Sinagoga Beth Israel, din Ploiesti
Ca Ploiestiul este plin de cladiri monument istoric se stie deja, ca Ploiestiul este o comunitate relgioasa diversa se stie deja, ca Ploiestiul este un oras deosebit se stie deja, singurul lucru care nu se stia prea bine este ca in Ploiesti exista o sinagoga evreiasca veche de peste un secol.
Acesta este si motivul pentru care, in continuare, veti putea lectura un articol “direct de la fata locului”, despre Sinagoga Evreiasca Beth Israel din (mereu) spectaculosul oras Ploiesti!
Fara nicio indoiala ca una din cele mai active si puternice comunitati evreiesti a existat aici la Ploiesti de secole, mai exact, undeva pe la sfarsitul secolului al XIX-lea se putea vorbi despre comunitatea evreiasca din comuna (pe atunci) Ploiesti. Tocmai de aceea, undeva prin anul 1882, Ilie Zachary, beneficind, intr-o prima faza de un imobil, a inaugurat la data de 24 septembrie 1901 Templul Israilitilor de Rit Occidental (cum se numea initial sinagoga). Odata cu inaugurarea acestui templu si avand recunoastere de comunitate locala evreiasca, numarul evreilor a inceput sa creasca. Urmarea a fost aproape fireasca, astfel ca la data de 28 septembrie 1903 s-a luat hotararea de “a se cladi un local propriu pentru Casa Domnului”. Totusi, lucrurile s-au tot amanat si de abia la data de 10 august 1910, Primaria orasului Ploiesti va acorda Comunitatii lsraelite, permisiunea construirii “in acest oras strada Basarabilor Nr. 7 un templu de zid masiv acoperit cu tabla de fier intocmai dupa planul prezentat si vizat de catre serviciul tehnic comunal”. Astfel, au fost lansate invitatiile la ceremonia de punere a pietrei fundamentale a templului pentru data de 17 aprilie 1911 si s-a redactat totodata un document care a fost pus la bazele asezamantului sfant si care-i mentiona atat pe conducătorii de la acea vreme ai tarii, cat si pe membrii comitetului executiv.
Cert este ca la momentul inaugurarii in Ploiesti existau 6 sinagogi, 2 scoli primare, 2 cimitire, un hotel si o baie (ale comunitatii evreiesti), dar dimensiunile Sinagogii Beth Israel, au impus-o inca de atunci cu numele de “Marea Sinagoga Evreiasca din Ploiesti”. Petrolul a fost prosperitatea si progresul, dar si distrugerea si declinul Ploiestiului, fiindca bombardamentele de la 1 august 1943 a fortelor aliate din Cel De-al Doilea Razboi Mondial au facut ca singura sinagoga a orasului sa ramana Marea Sinagoga Evreiasca Beth Israel.
In timpul regimului comunist sinagoga era incadrata drept “Notariatul de Stat” si “Gradinita Partidului”, iar dupa evenimentele din decembrie 1989 s-au facut demersuri ample pentru restaurarea si renovarea acestei spectaculoase cladiri. Astfel, la data de 13 noiembrie 2007, Sinagoga Beth Israel este reinaugurata in prezenta autoritatilor locale si a unor importante personalitati ale comunitatii evreiesti. Conform datelor de la Institutul National de Statistica, la acea vreme, in comunitatea evreiasca de la Ploiesti mai traiau 41 de evrei, iar alti 46 de membri ai comunitatii proveneau din casatorii mixte.
Cu speranta ca religia va permite, imi iau libertatea de a va invita si pe dumneavoastra sa vizitati, Marea Sinagoga Evreiasca Beth Israel de pe strada Basarabilor, numarul 12, din spectaculosul meu oras, Ploiesti!
Postat de: Robert-Codescu Joi, 01 Mai 2014
sinagoga ploiesti, despre evrei, comunitate evrei
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cum sa te imbraci la o cina romantica? 5 sfaturi utile
- Drepturile pasagerilor: tot ce trebuie sa stii inainte de zbor
- Ce trebuie sa stii despre asigurarea RCA cand inchiriezi o masina?
- Beneficiile utilizarii produselor de curatenie profesionale in gospodaria ta
- 3 sfaturi utile pentru curatarea si intretinerea pardoselilor