Oferte turistice in Romania: Schitul Ostrov

Daca ati citit articolul despre Calimanesti-Caciulata, poate sunteti interesate sa aflati cate ceva despre Schitul Ostrov din aceasta zona.

Este locul care m-a confuzat total, fiindca pe acelasi panou explicativ gasesti si denumirea de Schitul Ostrov si pe cea de Manastirea Ostrov, astfel ca la ora cand scriu acest articol nu am nici cea mai vaga idee care este statutul bisericesc al acestui lacas. Astfel ca in continuare voi trece in revista DOAR informatiile de care sunt sigur!

Locatia

Manastirea Ostrov se afla undeva pe o insulita formata in amonte de barajul de la intrarea (dinspre Ramnicu Valcea) in orasul Calimanesti.

 

Primul schit pentru calugarite

Schitul Ostrov este considerat a fi primul asezamant monahal de pe teritoriul actualei Romanii, pentru calugarite, lucru mentionat si in istoricul schitului afisat la intrare.

 

Hramul manastirii

Manastirea are hramul Nasterea Maicii Domnului, hram ce se praznuieste in fiecare an la 8 septembrie. Sfatul meu este sa evitati totusi aceasta zi, fiindca locul se umple de cersetori si lume dubioasa.

 

Pictura manastirii

A fost executata in perioada 1752-1760 si se pastreaza si-n ziua de azi, este opera pictorului grec Dimitrios si a unui ajutor al lui. In anii 1987-1988, cand au fost facute unele reparatii bisericii, s-a restaurat si pictura. In biserica se pastreaza Icoana Maicii Domnului facatoare de minuni, despre care se spune ca tamaduieste boli si diferite neputinte.

Parcul

Manastirea avea un superb parc ce a fost distrus in anii '70 de lucrarile barajului de aici; in zilele noastre se fac eforturi considerabile la aducerea parcului de la Ostrov la stadiul de dinaintea construirii barajului. Momentan insa, doar curtea interioara a schitului reuseste sa mai reaminteasca de splendoarea acestui parc prin multitudinea de flori de aici.

 

Mit & Adevar

Chiar daca documentele atesta ca Manastirea ar fi ctitoria lui Neagoe Basarab si a sotiei sale Despina, in hrisovul din 26 aprilie 1500 spunandu-se ca “…iata am vazut-o parasita de la binecinstitorii, sfant-raposatii domni mosii si stramosii nostri”, se pare ca sfantul lacas a fost zidit de insasi Mircea cel Batran in 1388. Potrivit legendei, Despina se va retrage maica aici, dupa moartea sotului sau, schimbandu-si numele in Platonida si va deveni stareta peste nu mai putin de 60 de maicute timp de 33 de ani, pana la trecerea ei in nefiinta.

 

Peisajul zonei

Unul de maxim efect, in fata Oltul, in spate, Oltul, la stanga Oltul, la dreapta Oltul si peste raul Olt padurile imbracate in ruginiul toamnei.

 

P.S. Este singurul loc din Romania unde am vazut maicute in vesminte monahale facand betoane la sapa si lopata, eu unul ma gandesc ca totusi s-ar fi putut imprumuta betoniera de la Manastirea Cozia, care in ziua aceea statea degeaba in curtea manastirii. In rest, cersetorii sunt aceiasi pe care ii stiti de la Cozia si Turnu, dar cu alt haine si alte texte.

Eu va doresc si dumneavoastra sa ajungeti aici si poate reusiti sa aflati de schit sau manastire!

Nota obtinuta:
9.3 (12 voturi)
5507 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Robert-Codescu Duminică, 13 Noiembrie 2011

Etichete pentru acest articol:

manastiri in Romania, pelerinaje


S-ar putea sa va intereseze si:

Misterios, meleagul acesta ce incanta prin frumusete, maretia Creatiei incluse si [..]
citeste si comenteaza
Unul dintre obiectivele turistice din Busteni, pe langa care trecusem de sute de ori [..]
citeste si comenteaza
Manastirea Agapia formata din manastirea propriu-zisa si satul ce o inconjoara, este una [..]
citeste si comenteaza
Ca in fiecare an, Miriam Turism va ofera pelerinaje pe urmele ortodoxiei: Grecia, Egipt, [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Cu siguranta ca unul din brandurile orologere de faima mondiala este si Cartier. Infiintata in anul [..]
citeste si comenteaza
O excelenta carte aparuta in aprilie 2016, editata la Asociatia pentru Educatie si Dezvoltare [..]
citeste si comenteaza
Daca va ganditi sa faceti o excursie la Castelul Reginei Maria de la Balcic, iata cateva informatii [..]
citeste si comenteaza
Inca de la inceputul articolului tinem sa mentionam ca nu s-a gresit amplasarea acestui articol la [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate