Manastirea Brancoveanu

Manastirea Brancoveanu este o manastire ortodoxa din Romania, aflata la poalele muntilor Fagaras, in comuna Sambata de Sus, judetul Brasov.

 

 

Istoricul Manastirii

Manastirea Brancoveanu, cunoscuta si sub denumirea Manastirea Sambata de Sus, este un asezamant monahal de calugari. Primele dovezi ca a existat o bisericuta de lemn sunt de la inceputul secolului al XVII-lea. In anul 1696, domnitorul Constantin Brancoveanu (1688-1714) a construit vechea biserica in piatra si caramida. Spre a salva si intari ortodoxia, domnitorul a transformat manastirea cea veche, intr-o alta, mai mare cu calugari sihastri. Tot Constantin Brancoveanu infiinteaza la manastire, un atelier de pictura in fresca, o scoala de gramatici si o tipografie, dupa modelul brancovenesc aparut in ctitoriile domnesti.

La 15 august 1714 domnitorul, impreuna cu fii sai si cu ginerele sau, au fost declarati martiri. Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane la 21 iulie 1992 a canonizat pe Constantin Brancoveanu si cei patru fii si pe ginerele sau, fiind sarbatoriti in calendarul ortodox pe 16 august ca Sfintii Martiri Brancoveni. Domnitorul este primul ctitor al manastirii Brancoveanu.

Pana la distrugerea ei in noiembrie 1785, manastirea a fost condusa de egumenul Visarion, care a fost printre cei mai de seama stareti aproape 40 de ani.

Al doilea ctitor al manastirii Brancoveanu a fost Mitropolitul Nicolae Balan, care a inceput reconstructia in anul 1926, pastrand in interiorul bisericii pictura veche. A pastrat elemente arhitecturale din stilul brancovenesc. Sfintirea a fost facuta dupa razboi, in anul 1946.

Al treilea ctitor al manastirii a fost Antonie Plamadeala. Acesta a continuat lucrarea din 1985 de rezidire din temelie a incintei manastirii Brancoveanu. A restaurat vechii biserici pictura si s-au facut reparatii capitale, dar stilul brancovenesc a fost pastrat intact.

Noua biserica ce poarta hramul Sfintilor Martiri Brancoveni a fost sfintita in 15 august 1993, la 208 ani dupa daramarea ei din anul 1785.

 

Manastirea este alcatuita din:

biserica cea veche: mitropolitul Nicolae Balan a pastrat in interiorul bisericii pictura veche; arhitectura bisericii manastirii incadrandu-se in stilul brancovenesc. La exterior, decoratia in piatra, dar mai ales a pilastrilor sculptati si a panourilor de piatra traforata aflate in pridvorul bisericii dau o deosebita splendoare acestui monument;

biserica cea noua: pastreaza intru totul stilul intregii manastiri, stilul brancovenesc aparut la sfarsitul secolului XVII-lea;

chiliile si anexele: in anii 1976-1977 s-a incadrat suprafata aflata in proprietatea manastirii, s-a construit o noua poarta sculptata in lemn de stejar. Fantana care apare in documente din sec. al XVI-lea, a fost reconstruita, mai intai, de Mitropolitul Nicolae Balan, iar in zilele noastre s-a refacut in jurul sau un baldachin sculptat in lemn de stejar. Renovarea si extinderea altarului din padure, este tot o lucrare de renovare, unde se practica slujbele religioase in aer liber;

academia de la Sambata: unul din obiectivele cultural-religioase care intaresc frumusetea pe care o are Manastirea Brancoveanu. Academia Sambata - spiritualitate, cultura, arta, stiinta", a fost inaugurata din 15 august 2003. Academia este proiectata ca un loc unde sa se savarseasca conferinte pe teme religioase, culturale, stiintifice si artistice, fiind si centru international;

muzeul: muzeul a fost inaugurat in anul 1996, si este o colectie de obiecte, stranse de ctitorul Antonie. Sunt expuse icoane pe lemn din perioada brancoveneasca precum si icoane pe sticla pictate in centre transilvanene. De o mare valoare este colectia numismatica ce reuneste sute de monede antice. Urmeaza colectia obiectelor de cult ortodox cum ar fi: cruci, potire, discuri, etc. dar si obiecte care au apartinut altor culte. Amintita trebuie si colectia de vesminte ortodoxe, cuprinzand vesminte vechi in majoritate din Basarabia;      

biblioteca: biblioteca se afla in cladirea noua, alaturi de muzeu, cu picturi vechi pe sticla si obiecte de cult, detinand una din cele mai bogate colectii de carti si manuscrise vechi din secolele XIV-XIX. Ea detine astazi in jur de 35.000 volume de carte, la care se adauga inca 20.000, donate de ctitorul Antonie Plamadeala. De asemenea, aici se gasesc lucrari scrise in alfabetul Braille, destinate cititorilor cu probleme grave de vedere.

Un articol de: Carolina H.

Nota obtinuta:
10 (7 voturi)
2692 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Redactor-Colaborator Marți, 26 Martie 2013

Etichete pentru acest articol:

Manastirea Brancoveanu, manastiri ortodoxe


S-ar putea sa va intereseze si:

Ca reper, pe harti, se poate lua localitatea Magura, manastirea fiind plasata in imediata [..]
citeste si comenteaza
Daca ati citit articolul despre Calimanesti-Caciulata, poate sunteti interesate sa aflati [..]
citeste si comenteaza
In primul meu an de activitate, aici pe FemeiaStie.ro v-am povestit despre Baile [..]
citeste si comenteaza
Cum eu sunt de loc din frumosul tinut al Bucovinei m-am gandit sa va prezint in acest [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Cam de ce ar fi trist barbatul, Cum de i s-a desumflat aluatul, Oare ce l-ar putea nitel [..]
citeste si comenteaza
Frumusetea pe care am vazut-o odata si mi-a ramas intiparita in minte.... nu pot despre ea spune [..]
citeste si comenteaza
Se spune ca nu putem trai singuri, ca avem nevoie sa ne integram intr-o societate, sa respectam [..]
citeste si comenteaza
Dietele vegetariene capata din ce in ce mai multa notorietate in ziua de azi, pe masura ce carnea [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate