Biserica romano-catolica din Vatra Dornei

Multi dintre cititorii rubricii “Pelerinaje” ne-au cerut detalii si amanunte despre biserica romano-catolica din statiunea suceveana Vatra Dornei. Din acest motiv redactia FemeiaStie.ro a decis detasarea unui redactor, in acest loc mirific, in vederea realizarii unui material “direct de la fata locului”, din aceste considerente in continuare veti avea oportunitatea lecturarii acestui scurt articol.

Amplasata in centrul statiunii Vatra Dornei, pe strada Mihai Eminescu la numarul, undeva vizavi de spitalul din localitate si-n apropierea Primariei municipiului, biserica romano-catolica “Schimbarea la fata a lui Isus” (hram praznuit pe 6 august) este o biserica seculara construita undeva in anul 1905. Aceasta biserica a fost construita chiar pe locul unde s-a aflat anterior o biserica de lemn, care, la randul ei, fusese mutata in anul 1895 in cimitirul catolic si transformata in capela mortuara. Practic constructia actualei biserici a inceput odata cu mutarea celei vechi in cimitir (1895) si s-a incheiat odata cu sfintirea ei (1905), multi dintre enoriasi indoindu-se ca aceasta va mai fi gata si denumind-o “Biserica celor doua secole”, facand aluzie la faptul ca lucrarile de constructie, au inceput in secolul al XIX-lea si s-au incheiat in secolul al XX-lea.

 

La momentul construirii ei, aici in Vatra Dornei exista o importanta comunitate catolica ai carei numar de credinciosi a evoluat odata cu timpurile. Astfel, in perioada regimului comunist, numarul credinciosilor romano-catolici din Vatra Dornei s-a micsorat in mod continuu si constant, majoritatea lor emigrand in Germania, deceniile care au urmat acestor tumultoase evenimente, situatia romano-catolicilor din statiunea Vatra Dornei nu a inregistrat cresteri sau scaderi semnificative, mentinandu-se undeva in jurul cifrei de 250 de familii cu aproximativ 400 de credinciosi.

 

In zilele noastre biserica romano-catolica a devenit nu numai un loc de intalnire a credinciosilor catolici de aici, ci si un adevarat obiectiv turistic, multi dintre turistii ajunsi aici indreptandu-si pasii si blitzurile aparatelor foto spre aceasta cladire. Si fiindca a va da mai bine seama de grandoarea acestei constructii va v-om lasa cateva date tehnice despre ea: construita in stil roman simplu, cu unele adaugiri in stil gotic. Biserica are trei nave si urmatoarele dimensiuni: lungime - 25 m, latime - 14 m si inaltimea de 35 m.

 

Totusi recomandarea calduroasa a redactiei FemeiaStie.ro ramane aceiasi ca intoteauna, nu ne credeti pe cuvant si mergeti chiar dumneavoastra si vizitati aceasta biserica seculara, care vine sa vorbeasca tuturor despre trecutul nostru, despre ceea ce suntem acum si incotro ne indreptam. Insa semnatarul acestor randuri se exonoreaza de orice responsabilitate, daca va veti indragosti si veti deveni dependenti, de aceste spectaculoase locuri, peisaje si cladiri din Tara Dornelor.

Nota obtinuta:
10 (7 voturi)
2599 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Robert-Codescu Luni, 12 Ianuarie 2015

Etichete pentru acest articol:

biserici catolice, biserici vatra dornei


S-ar putea sa va intereseze si:

Fiecare dintre noi ajunge la un moment dat in viata sa intr-un impas: financiar, [..]
citeste si comenteaza
Fiindca foarte multi dintre dumneavoastra, cei care ne cititi, ne-ati cerut informatii [..]
citeste si comenteaza
Ca reper, pe harti, se poate lua localitatea Magura, manastirea fiind plasata in imediata [..]
citeste si comenteaza
La mai putin de cinci kilometri de Ploiesti se afla unul dintre cele mai cunoscute [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Un invatat spunea „Toate ideile geniale sunt simple, dar nu toate ideile simple sunt geniale!”. [..]
citeste si comenteaza
Recunosc ca citisem multe materiale despre cat de frumos si atractiv este orasul Galati, dar eu [..]
citeste si comenteaza
Asa cum si dumneavoastra banuiti un alt muzeu al ceasului nu exista la noi in Romania, in afara [..]
citeste si comenteaza
Unul din simbolurile si legendele orologeriei este fara indoiala si ceasul Vostok. Spun simbolurile [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate