Manastirea Peri. Manastiri in Maramures
Aflata in vecinatatea (si umbra) Cimitirului Vesel din Sapanta manastirea Peri este una din cele mai spectaculoase si marete manastiri din Romania.
In materialul mai jos prezentat aflati detalii chiar din inima Maramuresului.
Cu cei 75 de metri ai sai, Manastirea Peri se afla in Cartea Recordurilor ca fiind cea mai inalta manastire din lemn (de stejar) din lume. Povestea manastirii incepe undeva in anul 1391, atunci cand nepotii domnitorului Dragos Voda au daruit Manastirii Sapanta-Peri terenuri si bunuri, aici fiind ridicata o biserica din piatra. Totusi, vremurile nu au fost de partea manastirii care, dupa trei secole, a fost distrusa de catre cotropitori habsburgi in timpul rascoalei din anul 1703. Totusi, credinta neclintita a maramuresenilor a facut ca manastirea Sapanta Peri sa fie reinfiintata in anul 1997, in hotarul satului Sapanta, din dorinta de a reinnoda traditia istorica a vechii Manastiri Sfantul Mihail, din Peri - Maramures, astazi pe teritoriul Ucrainei. Si fiindca pe celalalt mal al raului Tisa (cel ucrainian), se aflau romani cu credinta ortodoxa romaneasca maramuresenii din Romania au decis sa cladeasca o manastire asa de mare incat turla manastirii sa fie vizibila de la o distanta de 5 km peste Tisa.
Turnul manastirii, inconjurat de alte 4 turnuri mai mici, are o inaltime de 54 de metri , iar inaltimea totala este de 75 de metri, fiind mai inalta decat Statuia Libertatii din New York. Manastirea Sapanta-Peri este placata cu 8,5 kg de aur, iar crucea, inalta de 7 m, este invelita cu patru kg de aur, insa datele tehnice palesc atunci cand este vorba de amplasament si peisajul inconjurator. Parcul dendrologic si padurea seculara ce inconjoara manastirea, chiliile si altarul de vara iti vor da un sentiment pe care nu l-ai mai intalnit si la alte manastiri romanesti. Iti va fi foarte greu sa gasesti un unghi de unde sa fotografiezi manastirea integral, fiindca padurea ce-o inconjoara iti va restrange in mod covarsitor posbilitatile de fotografiere; poate “folosindu-te” de un pom mai inalt.
Manastirea Sapanta Peri a primit, din anul 2005, o obste de maici, care a continuat lucrarile de constructie incepute anterior si care fac eforturi pentru definitivarea lucrarilor la aceasta spectaculoasa manastire.
Cine stie, poate ca lipsa de promovare s-a datorat, in mare parte, si materialelor pretioase (aur) folosite la realizarea crucii din varful manastirii (cea care consfinteste recordul mondial), care in aceste vremuri tulburi ar putea deveni tinta hotilor si profanatorilor de lacase de cult.
Indiferent care ar fi motivul acestei slabe campanii de reclama facuta manastirii Peri din Sapanta, redactia FemeiaStie.ro va continua sa publice articole despre locurile de exceptie si spectaculoase, pe care noi, romanii, in goana noastra cotidiana uitam cu totul de ele si care, chiar daca nu recunoastem, ne aduc o liniste sufleteasca si o pace interioara pe care nu le gasim in alte parti. Asa ca nu ratati (atunci cand ajungeti in aceasta zona) Manastirea Peri pe care o veti repera de la mare distanta!
Postat de: Robert-Codescu Joi, 05 Decembrie 2013
manastiri in Romania, manastiri in maramures, manastirea peri
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Transformarea pielii cu retinal: ingredientul de 10 ori mai puternic decat retinolul
- Top 5 motive pentru care anvelopele de vara Barum sunt o alegere excelenta
- Cum sa-ti rambursezi creditul mai rapid: strategii eficiente
- Ce sa porti la o conferinta de afaceri: idei de tinute office chic
- Costul fatetelor dentare: cum poti sa iti planifici financiar pentru un zambet perfect?