Schitul Sfantul Nicolae Chitorani
Fiindca foarte putina lume stie de existenta acestui schit, aflat langa Ploiesti, iata ca este cazul si momentul sa va povestim si dumneavoastra despre acest lacas de cult. Si deoarece informatiile online sunt destul de putine ne-am decis sa ne deplasam la fata locului pentru o scurta sedinta foto si de informare.
Schitul (manastirea) Sfantul Nicolae Chitorani
Chiar daca pe toate indicatoarele rutiere scrie „Manastirea Sf. Nicolae”, lacasul este de fapt un schit si nu o manastire; este un schit de calugari, avand hramul (cum altfel) Sfantului Mare Ierarh Nicolae ce se praznuieste in fiecare an pe data de 6 decembrie; staretul schitului este protos. Casian Costache.
Biserica Schitului Sfantul Nicolae, Chitorani dateaza de la sfarsitul secolului al XlV-lea. Ultimele restaurari ale bisericii au avut loc in anii 1921,1956 si 2007. Biserica este din lemn, grinzile fiind imbinate, ca si la bisericile din Maramures, in „coada de randunica”. Tarnosirea bisericii a avut loc la ultima restaurare cea din anul 2007. Singura marturie scapata de vitregia timpurilor si de reparatii este un brau din lemn in forma de funie impletita ce inconjoara fatadele schitului de jur imprejur. Clopotnita este construita la 8 m vest de pridvor, din zid la parter si scandura la etaj, in forma patrata cu acoperis din sindrila; tot aici in incinta schitului se afla si cimitirul catunului.
Localizare
Schitul Sfantul Nicolae se afla in catunul Valea Ortei din satul Chitorani, din comuna Bucov, de langa Ploiesti, judetul Prahova. Pe drumul DN 1B ce leaga Ploiestiul de Buzau, la circa 10 Km. de oras ajungem la stadionul din Chitorani. De la stadionul „Constantin Oprea”, de aici din Chitorani se face, exact peste drum, o ulita (asfaltata) printre dealurile de vie, dupa vreo 3 Km. de mers veti da in sfarsit peste Schitul Sf. Nicolae din Chitorani! Se poate ajunge atat cu auto propriu, dar si cu traseu 38 din Ploiesti (doar autobuze private), de asemenea daca optati pentru varianta feroviara, trebuie sa aveti in vedere ca distantele ar fi urmatoarele: 1,5 km pana la sosea, 3 km spre Ploiesti pana in marginea sudica a satului Chitorani si de aici de la stadion exact cum a fost precizat si mai sus. Stiu ca sunt foarte multe detalii trecute aici la localizare, insa nu as vrea sa va rataciti din cauza indicatiilor mele incomplete si superficiale. Daca aveti oportunitatea sa ajungeti intr-o zi insorita de toamna veti fi fericitii privitori ai unui peisaj de poveste cu viile pe rod si cu orasul Ploiesti vazut in departare, asa ca sfatul meu este sa alegeti acest anotimp pentru vizitare!
Legenda si Adevar
Ca peste tot pe unde sunt lacase de cult seculare si aici, la Schitul Sfantul Nicolae umbla tot felul de povestiri si legende spuse din gura-n gura, pe care localnicii vor fi bucurosi sa vi le spuna la un pahar de vin facut chiar de ei; se spune ca Schitul Sfantul Nicolae a fost ctitorit in anul 1396 de coana Tinca Maracineanca, ca lacas de rugaciune pentru locuitori din aceste bogate locuri. Dovada a existentei in timp, a acestui monument este si piatra de mormant din dreapta pronaosului in care se spune ca este asezat pentru odihna vesnica protosinghelul Macarie, slujitor al bisericii si ctitor, decedat in anul 1524. De asemenea, gasim aici si piatra de mormant a doamnei jupanita Stanca, datata 1756, in vremea domniei lui Constantin Nicolae Mavrocordat.
Cu siguranta merita sa se faca un efort pentru a ajunge la acest lacas de inchinaciune!
Si daca totusi aveti nevoie de un ghid, un indrumator, o calauza, un tovaras de drum, nu ezitati sa cereti ajutor subsemnatului (pasionat de turism si pelerinaje, Robert Codescu)
Postat de: Robert-Codescu Marți, 20 Decembrie 2011
pelerinaje
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- 5 ingrediente de evitat in samponul tau si de ce
- Cat dureaza o interventie pentru implantarea unei proteze de genunchi?
- Sfaturi pentru un zambet de invidiat: cat de des e bine sa mergi la dentist?
- 5 mituri comune despre casele de amanet si adevarul din spatele lor
- Transformarea pielii cu retinal: ingredientul de 10 ori mai puternic decat retinolul