Un articol ... irefutabil!
Ca sa pari “cool”, “bengos” si “beton” nu trebuie sa te apuci sa faci doua facultati si sa-ti iei doctoratul in cercetare, ci este suficient sa inveti cateva cuvinte sonore pe care sa le folosesti din abundenta, iar daca pe langa aceasta mai adaugi si un citat din Biblie si unul din Osho lumea se uita la tine cu admiratie.
Nu mai conteaza ca tu nu ai habar in ce context si domeniu se folosesc cuvintele, lumea este fascinata de lejeritatea cu care tu pronunti anumiti termeni. Asa ca daca ai si dictie si mai esti de acord cu “Dezinstitutionalizarea asistatilor si externalizarea serviciilor sociale”, nu ai cum sa nu atragi atentia, admiratia si privirile celor din jurul tau.
Ce importanta mai are ca tu ai calvitie si te crezi ... calvinist, poti face linistit o cavilatie doar asa ca sa-ti impresionezi interlocutorii de dialog. Fara nicio indoiala ca politicienii sunt cei mai predispusi acestor capcane lingvistice, in goana lor de a-si mari bazinul electoral cu inca vreo cativa votanti.
Au fost chiar si unele cazuri (penibile, le-as cataloga), cand unii politicieni s-au adresat unor comunitati evreiesti, folosind, cu generozitate, citate din ... Coran. Se pare ca totusi ca unii consilieri si elaboratori de discursuri nu sunt asa de straini de aceste formulari aparent corecte din punct de vedere formal, dar total gresite in fond, fiind create astfel de a induce in eroare audienta, o expunere ce a fost denumita, de academicieni, sofism.
Suntem intotdeauna predispusi greselilor, insa atunci cand ne avantam in folosirea unor termeni straini noua, riscul este mult mai mare in a folosi cuvinte pe care le-am auzit la TV sau pe care le-am citit undeva fara a mai avea tangenta cu domeniul de care apartin cuvintele respective.
Nu incerca niciodata sa faci o evghenie cu texte din Evanghelie, chiar daca suna asemanator unele cuvinte pot avea inteles diferit (va mai amintiti paronimele din scoala generala !?), iar rezultatul final va fi unul de ridiculizare a ta in fata celorlalti. Daca nu ai habar de biologie mai bine nu vorbi de homomerie, vei sfarsi in anozodiaforie!
Acum nu vreau sa credeti ca semnatarul acestor randuri a facut gradinita la Harvard, clasele primare la Cambridge, gimnaziul la Yale si liceul la Sorbona, dar macar, va asigura, nu va folosi toti acesti termeni in intalniri amicale sau (mai rau) protocolare doar pentru a-si impresiona audienta care-l asculta cu interes.
Avand certitudinea ca (mai mult ca sigur) v-am facut sa utilizati DEX-ul sau Google-ul pentru a intelege unii termeni si cuvinte folosite in acest articol, voi incheia aici, constient fiind ca vor fi destui care sa-mi aminteasca zicerea latina a poetului antic Boethius: “Si tacuisses, philosophus mansises !”.
Postat de: Robert-Codescu Sâmbătă, 27 Septembrie 2014
cuvinte altfel, despre cuvinte
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cum sa alegi extensiile de gene pentru evenimente speciale?
- Elemente esentiale in geanta bebelusului pentru o iesire la parc
- La ce varsta este recomandat sa iti faci un peeling facial?
- Top 10 carti captivante pentru copiii de 10 ani: aventuri care modeleaza tineri cititori
- Cum sa alegi bratarile din aur in functie de tinuta vestimentara