Calitatea versus cantitate
Toata lumea se declara adepta lucrurilor de calitate si ca nu ar fi nicidecum interesata de cantitate. Asa sa fie?! Sa fim seriosi, ati vazut dumneavoastra vreun om de cultura multimiliardar?!?
Ca sa intelegem mai bine acest aspect ar trebui ca sa stim cu exactitate ce este calitatea si ce este cantitatea, motiv pentru care vom apela la cea mai impartiala si reputata sursa de informare si anume DEX-ul. Aflam astfel, cu o arecare surprindere, urmatoarele:
CALITÁTE, calitati, s. f. 1. Totalitatea insusirilor si laturilor esentiale in virtutea carora un lucru este ceea ce este, deosebindu-se de celelalte lucruri. 2. Insusire (buna sau rea), fel de a fi (bun sau rau); p. restr. caracteristica pozitiva, insusire buna. Loc. adj. De calitate = de calitate buna, de valoare. 3. Pozitie, situatie, titlu care confera un drept. Loc. conj. in calitate de... = cu dreptul de..., fiind... 4. (La jocul de sah) Diferenta de valoare intre un turn si un nebun sau un cal. – Din fr. qualité, lat. qualitas, -atis. Mai dam cateva pagini din DEX si ajungem inevitabil si la cantitate unde suntem informati cu precizie si despre acest termen:
CANTITÁTE, cantitati, s. f. 1. Catime, numar, marime. Expr. (Fam.) Cantitate neglijabila = lucru (sau persoana) de mica importanta, de care poate sa nu se tina seama. 2. Proprietate care poate fi reprezentata printr-un numar obtinut dintr-o masurare sau dintr-o numarare. 3. Ansamblul determinarilor care exprima gradul de dezvoltare a insusirilor unui obiect susceptibile de a fi masurate si traduse numeric. 4. Durata rostirii unui sunet sau a unei silabe. – Din fr. quantité, lat. quantitas, -atis.
Acum ca lucrurile au fost lamurite si totodata complicate, vom incerca sa analizam ce este mai de folos, calitatea sau cantitatea?! In calitatea mea de redactor-editor la redactia FemeiaStie.ro am scris foarte multe articole, insa niciodata cantitatea nu a fost punctul meu forte, chiar daca de multe ori mi-as fi dorit acest lucru. Si daca tot am pomenit de activitatea mea redactionala trebuie sa recunosc si ca nu toate articolele au avut calitatea pe care semnatarul acestor randuri si-ar fi dorit-o, iar cantitatea a lasat si ea de dorit uneori, chiar daca una din conditiile publicarii unui articol este minim 1,5 pagini A4 la “un rand si jumatate”, iar eu personal m-am vazut, uneori, in situatia de a nu plictisi si alunga (totodata), cititorul si de a lasa cantitatea de o parte, concentrandu-ma indeosebi pe a imbunatati articolul si a mari calitatea. Sunt convins ca foarte multa lume prefera in acelasi timp calitatea si cantitatea si aceasta intr-o cat mai mare masura, dar se pare ca pana acum cel mai bine s-au descurcat reputatii producatori japonezi de la compania de ceasuri Q & Q (Quality & Quantity), care de aproape 4 decenii imbina armonios calitatea si cantitatea, fara a tine seama de analizele gramaticale sau socio-culturale a acestor doua cuvinte cu greutate, din viata noastra profesionala si nu numai.
Tot din aceste considerente, autorul prezentului material isi va lua permisiunea sa stopeze cantitatea de cuvinte, lasand insa calitatea sa se desfasoare in voie pentru delectarea tuturor cititorilor care ajung aici pe FemeiaStie.ro.
Postat de: Robert-Codescu Sâmbătă, 11 Octombrie 2014
cantitate sau calitate, alegeri in viata
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cele mai frumoase plaje din Aruba: unde sa te relaxezi pe nisipul alb
- Curatarea pardoselilor din gresie, lemn si beton: ce detergent folosesti?
- Procedurile legale pentru import/export folosind containere maritime
- Top 5 cauze ale problemelor renale la caini si cum pot fi prevenite prin controale regulate?
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa