Manastirea Turnu
Aflata in imediata apropiere a Ploiestiului, Manastirea Turnu asteapta mereu pe cei cu evlavie, chiar daca nu este asa de celebra ca alte lacase de cult de la noi din judet.
Sfanta Manastire Turnu este asezata pe vatra unei stravechi asezari omenesti ce are peste doua milenii de existenta continua. Aici s-au descoperit ruinele unui sat dacic si, in imediata lui apropiere, ruinele unei terme dintr-un castru roman.
Prima mentionare a Targsorului ca localitate este intr-un hrisov din 6 august 1413 dat de Voievodul Mircea cel Batran ce cuprinde acordarea unor privilegii domnesti negustorilor. Cu aceasta incepe perioada de inflorire a cetatii Targsor. Construit pe o movila naturala, strajuita de ziduri puternice si inconjurata de raul Leaota, orasul era un bun adapost pentru domnitori, boieri si negustori. Insemnatatea lui a crescut datorita pozitiei sale pe drumul comercial ce lega Brasovul si Europa Apuseana de Constantinopol, determinand voievozii sa construiasca aici o curte domneasca.
Cronica Cantacuzinilor ne marturiseste ca cel dintai care a facut manastire prin 1427 in acest targ este Vlad Dragulea Voievod, tatal lui Vlad Tepes.
Domnitorul Vladislav al II-lea locuieste o perioada la Targsor unde ridica o biserica in anul 1447.
Marele voievod Vlad Tepes (1448, 1456-1462, 1476), de asemenea, lasa marturie peste veacuri aici, la Targsor, o frumoasa biserica in interiorul curtii domnesti.
Pisania pastrata peste veacuri mentionand data sfintirii - 24 iunie 1461 - si hramul Sfantului Mare Facator de Minuni si Ierarh Nicolae, marturiseste credinta unui voievod atat de hulit precum Vlad Tepes. Perioada cea mai frumoasa a Targsorului este legata de Sfantul Binecredincios Voievod Neagoe Basarab (1512-1521) care il numara intre „cetatile domniei mele”. Cele mai multe hrisoave ale acestui de Dumnezeu cinstitor voievod sunt emise de la Targsor.
Matei Basarab Voievod ridica si el o biserica (dupa cum spune cronica) ale carei ruini se mai vedeau inca pe la jumatatea veacului al XX-lea. Ca urmare a comertului infloritor negustorii de aici ridica in anul 1536 langa ruinele termei romane o biserica care va ramane nepictata cunoscuta mai tarziu ca Biserica Alba avand ocrotitori pe Sfantul Ierarh Nicolae si Sfantul Mare Mucenic Pantelimon.
In anul 1752 domnitorul Grigorie II Ghica inchina Manastirea Turnu Manastirii Sfantul Pantelimon din Bucuresti pentru ca printr-o dare anuala egumenii de la Targsor sa ajute spitalul saracilor de la aceasta manastire.
Urmeaza apoi o perioada de decadere a manastirii pricinuita de desele razboaie ruso-austro-turce si de necucernicia oamenilor. Spre sfarsitul secolului al XIX-lea ultimul staret, Arhimandritul Ruvim, este nevoit sa construiasca o noua biserica si chilii la celalalt capat al mosiei manastirii, la Crangul lui Bot (actualul Targsorul Nou). Egumenul Ruvim moare insa in chip misterios, obstea monahala de atunci se risipeste, iar mosia manastirii ramane in administratia Eforiei Spitalelor Civile pana la anul 1948.
Pentru rugaciunile sfintilor ctitori, Bunul Dumnezeu lumineaza pe cativa clerici care cer reactivarea manastirii in iunie 1997 vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist cu a carui binecuvantare sfantul locas reinvie. In luna august a anului 1997 sunt transferati primii trei vietuitori de la Manastirea Sfantul Nicolae-Balamuci care reinnoada firul sfintelor slujbe dupa tipicul manastiresc.
Asa ca de acum sunteti asteptati cu totii la Manastirea Turnu de langa Ploiesti. Cu traseul 17 de langa Gara de Vest ajungeti, in doar, 20 de minute acolo.
Postat de: Robert-Codescu Vineri, 28 Ianuarie 2011
manastiri in Romania, manastiri ortodoxe, pelerinaje
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa
- Beneficiile otetului de mere: utilizari in bucatarie si sanatate
- Secretele unei petreceri reusite: 5 reguli de care sa tii cont
- Tipuri de saltele pentru anumite categorii de oameni si/sau obiceiuri de dormit
- Sanatatea cerebrala: care sunt investigatiile care ajuta in evaluarea acesteia?