Statuia Libertatii, Ploiesti
Londonezii il au pe „Amiralul Horatio Nelson”, cei din Copenhaga o au pe „Mica Sirena”, newyorkezii au „Statuia Libertatii”, cei din Rio de Janeiro il au pe „Iisus Mantuitorul”, bruxellezii il au pe” Manneken Pis”, cei din Ulan Bator il au pe „Gingis Han” fiecare oras al lumii are o statuie care este simbolul orasului si care se gaseste pe majoritatea cartilor postale, devenind un „must see” al acelei destinatii turistice.
Cu marele risc de a crea o prapastie comparativa veti afla acum despre statuia simbol a municipiului Ploiesti, Statuia Libertatii!
Istoricul statuii
A fost adusa in tara, din Franta, in anul 1876. Instalarea ei nu a inceput decat dupa incheierea razboiului de independenta, statuia fiind dezvelita la data de 11 iunie 1881, pe un soclu executat de catre arhitectul Toma N. Socolescu, in Piata Libertatii, din centrul orasului. A fost un cadou din partea lui Dimitrie Bratianu si C. A. Rosetti au considerat ca Ploiestiul trebuie recompensat (pentru miscarea antimonarhista „Republica de la Ploiesti”), cu acest monument si au deschis o subscriptie publica prin intermediul ziarului „Romanul”.
Fiind turnata in bronz galvanizat, statuia are o inaltime de aproximativ 3,5 m. Ea o reprezinta pe zeita (intelepciunii) Minerva cu o sulita in mana dreapta si declaratia de libertate in mana stanga, ca simbol al libertatii, avand atribute care sugereaza ca libertatea are uneori nevoie de lupta pentru a fi aparata.
In anul 1903 monumentul intra pentru prima oara in lucrari de restaurare. Iar dupa Primul Razboi Mondial, in perioada interbelica, undeva in anul 1934 statuia a fost mutata intr-o gradinita chiar in fata Primariei Ploiesti. Este locul in care va ramane pana in toamna lui 2010 cand statuia si soclul intra intr-un amplu (si necesar) proces de restaurare. In primavara anului 2012 (declarat „Anul I.L. Caragiale in Ploiesti) locul Statuii Libertatii este luat de ansamblul statuar „Caragiale si personajele”, iar monumentul secular este relocat in Piata Eroilor, mai exact in fata Catedralei Sfantul Ioan Botezatorul cu care (intre noi fie vorba) realizeaza o armonizare perfecta devenind unul din punctele de atractie ale Ploiestiului.
Acum Statuia Libertatii straluceste in razele soarelui, la fel si catedrala a carei lucrare ampla de extindere si restaurare este aproape terminata, asa ca puteti considera lansata invitatia de a veni in Ploiesti ca sa o vedeti si dumneavoastra pe zeita Minerva aparand libertatea si libertatile noastre.
Postat de: Robert-Codescu Vineri, 15 Martie 2013
statuia libertatii, puncte turistice, oferte turistice prahova
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cele mai frumoase plaje din Aruba: unde sa te relaxezi pe nisipul alb
- Curatarea pardoselilor din gresie, lemn si beton: ce detergent folosesti?
- Procedurile legale pentru import/export folosind containere maritime
- Top 5 cauze ale problemelor renale la caini si cum pot fi prevenite prin controale regulate?
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa