Despre Sighisoara si sighisoreni

Intrucat am observat ca toata lumea (inclusiv eu) vorbeste despre Cetatea Medievala a Sighisoarei, Festivalul Medieval Sighisoara si turnurile Sighisoarei, dar nimeni nu vorbeste despre sighisoreni si despre …. municipiul Sighisoara, mi-am strans gasca si am plecat intr-o noua incursiune in judetul Mures, la Sighisoara. Prin urmare, acest scurt articol este dedicat cu dragoste sighisorenilor.

Ce poti vedea in Sighisoara?

Chiar daca vei spune in latina Castrum Sex, sau in germana Schäßburg, ori in maghiara Segesvár, este clar pentru toata lumea ca te referi la municipiul Sighisoara din judetul Mures, Romania. Prima atestare documentara a Sighisoarei dateaza din secolul al XIII-lea, mai exact din anul 1280, totusi din unele cercetari reiese ca aici exista din perioada romana o baza militara Sandava. Cetatea  Sighisoara a fost dintotdeauna ravnita si dorita de principi, imparati si domnitori. Intre  1431 si 1435 Vlad Dracul a stat la Sighisoara, asteptand momentul prielnic de a urca pe tronul Tarii Romanesti. Totodata stapanea aceste regiuni in numele lui Sigismund de Luxemburg, regele Ungariei. Se pare ca  tot in aceasta perioada (in 1431) s-a nascut la Sighisoara Vlad Tepes.

In anul 1514, cand razboiul taranesc a lui Gheorghe Doja, se raspandeste in aproape intreaga Transilvanie, taranii din jurul Sighisoarei se strang in jurul unui anumit Ioan Secuiul, undeva prin anul 1600 cetatea este atacata de trupele conduse de catre domnitorul Mihai Viteazul si mai tarziu este atacata si pradata de trupele conduse de generalul Basta, dar oamenii scapa cu viata din cauza platii unei rascumparari de 50.000 de florini, „bani imprumutati”, cum mentioneaza cronicarul Krauss. Mai tarziu, in anul 1603 cetatea este atacata de Moise Székely cu trupele turcesti, in anul 1605 este atacata de trupele condusa de Stefan Bocskai. Sighisoara a fost atat sub stapanire austro-ungara, otomana (pentru scurta vreme)  si in cele din urma romaneasca, ceea ce ia creat o si mai mare popularitate, meseriasii isi gaseau intotdeauna locul aici, croitorii, cizmarii, cojocarii, cositorarii, franghierii, fierarii, macelarii, tabacarii erau breslele care aveau cate un turn si singurele care se mai gasesc si azi.

Interesant de vazut in Sighisoara: Muzeul de Istorie; Turnul cu Ceas; Catedrala Ortodoxa; Scoala din Deal

In zilele noastre Sighisoara este ”divizata” in doua „Orasul de Jos” si „Cetatea Medievala” cu vecinatatile ei”, spun divizata deoarece este o imensa diferenta de tarife la mancarea, cazarea si suvenirurile din Cetatea Medievala si cele din Orasul de Jos. Asta chiar daca toti au acelasi cod postal (545400), indiferent de cartier sau strada si chiar daca toti cei care locuiesc in Cetatea Medievala isi fac cumparaturile din supermarket-urile din Orasul de Jos. Cei din Orasul de Jos au inceput sa promoveze intens obiectivele turistice de aici (Catedrala Ortodoxa, Biserica Leprosilor, Casa Szakas si altele) si acest lucru nu poate decat sa creeze un cadru propice dezvoltarii  turismului in Sighisoara.

Intrucat vorbeam de turism, aceasta este principala ramura a economiei municipiului, aceasta chiar daca (la fel ca peste tot in Romania), Sighisoara este plina de sali de jocuri de noroc, buticuri, farmacii si case de amanet. Printre alte activitati economice din Sighisoara, se mai evidentiaza: vechi traditii in anumite ramuri industriale (textila si ceramica), existenta unui sector bine dezvoltat de productie pentru confectii. Sistemul bancar este bine reprezentat in Sighisoara, cele mai importante institutii bancare avand deschise cel putin o agentie bancara.

De ce sa vezi Sighisoara?

Sighisorenii participa bucurosi si cu mandrie (de multe ori benevol) la toate cele 10 manifestari si festivaluri internationale care se desfasoara din februarie (Sighisoara Blues Festival) si pana in noiembrie (Festivalul de Folclor “Datini”), pe strazile cetatii poti vedea domnite, cavaleri, bufoni, tobosarul cetatii si multe alte personaje care vor reusi sa te duca direct in Evul Mediu, lasandu-ti adanc impregnate amintirile despre cetatea medievala. Cu o populatie in continua scadere, in ultimul sfert de secol, Sighisoara a ajuns de la 36.170 de locuitori in 1992 la 28.102 locuitori in zilele noastre. Cei care mai sunt si azi le place sa spuna ca “a ramas elita Sighisoarei si cei puternici care au stiut sa se adapteze cerintelor noilor vremuri!”.:)

Sighisorenii, fie ei din Cetatea Medievala fie din Orasul de Jos, au scopuri care converg in aceleasi diectii si anume, prosperitate, promovare, progres, productivitate si toate aceste aspiratii pro facute (cum altfel), in mod profesionist !!!

Nota obtinuta:
10 (2 voturi)
1799 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Robert-Codescu Miercuri, 05 Octombrie 2016

Etichete pentru acest articol:

despre Sighisoara


S-ar putea sa va intereseze si:

Ce faci atunci cand cititorii tai fideli pe care ti i-ai facut aici pe FemeiaStie.ro iti [..]
citeste si comenteaza
Datand de aproape doua milenii, Baile Herculane reprezinta o zona a carei istorie [..]
citeste si comenteaza
In orasul Buzau am fost de mai multe ori si am vazut si Turnul cu Ceas gazduit de [..]
citeste si comenteaza
Frumoasa capitala a Romaniei, Bucuresti, acest oras asemanat in perioada anilor 1900 cu [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Intrucat am observat ca toata lumea (inclusiv eu) vorbeste despre Cetatea Medievala a Sighisoarei, [..]
citeste si comenteaza
Chiar daca titlul acestui articol va va face sa va ganditi la marele compozitor german Robert [..]
citeste si comenteaza
In luna septembrie 2010 am achizitionat (din curiozitate) o noua aparitie ce se anunta saptamanala [..]
citeste si comenteaza
Sa dam drumul la resorturi Fara prea multe eforturi, S-aflam totul despre sporturi! [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate