Casa Luca Elefterescu, din Ploiesti

Una din cladirile, monument istoric, ale municipiului Ploiesti (datata 1890), propusa pentru demolare, de catre autoritatile comuniste,  la sfarsitul  anilor ’60 din secolul al XX-lea, era cea de pe (actuala) strada Nicolae Simache Nr. 1.

Pentru evitarea acestui „dezastru”, profesorul de istorie Nicolae Simache, propune autoritatilor locale, mutarea Muzeului Ceasului, infiintat de el in anul 1963, intr-o sala din Palatul Culturii, in aceasta casa care isi pastrase intacta si neschimbata, arhitectura de sfarsit de secol al XIX-lea, asta in ciuda cutremurului din 1940 si a bombardamentelor asupra Ploiestiului din timpul celui De-al Doilea Razboi Mondial.

muzee

Decizia autoritatilor comuniste era legata si de istoricul cladirii care apartinuse lui Luca Elefterescu, liderul conservatorilor prahoveni, fost deputat si prefect al judetului si care ar fi putut aminti “oamenilor muncii” despre vremurile democratiei la romani, mai ales ca Luca Elefterescu se numarase printre participantii la miscarea antimonarhista, cunoscuta sub denumirea de Republica de la Ploiesti.

Cel mai important lucru al inceputului anilor ’70 a fost mutarea Muzeului Ceasului in Casa Luca Elefterescu si refacerea planurilor urbanistice zonale care nu mai includeau demolarea acestei superbe cladiri care a ajuns la venerabila varsta de 125 de ani. Cutremurul din 1977 a afectat usor si structura de rezistenta a cladirii, insa autoritatile comuniste nu au considerat, niciodata, necesara o restaurare a imobilului.

Evenimentele din decembrie ’89, au gasit acest superb imobil in proprietatea tuturor (Ministerul Culturii, Consiliul Judetean, Ministerul Turismului si a Consiliului Local), totusi responsabilitatea lucrarilor de intretinere si reabilitare a cladirii erau pasate de la o institutie la alta, nimeni nefiind dispus sa investeasca bani intr-o institutie muzeala. Cum se intampla intotdeauna, in astfel de situatii, cladirea incepe sa se degradeze de la un an la altul, iar inscrierea ei in Lista Monumentelor Istorice din Romania cu seria PH-II-m-A-16296 fac operatiunea de restaurare tot mai costisitoare si mai indepartata.

Iata insa ca in anul 2013 (la o jumatate de secol de la inaugurarea muzeului) Consiliul Judetean Prahova, decide mutarea temporara (pana in august 2015) a Muzeului Ceasului in sala Auditorum din cladirea Muzeului Judetean de Istorie Prahova si demararea unor ample si necesare lucrari de restaurare a cladirii Casa Luca Elefterescu, readucandu-i (speram cu totii) stralucirea si grandoarea de secol XIX si scotandu-i in evidenta arhitectura sa in stil neogotic cu influente austriece.

In orice caz semnatarul acestor randuri isi ia angajamentul ferm, in fata cititorilor, sa revina cu un nou articol si cu noi fotografii dupa finalizarea acestor lucrari de consolidare si de restaurare!

Nota obtinuta:
10 (11 voturi)
2722 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Robert-Codescu Luni, 12 Ianuarie 2015

Etichete pentru acest articol:

muzeul ceasului, Palatul Culturii


S-ar putea sa va intereseze si:

Cea mai noua institutie muzeala prahoveana este, fara nicio indoiala, Muzeul Crama 1777 [..]
citeste si comenteaza
La intrarile in municipiu Ploiesti exista un indicator pe care scrie: „Bun venit in [..]
citeste si comenteaza
In anul 1857, Romania a inregistrat trei premiere mondiale: [..]
citeste si comenteaza
Ce poti face intr-o zi rece si ploioasa!? Ei bine, optiuni sunt multe, insa ai [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Aflata in vecinatatea (si umbra) Cimitirului Vesel din Sapanta manastirea Peri este una din cele [..]
citeste si comenteaza
Pe Elena Toma o stiu inca de la inceputurile mele in ale bloggingului, iar blogul ei gastronomic [..]
citeste si comenteaza
Una din cladirile, monument istoric, ale municipiului Ploiesti (datata 1890), propusa pentru [..]
citeste si comenteaza
As vrea sa calatoresc non-stop Dar deocamdata am un hop, Trebuie sa o fac c-un scop! [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate