stralucirea lor cateva compozitii remarcabile.

Deasupra usii de la intrare in Pronaos se afla, sub inscriptia in piatra ce atesta numele ctitorului si data inaltarii o minunata Icoana a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus.

In bolta pronaosului straluceste imaginea Fecioarei, Oranta, inconjurata de Sfintii Melozi, Cosma, Teofan, Roman – dulce cantatorul si Ioan Damaschin.

O candela aprinsa vegheaza mormantul Sfantului Daniil Sihastrul de unde obstea Manastorii ia binecuvantare pentru slujbele de dimineata, dupa-amiaza si de la miezul noptii.

Naosul este dominat de cupola centrala in care este pictat Iisus Hristos Pantocrator. Privirea Sa coboara cutremurata de dramatismul Icoanelor din Drumul Crucii.

Tabloul votiv, Voievodul Stefan cel Mare este protejat de Sfantul Gheorghe, inchina Biserica Mantuitorului.

In final….

In anul 1785, dupa anexarea Bucovinei la Imperiul Habsburgic, viata monahala s-a interrupt. S-a reluat in anul 1991 cu obste de calugarite, sub staretia Stavroforei Irina Patescu.

Prin tot ceea ce a fost si este, Sfanta Manastire Voronet eternizeaza frumusetea, gandirea, jertfa si credinta neamului romanesc. Credinta creste prin puterea artei si arta izvoraste din credinta

Nota obtinuta:
10 (4 voturi)
5900 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Nicoleta-Curelea Vineri, 04 Februarie 2011

Etichete pentru acest articol:

manastiri ortodoxe, albastrul de voronet, credinta ortodoxa


S-ar putea sa va intereseze si:

In ciuda faptului ca nu are o vechime seculara precum celelalte cladiri din Cetatea [..]
citeste si comenteaza
Aflata in vecinatatea (si umbra) Cimitirului Vesel din Sapanta manastirea Peri este una [..]
citeste si comenteaza
Fiindca foarte putina lume stie de existenta acestui schit, aflat langa Ploiesti, iata ca [..]
citeste si comenteaza
Cum eu sunt de loc din frumosul tinut al Bucovinei m-am gandit sa va prezint in acest [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Inca din primii ani de scoala, de la orele de istorie ne raman tiparite in memorie doua denumiri [..]
citeste si comenteaza
Ne duce cu gandul la povestea in care frumoasa fata este salvata din somnul sau profound de print, [..]
citeste si comenteaza
M-am certat cu luna cand te-am visat aseara...dar ma privea tacuta...oare cine e de vina? Stelele [..]
citeste si comenteaza
Elevi sau chiar studenti, cu o cariera in curs de dezvoltare sunt respinsi adesea din diferite [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate