Castrul Roman Arutela
Arutela este denumirea latina a raului Olt, insa pentru cei care nu stiau, inca, vreau sa le povestesc in acest scurt articol despre Castrul Roman Arutela.
Locatie
Situat pe raza localitatii Caciulata, chiar la baza barajului de aici din localitate (a nu se confunda cu barajul din Calimanesti) in punctul numit de localnici „Poiana Bivolari” Castrul Roman Arutela este una din marturiile existentei neamului si poporului roman aici de milenii. Construit undeva intre anii 137-138, Castrul Roman Arutela a fost declarat de abia in anul 1955 monument istoric. Dupa anul 1980, o parte din fostul obiectiv de aparare a fost stramutata, pentru ca in zona respectiva sa fie ridicat barajul de pe raul Olt, iar o parte din ruinele sitului se afla si in prezent sub apele acestui rau.
Datare
Datarea este undeva intre anii 137-138; datarea s-a facut pe baza unei inscriptii, descoperita in dublu exemplar in fata a doua din portile castrului, din care rezulta ca acesta a fost construit in vremea imparatului Hadrian, de un detasament de arcasi sirieni (Suri Sagittari), in anul 138, din ordinul lui Titus Flavius Constans, procurator si guvernator militar al Daciei Inferior.
Interesant de stiut despre Arutela
La 20 de metri spre rasarit de poarta pretoriana a fost descoperit drumul strategic roman din valea Oltului, lat de sase metri si pavat cu blocuri mari de piatra. Legionarii din castrul Arutela aveau misiunea de a supraveghea, intretine si asigura circulatia pe acest drum spre Transilvania. Arutela facea parte, alaturi de celelalte castre din jurul Masivului Cozia, dintr-o linie de aparare pentru oprirea atacurilor dinspre zona deluroasa de la rasarit. La nord de castru se afla „piscul lui Teofil”, pe platoul caruia s-a zidit un turn semicircular, cu latura dreapta spre est, la 300 de metri inaltime fata de punctul „Poiana Bivolari”. Acest turn, orientat spre Olt, avea rolul de a supraveghea intrarea in defileu, catre Dacia Superior, asigurand totodata si urmarirea traficului spre Castra Traiana. La partea interioara a zidului de aparare sunt construiti o serie de pinteni din piatra, care alcatuiau compartimente menite sa adaposteasca baraci pentru depozite de materiale si grajduri pentru caii trupei, iar deasupra lor se asezau barne de lemn care formau puntea continua pentru drumul de rond al santinelelor. In interiorul castrului din dreptul portii pretoriene porneste o alee, via praetoria, alcatuita din pavaj de pietre de rau, care se intretaie cu via principalis, in fata cladirii comandantului (praetorium). In spatiile rezultate din aceasta intersectie se distinge o sala de adunare a soldatilor (collegium militare) cu opt baze rectangulare pe mijloc pentru sustinerea acoperisului. In restul spatiului liber erau pavilioanele soldatilor si un atelier de fierarie pentru nevoile garnizoanei.
Tot aici, in jurul Castrului Roman Arutela, cercetatorii au mai descoperit si unul dintre cele mai mari drumuri comerciale romane si anume: Via Carolina. Ultima moneda, ca datare, descoperita la Arutela, a fost emisa intre anii 220–223 d.C. La Arutela a existat si o asezare dacica, care si-a prelungit existenta sub stapanirea romana. Lucrarile mecanice si culturile agricole au condus insa la distrugerea acestuia. Specialistii spun ca romanii au venit in aceasta zona, deoarece aveau nevoie de informatii privind caile de comunicatii de pe teritoriul Daciei. De altfel, pe teritoriul judetului Valcea exista nu mai putin de sapte castre romane protejate prin lege.
In loc de concluzie
Castrul Roman Arutela este locul unde vacile pasc in voie si care, printr-o investitie minima, ar putea deveni unul din punctele forte ale statiunii Calimanesti-Caciulata, dar fiindcanu sunt factor de decizie in zona nu stiu daca cineva isi va da seama de potentialul acestui loc.
Postat de: Robert-Codescu Joi, 10 Noiembrie 2011
oferte turistice, valea oltului
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Creeaza o ambianta Zen intr-un Sushi Bar: idei de amenajare si decor
- Ergoterapia si Parkinson: Cum sa imbunatatesti calitatea vietii prin activitati zilnice
- Microfoanele lavaliera vs. microfoanele shotgun: care este mai potrivit pentru podcast?
- Stilouri Pelikan: ce sa alegi pentru copilul tau?
- De ce sa alegi produse de carmangerie provenite de la ferme certificate?