In inima secuimii
Sunt multe destinatii turistice in Romania pe care multi dintre noi nu le-am vazut inca, iar pentru ca am fost de curand la Sovata, va povestesc tuturor cum am pus mana pe o harta cu Tinutul Secuiesc si am trasat doua linii: din cel mai vestic catre cel mai estic punct si din cel mai nordic catre cel mai sudic punct! Rezultatul: la intersectia celor doua linii era Odorheiu Secuiesc si atunci mi-am spus ca este obligatoriu sa fac o excursie aici, in inima secuimii.
Cei 47 de kilometri dintre Sovata si Odorheiu Secuiesc se pot parcurge si pe jos, pentru placerea calatoriei, dar pentru 10 lei puteti sa luati microbuzul de la autogara Sovata. Dupa ce treceti prin Praid, Corund si Lupeni ajungeti in cele din urma in Odorheiu Secuiesc. Pentru cei cativa dintre dumneavoastra care nu stiti inca acest amanunt, mentionez ca Odorheiu Secuiesc este municipiu, deci o localitate destul de mare.
Indiferent daca veti zice in maghiara Székelyudvarhely, in germana Oderhellen, in latina Areopolis, lucrurile stau la fel cu Odorhei, adica statistica iti va dovedi inca odata ca aici este inima secuimii, fiindca, la ultimul recensamant oficial (cel din 2002) din cei 36.948 locuitori ai municipiului, 35.357 (95,75%) erau maghiari (secui). Asa ca si Kürtőskalács (cozonacii secuiesti) au un gust mai deosebit pe aceste meleaguri.
Cand coborati din microbuz in autogara din Odorhei, vezi in fata un deal, in spate un deal, la stanga un deal, la dreapta un deal, te simti ca intr-un cazan imens, insa cu peisaje spectaculoase. Veti fi fascinati de cladirile tipice ale acestor locuri, asadar, iata o scurta lista cu obiective turistice din Odorheiu Secuiesc:
· Casa memoriala Tompa Laszlo;
· Capela Jezus;
· Cetatea Szekely Tamadt;
· Muzeul Haaz Reszo ;
· Primaria;
· Parcul Central;
· Statuia lui Orban Balazs;
· Colegiul Reformat
· Bustul printului Szent Imre;
· Biserica Unitariana;
· Baile Szejke;
· Castrul roman;
· Statuia Secuiul de Fier;
· Biserica si Manastirea Franciscana
Fara indoiala ca lista ar putea continua si cu multe alte obiective cel putin la fel de interesante, insa nu vreau sa va stric surpriza si va voi lasa dumneavoastra placerea sa le descoperiti la fata locului. Pentru cei mai sceptici, mentionez ca locuitorii din Odorhei, chiar daca sunt in majoritate covarsitoare de nationalitate maghiara vor sti sa va dea indicatiile (este adevarat, mai greoi!) si-n limba romana.
Experienta personala
In Odorheiu Secuiesc, ca in multe alte orase din Romania, sunt destui cersetori sau … poate ca nu. Intamplarea a facut sa fiu abordat de doi copilasi foarte brunetei care-mi cereau bani in ungureste, le-am spus in romaneste: „Nu inteleg ce ziceti!”, „Ne dai si noua un ban!?” a zis unul, „Baaa, asta e Robert al nostru!” a exclamat celalalt si intr-adevar m-am uitat mai bine erau „ai mei din cartierul Radu De La Afumati”. Mi-au explicat - dupa ce am „contribuit” cu un banut - ca la Odorhei viata este mult mai buna ca la Ploiesti, de parca ar fi fost alta tara. Chiar nu stiu daca cei doi ar putea fi un barometru pentru nivelul de trai, dar daca s-au deplasat 216 kilometri (distanta Odorheiu Secuiesc – Ploiesti) probabil ca si ei or avea dreptate pana la un anumit punct.
O sa-mi permit sa va mai dau, informativ cateva distante kilometrice in afara celor mentionate anterior: Bucuresti (274 Km.), Miercurea-Ciuc (51 Km.), Targu Mures (102 Km.), Craiova (356 Km.), sau 281 km. pana la Iasi. Chiar daca era toamna si frunzele picau in continuu din pomi, orasul era foarte curat, cine stie poate au fost informati ca vin eu si voi scrie acest articol sau poate ca asa este curatenia de regula in oras.
Chiar daca Odorheiu Secuiesc este atestat documentar inca din anul 1301, in prezent nu mai sunt pastrate multe cladiri din perioada Evului Mediu ca in alte localitati transilvanene. Totusi, Odorhei ramane un oras interesant si inedit, pe care va recomand cu caldura sa-l descoperiti si dumneavoastra, pentru ca merita.
Va mai zic doar ca avem o tara superba care ne asteapta sa o descoperim, sa o admiram si sa ne bucuram cu totii de ea, asa ca vizitati Romania!
Postat de: Robert-Codescu Joi, 22 Noiembrie 2012
oferte turistice, despre secui, turism romania, obiective turistice in Romania
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa
- Beneficiile otetului de mere: utilizari in bucatarie si sanatate
- Secretele unei petreceri reusite: 5 reguli de care sa tii cont
- Tipuri de saltele pentru anumite categorii de oameni si/sau obiceiuri de dormit
- Sanatatea cerebrala: care sunt investigatiile care ajuta in evaluarea acesteia?